Skip to main content

Meer regie en overzicht in de klas begint bij de basis. De juiste en efficiënte ICT, is de eerste stap. In deze blog lopen we langs vier oplossingen die bij moeten dragen aan een overzichtelijke structuur en daarmee meer grip op het onderwijs.

Tip 1: zorg voor beheersbare ICT en infrastructuur
Goede ICT is beheersbaar. Werken jullie op school met servers en lokale opslag? Dit is niet het meest efficiënt. Kijk eens naar de mogelijkheden die werken in de cloud te bieden heeft.

Werken in de cloud
Op school werk je vaak met meerdere systemen. Het is handig als deze eenvoudig te beheren zijn. Denk bijvoorbeeld aan Google Workspace for Education. In deze online omgeving beheer je als ICT’er alle apparaten binnen de school. Daarnaast is Google Workspace gratis te gebruiken voor scholen en bevat het mooie tools zoals e-mail, agenda en tekstverwerken. Voor de hele school maak je in Google Drive een overzichtelijke mappenstructuur per team of per groep. Zo weet je precies wie er toegang heeft tot welke bestanden. Wel zo veilig!

All you need is wifi
Om te werken in de cloud, heb je alleen een apparaat en wifi nodig. Zorg ervoor dat er genoeg wifi punten in de school hangen zodat je in elk klaslokaal een goede internetverbinding hebt. 

Koppelingen en integraties
Als je Google Workspace gebruikt, blijven al je koppelingen en integraties gewaarborgd. Google Workspace is makkelijk te koppelen met onder andere Magister, SomToday, ParnasSys, Kennisnet Federatie, Basispoort, Office 365 en Gynzy.

Tip 2: kies de juiste apparaten voor jullie school  

Laptops en tablets
Ga je op zoek naar nieuwe laptops en tablets voor op school? Bedenk dan goed dat deze apparaten veel bijdragen aan de regie in de klas. Leerlingen met een laptop en internet kunnen spelletjes gaan spelen tijdens de les in plaats van werken aan hun opdracht. Wil je dit voorkomen? Overweeg dan om te werken met Chromebooks. Chromebooks zijn heel goed te beheren en als leerkracht heb je de controle over Chromebooks van de leerlingen. Kijk mee op hun scherm, push websites en applicaties, vergrendel het scherm om klassikale instructie te geven of sluit een tabblad. Ook zet je eenvoudig de toetsmodus aan op elk apparaat. Hierdoor krijg je als leerkracht weer de regie terug in de klas en houd je overzicht vanaf je bureaustoel. Tip: download ons e-book met 4 tips over hoe je de juiste Chromebook kiest voor jouw school.

Printers en digiborden
Om overzicht te houden over wat leerlingen en leerkrachten printen, stel je beveiligd printen in. Dit kan met een pincode of een pasje. Ons advies is om Papercut te gaan gebruiken. Dit programma sluit naadloos aan op de Google Apps. Ben je altijd aan het stuntelen met het aansluiten van het digibord aan je eigen pc? Kijk dan eens naar een touchscreen. Een touchscreen koppel je met één klik op de knop met je smartphone of Chromebook. Dit scheelt een hoop tijd en frustratie!

Tip 3: gebruik een online leeromgeving  

Hieronder vind je een aantal handige functionaliteiten die een online leeromgeving biedt. Deze functies vind je ook terug in ons eigen COOL leerplatform.

Eén inlog of meer?
Als je voor het eerst aan de slag gaat met een online leeromgeving, is het niet handig als leerlingen ook nog eens veel verschillende wachtwoorden moeten onthouden. Single Sign On biedt uitkomst. Voor COOL heeft iedereen een eigen Google account en logt in met een plaatje of een geschreven wachtwoord. Hierna hoef je verder niet meer in te loggen. Wel zo overzichtelijk! Als leerkracht kun je trouwens altijd het wachtwoord van de leerlingen resetten.

Applicatie- en groepenbeheer
Sommige scholen hebben verschillende groepen met leerlingen voor bijvoorbeeld bijles. Het is dan handig als je deze leerlingen kunt samenvoegen in een groep. In COOL is dit mogelijk. Je maakt zelf groepen aan (leerlingen combineren uit klassen is mogelijk) en zet je applicaties aan en uit.

Opdrachten klaarzetten
Werk je met Google? Ga dan aan de slag met Google Classroom (geïntegreerd in COOL). Hierin zet je makkelijk opdrachten klaar, geef je feedback en beoordeel je de opdrachten van de leerlingen.

Plagiaatcontrole
Wil je controleren of een leerling zelf zijn werkstuk geschreven heeft? Doe dan een plagiaatcontrole. In COOL zit een koppeling met Google Classroom. Hierin zit een plagiaatcontrole verwerkt. Handig!

Het COOL leerplatform
Er zijn verschillende online omgevingen beschikbaar. Een daarvan is ons COOL leerplatform. Ons platform is geschikt voor zowel het primair onderwijs als het voortgezet onderwijs. Wat ons uniek maakt is de specialisatie in de overstap naar de cloud met Google. Ook zijn wij dé partij als je advies nodig hebt over het inzetten van Chromebooks in de klas.

Tip 4: kennis over ICT up-to-date houden
Als de ICT-basis, de wifi, de apparaten en de leeromgeving, op orde is, wordt het tijd om de ICT-vaardigheden op peil te houden. Dit geldt voor zowel de medewerkers als de leerlingen. Een belangrijke tip is om met de leerlingen te bespreken hoe zij het vinden om te werken met de online leeromgeving en in de cloud. Bespreek deze informatie vervolgens met je team. Om erachter te komen wat de medewerkers nog kunnen leren op ICT-gebied, kun je een nulmeting laten doen. Dit kan bijvoorbeeld met een ICT-vaardigheden scan. Deze scan bieden wij aan zodat een school een helder ontwikkelplan kan maken voor in de toekomst. Iedere medewerker beoordeelt zijn/haar eigen vaardigheden aan de hand van een vragenlijst, deze worden geanalyseerd en daar komt een gericht adviesplan uit.

Leave a Reply

Support