Skip to main content

Een Chromebook ziet eruit en werkt als een laptop. Maar is het niet.
Er is een belangrijk verschil: Chromebooks gebruiken in plaats van Windows of Apple iOS het besturingssysteem ‘Google Chrome OS’. Dit superlichte en daarom snelle besturingssysteem is standaard uitgerust met:

 • Meerdere beveiligingslagen
 • Cloudopslag
 • Google Apps for Education (een variant van Microsoft Office en helemaal gericht op samenwerken aan documenten)

En dit is waarom Chromebooks ideaal zijn voor gebruik in de klas:

  1. Lage kosten

   Chromebooks zijn te koop voor gemiddeld 269 euro. En Google Apps for Education is gratis.

   Je hoeft dus géén dure Office-licenties te kopen voor leerlingen.

  2. Weinig onderhoud en Eenvoudig beheer

   Alles wat in Windows veel tijd en moeite kost, wordt een stuk gemakkelijker met een Chromebook: het besturingssysteem update automatisch, elke leerling heeft zijn eigen instellingen die automatisch geladen worden, per groep of leerling kunnen printers toegewezen worden, etc.

   Google Apps for Education heeft daarnaast een eenvoudige beheerschil voor de ict-er. En is tóch heel krachtig: je kunt bijvoorbeeld per leerling instellen of die e-mails mag verzenden aan iedereen, of alleen aan medeleerlingen. Of dat een leerling alleen met medeleerlingen mag chatten, en niet met ‘vreemden’. Zo houd je internet veilig op school.

  3. Ook geschikt voor creëren dankzij het toetsenbord

   Chromebooks zijn vergelijkbaar met tablets: licht besturingssysteem, snel opgestart, werken met apps, etc. Maar er is een heel belangrijk verschil: Chromebooks hebben een toetsenbord, en tablets niet.

   Daardoor zijn tablets vooral geschikt voor het consumeren van informatie, maar minder voor het creëren van informatie. Chromebooks zijn geschikt voor beide!

  4. Google Apps for Education is voldoende voor de meeste scholen

   Je kúnt als school dure Office-licenties aanschaffen. Of een gratis variant als Open Office installeren. Maar daarvoor heb je ‘echte’ laptops nodig. Die installaties kosten bovendien veel tijd, evenals het beheer en onderhoud ervan.

   Google Apps for Education is een variant op deze programma’s, en voor de meeste scholen ruim voldoende om te gebruiken in de les: tekstverwerker, spreadsheet, presentaties maken als in PowerPoint, e-mail (Gmail), agenda, etc. Met Google Apps kan het allemaal.

   Zónder de kosten, zónder het beheer…

  5. Chromebooks kunnen gemakkelijk gedeeld worden door meerdere leerlingen

   Leerlingen slaan hun instellingen en bestanden op in de cloud. Op welk Chromebook ook ingelogd wordt: zij zien altijd hetzelfde scherm en hebben altijd toegang tot hun eigen bestanden.

   Chromebooks zijn daardoor persoonsonafhankelijk: de devices kunnen gedeeld worden. Zo kun je als school beslissen om nog niet voor ieder kind een Chromebook te kopen, maar leerlingen eerst te laten delen.

Er is nog veel meer te vertellen…

Maar dit zijn de belangrijkste redenen waarom Chromebooks voor jouw school misschien wel hét device is om in te zetten voor e-learning.

We willen nog 1 ding noemen: net als tablets zijn Chromebooks razendsnel opgestart. Een leerling zet de computer aan, logt in en kan beginnen. Dat proces kost nog geen 8 seconden. Zet dat eens af tegen de gemiddelde opstarttijd van een Windows-computer. Bereken eens hoeveel waardevolle lestijd dat oplevert…!

Verder lezen over Google Apps for Education?:
www.google.nl/intx/nl/enterprise/apps/education

Leave a Reply

Support