fbpx Skip to main content

Je hoort het steeds vaker. Werken in de cloud met Chromebooks. Allerlei positieve verhalen over hoe makkelijk het werkt. Je bent nog niet overtuigd. Tijd om de andere kant te belichten.

1. Opstarten gaat te snel
Voorheen kon je nog gewoon de post sorteren terwijl de computer aan het opstarten was. Met een mok koffie naar het vertrouwde scherm turen terwijl de updates worden geïnstalleerd. Ja ok, de pc wordt er steeds een beetje trager van. Maar, het is tenminste wel lekker rustig opstarten ‘s morgens. Met Chromebooks hoef je niet te wachten op de installatie van updates en ben je binnen een paar seconden startklaar. En loopt de koffie nog door.

2. Weinig contact met leerkrachten
De computers zijn misschien wat gedateerd, maar dat heeft ook z’n charme. Voor elk probleempje of blauw scherm word je erbij gehaald als ICT’er. Je spreekt nog eens iemand. Chromebooks zijn eigenlijk net te gebruiksvriendelijk voor de leerkrachten en leerlingen. En als ze er toch niet uitkomen dan belt de leerkracht zelf naar Cloudwise. Maar of je daar nu op zit te wachten…

3. Niet meer lokaal opslaan
Niets meer op je computer zelf opslaan. Dat moet dan in de cloud, in gedeelde mappen enzo. Je hebt toch liever je bureaublad vol staan met handige linkjes. En als je samen met iemand in een document moet werken, dan maak je toch een printje of wacht je twee dagen tot de andere het naar je terug heeft gestuurd? Leuk hoor, alles online. Straks kun je thuis ook nog aan het werk.

4. Alles weer opnieuw leren
Je begint weer bij het begin. Je huidige pc’s hebben dan wel een geheel eigen gebruiksaanwijzing, maar die ken je inmiddels. Dus om nu weer een nieuw systeem onder de knie te krijgen dat ‘helemaal klaar is voor de toekomst’, dat is meer iets voor de volgende.

5. ICT budget moet op
Om de zoveel jaar schaf je nieuwe hardware aan. Daar is gewoon budget voor, dus waarom zou je dan voor de voordelige Chromebooks gaan? Je kunt gewoon weer je vertrouwde laptops aanschaffen. Die batterij gaat misschien niet de hele schooldag mee, maar je weet wel wat je in huis haalt. Of een tablet. Daar zit dan geen toetsenbord bij, maar daar heb je dan weer pc’s voor.

Even serieus
Natuurlijk zitten er voor- en nadelen aan alles. Als je geen goed internet hebt, dan werk je niet lekker op een Chromebook. Sommige taken kunnen wel offline, maar net als elk device ben je nergens zonder internet. Er zijn programma’s die niet in de cloud draaien. Deze worden tegenwoordig gevirtualiseerd. Oftewel, zo gemaakt dat je ze toch online kunt gebruiken. Er zit geen lokale Office op. Wel Google apps waarmee je (samen) online kunt tekstverwerken of een presentatie maakt.

Advies nodig? Bel of mail ons, we denken graag met je mee.

Leave a Reply

Support