Phishingcampagne
De verleiding om te klikken
Phishing is onder hackers een razend populair middel om (liefst privacygevoelige) gegevens buit te maken. De criminelen doen dat door e-mails te versturen waarmee ontvangers via een link naar een valse website worden gelokt. Een ernstig datalek kan het gevolg zijn. Wat doe je hiertegen en hoe voldoe je op dit gebied aan het normenkader?
Deze dienst maakt onderdeel uit van een bredere bewustwordingscampagne.
Plan een adviesgesprek BewustwordingscampagneVolgens schattingen van het CBS zijn er in 2022 in Nederland 2,2 miljoen mensen slachtoffer geworden van cybercrime. In een groot aantal gevallen ging het om phishing.
Bron: CBS
Het gevaar leren herkennen
Phishingsimulaties
Om de gevaren van phishing te voorkomen, is het zaak dat medewerkers zich bewust zijn van het verschijnsel én in staat zijn om phishingmails als zodanig te herkennen. Dat kun je bereiken door met enige regelmaat phishingsimulaties uit te voeren. En wij kunnen dat voor je regelen.
Hoe werkt het?
Bij een phishingsimulatie ontvangen alle schoolmedewerkers een e-mail met een – op het oog – betrouwbare afzender. In de mail staat een link waarop moet worden geklikt. Wie dat ook daadwerkelijk doet, wordt naar een webpagina geleid met de mededeling dat er (gelukkig) sprake is van een simulatie.
Continu aandacht voor Privacy & Security
Wij helpen besturen in het funderend onderwijs (po en vo) privacy en security vraagstukken vanuit een helder beleidskader te beantwoorden. Benieuwd wat wij hierin voor jou kunnen betekenen?
De aandacht vasthouden
Een repeterende cyclus
De ervaring leert dat de aandacht voor phishing na verloop van tijd verslapt. Daarom hebben wij de phishingcampagne opgezet als een cyclus die zichzelf herhaalt. De cyclus bestaat uit een aantal vaste onderdelen (het spreekt overigens vanzelf dat we ook eenmalig een phishingsimulatie voor je kunnen verzorgen).
-
Afspraken maken
Tijdens een online meeting maken we met de directie en/of de (bovenschools) ICT’er afspraken over de opzet van de uit te voeren phishingsimulatie.
-
Phishingsimulatie uitvoeren
Volgens de gemaakte afspraken voeren we een phishingsimulatie uit.
-
Resultaten presenteren
In een online meeting presenteren we de uitslag van de phishingsimulatie aan de directie en/of de (bovenschools) ICT’er. Daarbij kijken we ook naar eventuele aanvullende wensen en spreken we af wanneer de volgende phishingsimulatie zal worden uitgevoerd.
Aan de slag met Privacy & Security?
Hoe krijg je grip op veilig digitaal onderwijs? En dat op zo’n manier dat je er zelf zo min mogelijk omkijken naar hebt? Cloudwise helpt je verder!