Skip to main content

Het is november en dat betekent dat de Week van de Mediawijsheid weer van start gaat. Dit jaar met het thema: ‘Like en Cancel’. Met dit thema wordt er extra aandacht besteed aan het stimuleren van sociaal gedrag online.

Like & Cancel
Sociale media zijn populairder dan ooit. Op Snapchat worden de hele dag allerlei camerafilters uitgeprobeerd, Instagram wordt gevuld met miljoenen foto’s van het dagelijks leven van de gebruikers en het aanleren van een nieuw dansje voor TikTok is een nieuwe dagbesteding geworden. Naast het creëren van deze content, is het vaak ook mogelijk om te reageren op de content van een ander. Met een like geef je een positieve reactie. Je laat zien dat je een foto, video, bericht of reactie van iemand leuk vindt. Maar helaas word je al snel geconfronteerd met negatieve, nare en kwetsende reacties. Deze reacties worden, doordat we ons veilig achter een scherm kunnen verbergen, vaak geplaatst zonder dat er aan de gevolgen wordt gedacht. Maar uit de praktijk blijkt dat deze gevolgen soms verstrekkend zijn.

Online (a)sociaal gedrag
Het Netwerk Mediawijsheid heeft een peiling gehouden onder ruim 1400 gebruikers van sociale media. Hieruit blijkt dat tweederde van de ondervraagden wel eens heeft gezien of ervaren dat iemand onterecht online gekwetst werd. Vier op tien zijn zelf ontvanger geweest van zo’n reactie. Naast het voorkomen dat dit soort berichten worden verstuurd, is er ook winst te behalen bij het aanspreken van gebruikers die kwetsende of haatdragende berichten versturen. In het onderzoek geeft slechts iets meer dan 50% aan dat zij bekenden, familie of vrienden aanspreken op online asociaal gedrag. Dit percentage ligt nog lager wanneer het gaat om onbekenden.

Besteed aandacht aan sociale media op school
Het is duidelijk dat er nog winst te behalen valt. Of het nu gaat om het voorbereiden van kinderen die nog nauwelijks met sociale media in aanraking zijn geweest, of kinderen die al zeer bedreven zijn in het maken en consumeren van sociale media. Door aandacht te besteden aan mediawijsheid draag je als school een steentje bij aan sociale omgang online. Het aanschaffen van een methode is zeker mogelijk. Daarnaast bestaan er veel leuke lessen of activiteiten online die je zonder methode al kunt uitproberen. Zo kun je vandaag al aandacht besteden aan mediawijsheid! Om een handje te helpen, hebben wij een aantal leuke tips voor je op een rijtje gezet. Je kunt tijdelijk ook onze interactieve mediawijsheidposter aanvragen!

Tip 1: Media Ukkie Dagen
Ieder jaar worden de Media Ukkie Dagen georganiseerd. Tijdens deze dagen wordt er aandacht besteed aan mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. Een soort Week van de Mediawijsheid, speciaal voor jonge kinderen. De Media Ukkie Dagen vinden in 2023 plaats van 24 t/m 31 maart.

Tip 2: ‘It’s a Book
Misschien ken je het prentenboek ‘Het is een boek’ van Lane Smith al. Een leuk verhaal over Aap die lekker in zijn boek zit te lezen en Ezel die zich afvraagt hoe je dan moet scrollen in een boek. “Maar Ezel, het is een boek!” Dit boek is een tegengeluid in een alsmaar digitaliserende wereld. Een tablet is leuk, maar het blijft heerlijk om gewoon een ouderwets boek te lezen. Je kunt dit boek gebruiken als inleiding om met jonge kinderen in gesprek te gaan over de digitale wereld.

Tip 3: Nationaal Media Paspoort
Oké, het Nationaal Media Paspoort is een lesmethode, maar biedt veel mogelijkheden om losse lessen uit te halen om direct in te zetten. Deze gratis (online) methode is onlangs volledig vernieuwd! In zeven thema’s worden leerlingen van groep 1 t/m 8 door middel van groepsgesprekken en andere opdrachten mediawijs gemaakt.

Tip 4: Gesprekskaarten
Op de website van Gewoon Mediawijzer vind je handige en leuke gesprekskaarten om met de klas in gesprek te gaan over thema’s als (cyber)pesten, (online) vriendschappen en seksualiteit en media. Deze gesprekskaarten zijn ontwikkeld voor het speciaal onderwijs, maar zeker ook te gebruiken in de midden- en bovenbouw van het basisonderwijs.

Tip 5: Mediamasters
Mediamasters is een populair spel over de do’s en dont’s van (digitale) media. Tijdens de lessen bouwen leerlingen kennis op over mediawijsheid. Daarnaast strijd je tijdens de Week van de Mediawijsheid tegen duizenden andere klassen om de titel ‘meest mediawijze klas van Nederland’. Schrijf je klas nog snel in voor de editie van 2022!

Tip 6: Instagrap
Instagrap is een gratis les waarbij je in gesprek gaat met je klas en gezamenlijk afspraken maakt over aardig zijn op sociale media. Past heel goed bij het thema van dit jaar, maar kun je ook ieder jaar bij het start van een nieuw schooljaar met de klas bespreken!

Tip 7: WhatsHappy
Net als bij de les ‘Instagrap’ kun je met de hulp van de les WhatsHappy afspraken met leerlingen maken over fatsoenlijk online gedrag. Deze les richt zich op het gebruik van Whatsapp, maar het gesprek kan breder worden getrokken naar het gebruik van andere sociale media. Bij de les zit een gratis poster die je kunt ophangen in de klas.

Tip 8: InternetHelden
De InternetHelden is een lespakket gecreëerd door Google, vertaald uit het Engels (Be Internet Awesome). Dit lespakket richt zich op online veiligheid en digitaal burgerschap en is bedoeld voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Het lespakket is onderverdeeld in vijf thema’s en is beschikbaar in LessonUp. Het thema ‘Met aardig doen kom je verder’ past erg goed bij het thema van de Week van de Mediawijsheid. Zo heb je een les specifiek over online pesten. Tijdens deze les gaan leerlingen met elkaar in gesprek en worden ze aan het denken gezet. ‘Hoe zorgen we samen voor prettige onlineomgeving voor iedereen?’

Thuis ook aan de slag?
Het gebruik van social media gaat thuis natuurlijk gewoon door. Maar wordt er thuis wel eens gepraat over gamen, sociale media en internet? Onze tip: Mediamatties. Dit spel is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 10 tot 12 jaar en hun (groot)ouders. De spelers spelen beiden het spel op hun eigen scherm en worden door middel van stellingen aan het denken gezet over het gebruik van verschillende soorten media. Door deze stellingen worden de overeenkomsten én verschillen aan het licht gebracht en komt er een mooi gesprek op gang. Dit interactieve spel is natuurlijk ook in de klas te spelen.

Hulp nodig?
Wist je dat we binnen Cloudwise Academy officieel gecertificeerde Mediacoaches hebben? Zij nemen je tijdens workshops zoals ‘Mediawijsheid in de klas’, of ‘Social media & het onderwijs’ mee in alles omtrent mediawijsheid en onderwijs. Nieuwsgierig? Bekijk dan deze pagina voor meer informatie.

Leave a Reply

Support