Opleiding Specialist Digitale Geletterdheid
Van kerndoel naar klas
Het onderwijs is in beweging – en digitale geletterdheid krijgt daarin een steeds belangrijkere plek. Met de komst van de (concept)kerndoelen Digitale Geletterdheid in 2024 hebben wij de opleiding Specialist Digitale Geletterdheid vernieuwd. Praktischer, concreter en nóg beter afgestemd op wat jij als onderwijsprofessional nodig hebt. Tijdens deze opleiding leer je hoe je digitale vaardigheden structureel integreert in je lespraktijk en hoe je collega’s hierin kunt meenemen. Zo maak jij straks het verschil: van kerndoel naar klas.

Algemene informatie
De opleiding is beschikbaar voor zowel stichtingsverbanden (in-company) als via losse inschrijving. De opzet is laagdrempelig en flexibel: er is geen vast curriculum en geen verplichtingen zoals een scriptie of literatuuronderzoek. Dit geeft jou de ruimte om jouw leerproces zelf vorm te geven. De opleiding wordt aangeboden op diverse locaties in Nederland en per groep kunnen maximaal 15 deelnemers deelnemen.
Naast de reguliere opleiding verspreid over acht bijeenkomsten, is de opleiding ook beschikbaar als dagopleiding in vier bijeenkomsten. Deze verkorte optie is beschikbaar in het midden en oosten van Nederland.
Op naar het certificaat
In vier bijeenkomsten werk je aan een projectplan voor het integreren van digitale geletterdheid binnen jouw lessen en op jouw school. De sessies zijn praktijkgericht en worden ondersteund met relevante theorie. Tijdens de opleiding ontdek je niet alleen hoe je zelf digitale geletterdheid effectief inzet, maar ook hoe je anderen hierin kunt inspireren en begeleiden. Naast de bijeenkomsten is de geschatte studiebelasting ongeveer 40 uur per jaar voor het maken van opdrachten. Na afronding ontvang je het certificaat ‘Specialist Digitale Geletterdheid’.
Tijdens de opleiding leer je onder meer:
- Het speelveld van digitale geletterdheid – je krijgt inzicht in de vier domeinen: ICT-basisvaardigheden, mediawijsheid, informatievaardigheden en computational thinking.
- Kerndoelen en leerlijnen – je leert hoe je digitale geletterdheid kunt integreren binnen jouw lesaanbod.
- Projectplan opstellen – je werkt aan een concreet plan voor de integratie van digitale geletterdheid in jouw lessen en de schoolomgeving.
- Collega’s begeleiden en inspireren – je ontwikkelt vaardigheden om anderen te ondersteunen en om te gaan met eventuele weerstanden.
- Nieuwe concepten in het onderwijs – ontdek de mogelijkheden van blended learning, ontwerpend en onderzoekend leren, gamebased learning en gamification binnen digitale geletterdheid.
Leeruitkomsten
Na afronding van de opleiding ben je in staat om:
- Theorieën en modellen over ICT in jouw onderwijspraktijk toe te passen om je lessen te verrijken en verdiepen.
- Nieuwe ICT-middelen snel eigen te maken en collega’s hierin te ondersteunen.
- De drempel voor collega’s te verlagen om ICT in hun onderwijs te integreren door jouw voorbeeldfunctie.
Leerdoelen
- Je hebt inzicht in de kerndoelen en leerlijnen van digitale geletterdheid.
- Je weet hoe je digitale geletterdheid kunt integreren binnen jouw bestaande lesaanbod.
- Je kunt theorieën en modellen over ICT-gebruik onderbouwd toepassen in jouw onderwijspraktijk.
- Je bent een inspirerend voorbeeld voor collega’s binnen jouw school of stichting.
Verdiepingsdag
Tijdens de opleiding Specialist Digitale Geletterdheid verwerf je competenties die je nodig hebt om het gebruik van digitale middelen beleidsmatig te integreren in je onderwijs. Bij beide opleidingen behandelen we een breed scala aan thema’s die in dit verband relevant zijn. Op een aantal van die thema’s valt nog een interessante verdiepingsslag te maken. Daarom organiseren we na afronding van de opleidingen voor alle deelnemers een verdiepingsdag op een centrale plek in Nederland. Tijdens deze dag leer je theorie te vertalen naar praktijk, in hands-on sessies waarin we ook veel aandacht hebben voor netwerken, inspiratie en kennisdeling. Lees meer.
Data & locaties
Dagopleiding van 9.30u - 16:00u.
Locatie: Oost (Hengelo)
- Bijeenkomst 1: woensdag 19 november 2025
- Bijeenkomst 2: woensdag 21 januari 2026
- Bijeenkomst 3: woensdag 8 april 2026
- Bijeenkomst 4: woensdag 17 juni 2026
- Verdiepingsdag: woensdag 7 oktober 2026
Locatie: Midden (Woerden)
- Bijeenkomst 1: woensdag 26 november 2025
- Bijeenkomst 2: woensdag 29 januari 2026
- Bijeenkomst 3: woensdag 15 april 2026
- Bijeenkomst 4: woensdag 1 juli 2026
- Verdiepingsdag: woensdag 7 oktober 2026
Let op: in-company werkt nóg beter!
Deze opleiding kunnen we ook in-company aanbieden, op jouw locatie en voor alle ICT’ers binnen je bestuur. De ervaring leert dat zo’n in-company traject de hoogste opbrengst heeft. Lees er meer over in het blog van Rik.
Kosten
De kosten van de opleiding Specialist Digitale Geletterdheid bedragen € 2.395,- + € 150,- verdiepingsdag per deelnemer (incl. lesmateriaal). Dit bedrag is vrij van BTW.
- PO
- VO
- Leraren
- Schoolteams
- ICT’ers
- Hengelo
- Woerden
- Incompany
- Digitale geletterdheid
- AI in het onderwijs
- Mediawijsheid
"Cloudwise werkt heel vraaggestuurd. Net zoals wij dat met onze Academie proberen te doen."
- Halima Harakat, projectleider SNZ Academie

Meer weten over deze opleiding?
Heb je vragen over de inhoud van deze opleiding, neem dan gerust contact met mij op.
Met vriendelijke groet,
Ralph van der Stroom
Adviseur ICT en Onderwijs & Opleidingscoördinator


Adviesgesprek aanvragen
Wil jij stappen zetten in het verantwoord inzetten van ICT in het onderwijs? En jezelf en je team ontwikkelen. Ga dan in gesprek met onze onderwijsadviseurs over de mogelijkheden.
Misschien ook interessant voor jou:

Opleiding Post-hbo I-Coach
Leer vanuit de onderwijskundige visie van de school ICT optimaal te integreren in de dagelijkse lespraktijk.

Bootcamp AI in het onderwijs
Maak in vier bijeenkomsten kennis met alles wat AI te bieden heeft voor het onderwijs en ontdek de voordelen en praktische inzet.

Bootcamp Computational Thinking
Ontdek de mogelijkheden en creëer een eigen leerlijn met behulp van specialisten en technieken.