Terug naar overzicht

Zomaar 6 voordelen van interactief lesgeven met touchscreens in het vo

Frank Wesdijk, adviseur Onderwijs & ICT voortgezet onderwijs

Ik heb veertien jaar in het voortgezet onderwijs gewerkt, als docent en later ook als teamleider. Op de school waar ik werkte voordat ik in dienst kwam bij Heutink ICT, werd sterk ingezet op het gebruik van touchscreens en andere digitale middelen. In die tijd heb ik ervaren dat sommige docenten de neiging hebben vast te houden aan hun traditionele manier van werken. Vaak komt dat doordat ze niet de vele mogelijkheden aangeleerd hebben gekregen om er hun voordeel mee te doen. En dat is zonde.

Er zijn veel docenten die hun touchscreen vooral gebruiken als een veredelde projector. En dat terwijl touchscreens zoveel meer mogelijkheden bieden om onderwijs extra interessant en interactief te maken. In dit blog belicht ik een aantal voordelen van het werken met een touchscreen in het voortgezet onderwijs.

1. Je hebt meer vrijheid en flexibiliteit

Met een touchscreen zit je als docent veel minder vast aan een eigen ruimte waar je al je spullen bewaart en je lessen voorbereidt. Alles wat je nodig hebt, is een laptop. Je doet al je voorbereiding op je device en kunt al van alles klaarzetten voor de les. Vervolgens is het een kwestie van je device verbinden met een touchscreen in een willekeurig lokaal en je bent klaar.

2. Je kunt je creativiteit de vrije loop laten

De combinatie van device en touchscreen biedt je een oneindige bron aan leermiddelen. Daardoor ben je minder gebonden aan gedrukte leermiddelen en standaardmethodes – en heb je meer zelf de regie over wat je in je les wilt vertellen. Door het gebruik van andere media dan de methode kun je bijvoorbeeld makkelijker inhaken op de actualiteit en zo een klassengesprek op gang brengen.

3. Je creëert meer betrokkenheid bij je leerlingen

Als je in de klas leerlingen hebt die zelf ook een device hebben, kun je hen laten deelnemen aan wat er op het touchscreen gebeurt. Leerlingen kunnen ook hun scherm delen op het touchscreen (op Predia touchscreens kan dat zelfs met meerdere schermen tegelijk). Zo worden leerlingen veel meer betrokken bij wat zich op het grote scherm afspeelt. Het touchscreen – inclusief de content die erop wordt gemaakt en gevisualiseerd – is namelijk niet van de docent. Het is van de klas en van de les. De docent en de leerling zijn er samen eigenaar van.

4. Minder printen, minder papier verspillen

Als je werkt met een touchscreen, hoef je geen hele stapels werk meer mee te sjouwen. Je hoeft de printer ook geen uren meer te laten draaien voor hand-outs en ander papierwerk dat uiteindelijk toch maar weer in de prullenbak verdwijnt. Je les en alle materialen die je nodig hebt, zitten immers in je touchscreen en device. Dat scheelt niet alleen veel werk, het is ook gewoon een stuk duurzamer.

5. Je bespaart veel tijd

In je touchscreen zijn al heel veel handige sjablonen, tools en kleine applicaties geïntegreerd, voor ieder vak: timers, stoplichten, grafieken, tabellen, thema’s, lijntjes, ruitjes, muziekpapier, 2D- en 3D-vormen en ga zo maar door. Daardoor hoef je een heleboel dingen niet voor te bereiden en of zelf te verzinnen. Neem de tijd om de vele mogelijkheden te ontdekken en neem je collega’s daar ook in mee. Het zal jullie uiteindelijk veel tijdwinst opleveren.

6. Je kunt je complete les bewaren

Alles wat je tijdens een les op het touchscreen hebt gemaakt, kun je direct opslaan op je OneDrive of Google Drive. Zo beschik je over een groot verzameldocument dat je ook kunt delen met je leerlingen. Bovendien is zo’n document handig als je parallelklassen hebt waarmee je dezelfde stof nog moet behandelen. Vanaf het scherm kun je de les ook direct delen met je leerlingen. Zo nemen zij de opbrengst van de les direct mee. Bijvangst hierbij is dat de leerlingen meer op de les kunnen focussen in plaats van het continu overschrijven wat zich op het scherm afspeelt.

Adviesgesprek aanvragen

Wil jij stappen zetten in het verantwoord inzetten van ICT in het onderwijs? En jezelf en je team ontwikkelen. Ga dan in gesprek met onze onderwijsadviseurs over de mogelijkheden.

Maak een afspraak

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico