Wat kun je met augmented reality in de klas?
Met Augmented Reality plaats je objecten in de ruimte waar jij op dat moment bent. De interactieve 3D-objecten worden gebruikt om leerlingen meer te leren over een bepaald onderwerp.
Begin 2017 vond er een onderzoek plaats van de NRO (Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek) over de effectiviteit van VR en AR in het onderwijs. Hieruit bleek dat de lesstof beter blijft hangen bij leerlingen als je VR of AR gebruikt tijdens de les. Er komt nog een vervolgonderzoek, maar de onderzoekers zelf waren erg enthousiast en denken dat VR en AR veel kansen biedt als het gaat om het overbrengen van nieuwe kennis.
Kennisnet heeft een experiment uitgevoerd over hoe je met VR en AR aan de hand van leerdoelen de les kan ontwikkelen. Dit resulteerde in een les over het zonnestelsel. Leerlingen leiden zelf daarin de planeten om een baan om de aarde. Wil je met AR aan de slag gaan op school? Praat dan enthousiast met collega’s over de mogelijkheden. Bekijk continu hoe het gaat en wat er beter kan. Dit is een goede manier om stap voor stap deze innovatie door te voeren op jouw school.
Welk effect heeft AR op de leerlingen?
Het leren met AR zorgt voor een “aha-moment” bij leerlingen. Dit bereik je door de combinatie van vertellen en het te laten zien. Leerlingen zien processen of objecten die ze normaal niet kunnen zien zoals longen of DNA. Als je aan de slag gaat met AR zul je zien dat de lessen interactiever worden en dat de betrokkenheid van leerlingen omhoog gaat.
Welke apps voor augmented reality zijn er?
In de Google play store zijn er veel verschillende educatieve AR apps te vinden. Wij hebben er een aantal voor je uitgelicht:
Atomy learning: bekijk het menselijk lichaam
Deze app is erg leuk om te gebruiken tijdens de biologieles. Samen met de leerlingen bekijk je het menselijk lichaam tot in detail.
Insight heart: kom alles te weten over het menselijke hart
Met de app Insight heart kun je voornamelijk het hart en de bloedvaten van dichtbij bekijken. De app maakt het mogelijk om te zien hoe het hart werkt en ook wat er gebeurt als het niet goed werkt.
Quiver: kleurplaten komen tot leven
In de app vind je allerlei leuke kleurplaten die je kunt uitprinten en inkleuren. Scan daarna je kleurplaat en je tekening komt tot leven!
Space 4D+: ontdek de ruimte en het zonnestelsel met AR in de klas
Leerlingen scannen kaartjes en ontdekken op deze manier planeten en het universum.
Leo AR
Deze app is wereldwijd erg populair. Wat de app uniek maakt, is dat je meerdere objecten tegelijk kunt plaatsen. Er zijn verschillende categorieën waar je uit kunt kiezen, van liefde tot eten. Maak tegelijk een foto of video van je AR creaties!
WOORLD: ontdek de wereld op een andere manier
Deze app is vooral leerzaam voor jonge leerlingen. In de app zit een mini game waardoor je voor het eerst kennismaakt met de mogelijkheden van AR
Google Expeditions: ga mee op expeditie
Deze app biedt de mogelijkheid voor VR en AR. We hebben even moeten wachten, maar de augmented reality (AR) functie in Google Expeditions is vanaf nu beschikbaar voor de Acer Chromebook Tab 10!
Heb je een andere tablet of smartphone? Kijk dan even of jouw apparaat geschikt is voor de AR functie van Google Expeditions. Naast deze check hebben sommige apparaten de ondersteuning van ARcore nodig om helemaal AR ready te zijn.
Aan de slag met Google Expeditions
Wij zijn erg enthousiast over Google Expeditions omdat we deze app zien als meerwaarde voor het onderwijs. Daarom vind je hieronder een instructie over hoe je deze app zelf in de klas kunt gebruiken. Om op expeditie te gaan, download je eerst de app Google Expeditions. Vervolgens open je de app en druk je bovenaan op het tabje AR. Je krijgt nu alle expedities te zien die beschikbaar zijn. Klik op een expeditie om die direct te downloaden. Een tip: bekijk alle beschikbare expedities en gebruik deze ter inspiratie voor nieuwe lessen.
Als de expeditie gedownload is, kun je in je eentje of met een hele groep aan de slag.
In je eentje op expeditie
Ga je alleen op expeditie? Doorloop dan deze stappen:
- download de expeditie die je wilt verkennen;
- beweeg je telefoon over de gewenste oppervlakte tot de witte stippen verschijnen;
- tik op de witte stippen zodat het object wordt geplaatst;
- swipe naar links om andere objecten te zien.
Met de klas op expeditie
Ga je met de klas op expeditie? Dan hoeft alleen de gids (leerkracht) de expeditie te downloaden. Als verkenner (leerling) haak je gewoon in op een expeditie. Om elke leerling het object te kunnen laten zien, moet je markeringen uitprinten en die neerleggen in het klaslokaal. Iedere leerling kan zo het object zien op zijn of haar tablet en eromheen lopen. Zo houdt de leerkracht de regie en de leiding van de expeditie. Bij ieder object dat je plaatst, vind je een stukje met informatie. Bespreek deze informatie met de leerlingen voor meer verdieping.
AR workshop door Cloudwise
Heb je zelf geen tijd om met AR aan de slag te gaan? Geen probleem! De trainers van de Cloudwise Academy hebben een interactieve workshop voor jouw klas klaar staan. Tijdens de AR workshop halen we de AR wereld naar jouw klaslokaal. Op een leerzame en leuke manier ontdekken de leerlingen zo de wereld. Ook leggen we uit hoe leerlingen zelf een expeditie kunnen starten met Google Expeditions.
Goedemorgen mensen,
heb het artikel gelezen mis echter een leuk programma, deze doet het goed op de ipad.
assembler: Ar en VR in 1
IS het onderzoeken waard.
Groet Vincent Haagsma
Hi Vincent, bedankt voor je toevoeging! We gaan er naar kijken.