Skip to main content


Dit vreemde schooljaar loopt ten einde en een nieuw schooljaar is alweer in zicht. Het afgelopen jaar is namelijk voorbij gevlogen en er is weinig tijd geweest om te kijken welke veranderingen er op het gebied van hardware zijn geweest. Om jullie te helpen hebben we de afgelopen en aankomende ontwikkelingen op een rijtje gezet.

Chromebooks
Bij de Chromebooks voor leerlingen zien we eerder een evolutie dan een revolutie. Je hebt nog steeds de 11.6 inch welke op verschillende manieren te gebruiken is. Klap de Chromebook bijvoorbeeld dubbel en je kunt het als tablet gebruiken. Een touchscreen is ook steeds meer de standaard voor de leerlingen. Alle merken bieden nu de keuze voor een model met pen en een steviger touchscreen. En super handig: de technologie van de pen zit in het scherm, waardoor de pen goedkoop te vervangen is.

Het aanbod voor medewerkers is daarentegen enorm aan het uitbreiden. Het formaat schuift steeds meer op naar een 13.3 inch of 14 inch. Een nieuwe functionaliteit is de optie om de Chromebook te ontgrendelen met een vingerafdruk, net als op je smartphone.

Een mooie ontwikkeling is een LTE of 4G-slot in de Chromebook. Hierdoor heb je overal volledig bereik, zelfs als er geen wifi in de buurt is. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van Chromebooks, zo ook in de bouw. Juist daar is internet niet altijd beschikbaar en zo is deze nieuwe ontwikkeling ontstaan. In het onderwijs zien we de meerwaarde ook, zeker voor medewerkers die veel buiten de deur werken en liever geen gebruik maken van openbare wifi-netwerken. Met bijvoorbeeld een datakaart van Ziggo of Vodafone ben je altijd verzekerd van internet. Goed nieuws: wij leveren deze datakaarten ook! Deze zijn op aanvraag te bestellen via je accountmanager en via 0348 23 33 30/sales@cloudwise.nl.

Stabiel internet
Vooral nu je op school meer gebruik maakt van apparaten en dit naar verwachting verder gaat toenemen, is het belangrijk dat er goed en stabiel internet is. Zo kun je jouw lessen snel opstarten en ongestoord les blijven geven. We denken graag mee en kunnen helpen met het inventariseren of je huidige wifi nog voldoende is. Hiervoor doen we een scan op locatie en kijken we heel simpel of je internetverbinding sneller kan. In veel gevallen betaal je ook nog eens te veel en krijg je te weinig snelheid. Een goede reden om eens te kijken naar de internetverbinding bij jou op school! Lees hierover meer in deze blog.

De afgelopen anderhalf jaar heeft wifi grote sprongen gemaakt met wifi 6 (ook wel wifi-ax genoemd). Wifi 6 zorgt ervoor dat het wifi-verkeer met alle apparaten binnen school sneller is geregeld. Ideaal als je veel apparaten tegelijkertijd gebruikt of veel door de school loopt met een apparaat. Sinds dit begin dit jaar is wifi 6 ook de standaard in betaalbare wifi-punten. Een veelgestelde vraag is dan of je het bestaande wifi-netwerk moet vervangen. Dit raden we wel aan als je op school nog wifi 4-punten hebt. Overigens kun je wifi 6 gewoon aanzetten naast de wifi 5-punten. De voordelen van wifi 6 schreven we eerder in deze blog: Zo werk je probleemloos op wifi met de hele klas.

Laptops en desktops
Bij laptops en desktops voor medewerkers zien we dat 8GB-geheugen steeds gebruikelijker wordt. Wel is het zo dat geheugen ook één van de duurste onderdelen is, waardoor we ook altijd de mogelijkheid tot 4GB-geheugen aanbieden. Een SSD voor de snelle opslag en opstarten is steeds meer de standaard. Overigens verwachten we dat er voor komend jaar grote veranderingen aankomen wat betreft de processoren. 

Processoren
Komend schooljaar worden er flinke stappen gemaakt in het produceren van snellere en zuinigere processoren. AMD presenteert deze processoren als het goed is deze zomer al voor laptops en Chromebooks. Hierdoor zal naar verwachting de batterijduur en de rekenkracht weer toenemen. Nu AMD aan de weg timmert, zal Intel ook met betere processoren moeten komen. Uiteindelijk is zo’n concurrentiestrijd goed voor de eindgebruikers. Dit jaar biedt Intel nog steeds de betere processor voor de Chromebooks en laptops, maar hier kan dus verandering in komen. We houden het voor jullie in de gaten.

Om processoren met elkaar te vergelijken gebruiken we de handige website CPU Benchmark. Je ziet hier direct hoe je oude processor scoort ten opzichte van een nieuwe. 

Laptopkarren
De ontwikkeling in laptopkarren zit ‘m vooral in de details. Het belangrijkste is om de laptopkarren nog praktischer te maken in het gebruik. Daarom zijn er kleine wijzigingen doorgevoerd aan de Avercart en Lockncharge, welke ook doorgevoerd zijn in onze eigen COOLCart. 

 

Wil je meer weten over bovenstaande producten? Neem dan gerust even contact op via 0348 23 33 30/sales@cloudwise.nl of stel je vraag aan je accountmanager.

Leave a Reply

Support