Skip to main content

Wereldwijd werken er inmiddels 20 miljoen leerkrachten en leerlingen met Google Classroom. Het is gemaakt voor leerkrachten om te communiceren, plannen en nog efficiënter les te geven. Hoe? Zet digitaal opdrachten klaar en voorzie ingeleverd werk van een cijfer of feedback. Zo bespaar je tijd en papier. Leerlingen hebben een overzicht van (gemaakte) opdrachten. Ze werken online samen in documenten en presentaties. Klaar? De leerling levert het werk in en ziet jouw feedback.

Google Classroom heeft nog een aantal handige functies die je niet mag missen:

1. Vooruit werken
Plan de opdrachten vast in. Dan staan ze maar vast klaar en worden ze vrijgegeven op de datum die jij aangeeft. De kinderen kunnen dan niet al een toets maken die je hebt klaargezet. En jij kan zelf een moment kiezen wanneer je tijd maakt om het materiaal klaar te zetten.

2. Differentiëren
De hele klas ontvangt in één keer de opdracht die je hebt gemaakt. Zoek je naar mogelijkheden om te differentiëren? Je kunt ook bijvoorbeeld verdiepingsopdrachten toewijzen aan specifieke leerlingen. Zo maak je gepersonaliseerd leren mogelijk.

3. Maak een poll of stel een vraag
Wil je een discussie starten in de klas? Stel een vraag of zet een stelling in de updates. Kinderen kunnen een (kort) antwoord geven of stemmen op een poll. Zullen we allemaal een dier meenemen naar school op dierendag? Stemmen maar!

4. Hergebruik opdrachten
Het is handig om al het werk van vorig jaar te archiveren. Zo start je het nieuwe schooljaar met een schoon overzicht. Zijn er opdrachten die je opnieuw wilt gebruiken? Recyclen is altijd goed. Kijk terug in je archief en hergebruik relevante opdrachten. Dat scheelt weer.

5. Maak zelf digitale klassen
Stel zelf klassen samen in Classroom. Scholen die werken met COOL hebben vaak een koppeling met het administratiesysteem zoals ParnasSys. Daarmee heb je de bestaande klassen ook al gelijk in Classroom staan. Wil je een eigen groep samenstellen voor bijvoorbeeld een topklas en een duo-collega uitnodigen, dan kun je dat zelf in Classroom.

6. Ouders
Ken jij ouders die precies willen weten wat hun kinderen op school doen? Classroom kan je helpen met een stukje oudercommunicatie. Ouders geven aan of ze dagelijks of wekelijks een overzicht in hun inbox willen ontvangen. Daarin staat wat hun kind te laat heeft ingeleverd, wat er in de planning staat en welke aankondigingen de leerkracht heeft gedaan.

Meer weten over hoe Google Classroom precies werkt en wat het kan betekenen voor jouw onderwijs? Meld je aan voor ons gratis webinar op woensdag 20 september!

Join the discussion 4 Comments

Leave a Reply

Support