Actueel
Wij houden je graag op de hoogte van alle ontwikkelingen rond ICT en onderwijs. Met een flinke portie inspiratie voor de toepassing van al die nieuwe mogelijkheden. Je vindt hier ook nieuws over onze producten en diensten en partijen waarmee we samenwerken.
- Artikelen
- Blogs
- Klantcases
- Events
- Video's
- Product updates
Menselijk handelen als basis voor datalekken op scholen
Datalekken komen steeds vaker voor. In 2022 werden er in Nederland 21.151 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Opvallend is dat 88% van deze datalekken te wijten is aan menselijke fouten. Dit kwam uit een studie van de Stanford University en beveiligingsbedrijf Tessian. In het kader van het IBP normenkader is het belangrijk om te beseffen dat datalekken een constante bedreiging vormen, mede door menselijke fouten.
Hoe beheerde devices de betrouwbaarheid van toetsing en examinering verhogen.
Zie je het voor je? Computerlokalen met rijen verouderde desktops die eigenlijk alleen nog worden gebruikt voor de centraal examens. Of een school die offline werkt met een FAO-server. Op veel scholen in het voortgezet onderwijs is dat helaas nog steeds het geval. ICT-coördinatoren moeten kunstgrepen toepassen om deze computers of servers geschikt te maken en om de afnames van bijvoorbeeld CSPE’s voor het vmbo, of de kunstvakken voor havo/vwo, soepel te laten verlopen.
En wat te denken van leerlingen met een handschriftbeperking? Zij mogen typen in plaats van schrijven. Maar hoe dan? Op een device zonder internet en dan met een USB stick door de school lopen? Of leerlingen met een dyslexieverklaring, die met een Daisyspeler aan de slag moeten in een apart hokje? Dat terwijl de software van Readspeaker, om het centraal examen te laten voorlezen, gebruikt zou kunnen worden met de programma’s van TextAid, Woots of Test-Correct. Oplossingen die scholen al gebruiken, maar nog niet worden ingezet bij examens.
Google Certified Educator cursus bij Cloudwise
Wil je de Google Workspace for Education apps, zoals Google Drive en Presentaties nog beter onder de knie krijgen? En je kennis bevestigen door middel van een certificaat? Volg dan de Google Certified Educator cursussen – nu tijdelijk met korting!
Digitaal toetsen: Een vloek of een zegen?
Incidenten rondom digitaal toetsen halen regelmatig het internet of tv. Dit roept op veel scholen de vraag op: Is digitaal toetsen nog wel wenselijk? Graag schrijf ik in elk geval over de do’s en dont’s van digitaal toetsen en mijn persoonlijke ervaringen.
SIVON adviseert: vermijd de gratis versie van Google Workspace for Education
Google heeft samen met SIVON belangrijke stappen gezet om te voldoen aan de Europese privacywetgeving. Lees ons vorige artikel. Dit is goed nieuws voor scholen die Google Workspace for Education gebruiken. Google biedt nu betere controle over data en beveiliging, waarmee scholen hun gegevens veiliger kunnen beheren en voldoen aan de wettelijke vereisten. Maar let op! Scholen moeten nog steeds zelf maatregelen nemen om hun gebruik van deze tools te optimaliseren.
De telefoon moet de klas uit, maar wat moet er met de laptop dan?
Na een jaar van debat, is de kogel door de kerk en heeft het Ministerie van Onderwijs vorige week het dringende advies aan scholen gegeven om de telefoon uit de klas te bannen. De argumenten zijn evident en ook nog eens wetenschappelijk onderbouwd.
Minister Dijkgraaf liet er geen gras over groeien: “Ook al zijn mobieltjes haast verweven met ons leven, in de klas horen ze niet thuis. Daar moeten leerlingen zich kunnen concentreren en alle ruimte krijgen om goed te leren.”
Een telefoon in de les werkt verstorend doordat leerlingen niet opletten en met hun aandacht elders zijn. Een telefoon haalt de concentratie weg en de leerprestaties gaan omlaag. Dus vanaf komend schooljaar zien we de telefoon niet meer terug in het klaslokaal, net als de slimme gadgets (zoals horloges) en zelfs tablets en Ipads behoren tot het verleden.
Vier niveaus van beveiliging tijdens digitale toetsen en examens
Scholen zijn vaak zelf verantwoordelijk voor het veilig afnemen van digitale (eind)toetsen en (school)examens. De toevoeging “examens” is voor veel scholen nieuw. Want naast de examens die afgenomen moeten worden in Facet, mogen scholen eigen keuzes maken voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, aldus het CvTE. Dat biedt scholen veel vrijheid. Leerlingen kunnen bij examens typen in plaats van schrijven en leerlingen met dyslexie kunnen digitaal examens maken en gebruik maken van voorleesfuncties in bijvoorbeeld TextAid.
Een succesvolle primeur voor de Presentis-koppeling
Carlo Bril, productmanager
Bij Heutink ICT zijn we continu bezig onze MOO Suite nog gebruiksvriendelijker en completer te maken. We gaan voor zoveel mogelijk functionaliteit met zo min mogelijk gedoe, en dat allemaal in één herkenbare look & feel.
Vergelijk de Predia Touch Swift 3 met de Touch Swift 4
Ontdek de beste keuze voor in jouw klaslokaal
Overweeg je nieuwe touchscreens aan te schaffen voor jouw school, maar weet je niet welke je moet kiezen? Laten we de Predia Touch Swift 3 en de Touch Swift 4 vergelijken, zodat jij de juiste keuze kunt maken die past bij jouw onderwijs.
Laat ze leren
Kinderen maken de wereld van morgen. Daarom verdienen ze het best mogelijke onderwijs. Onderwijs waarin ICT een belangrijke ondersteunende rol speelt. Cloudwise zorgt ervoor dat scholen niet alleen beschikken over de juiste ICT-middelen, maar ook weten wat de mogelijkheden zijn en er probleemloos mee kunnen werken. Naast leverancier zijn wij de partner die het onderwijs durft uit te dagen met ideeën over technologie en toepassingen.