Skip to main content

Een fris en nieuw uiterlijk voor de zomervakantie!

 

Misschien had je het al gemerkt: Google heeft visueel allerlei aanpassingen gedaan binnen de G Suite for Education apps. Ná de nieuwe Google Agenda begin 2018, is deze vernieuwde ‘look and feel’ ook doorgetrokken naar Gmail en Google Drive.

Gmail

Vanaf de meivakantie van 2018 verscheen de nieuwe Gmail. Het uiterlijk heeft een frissere look door rondere vormen en zachtere kleuren. Daarbij kun je bij de inbox nu kiezen uit drie soorten weergaves: ‘Standaard’, ‘Gemakkelijk’ of ‘Compact’. Bij de standaardweergave zijn de bijlages direct zichtbaar in je inbox. Dit zorgt ervoor dat je direct een bijlage kunt bekijken, zonder de bijbehorende e-mail te openen. Bij ‘Gemakkelijk’ en ‘Compact’ zie je deze niet, waardoor je meer e-mails in één oogopslag kunt zien.

Daarnaast zijn er een aantal nieuwe functies. Je hebt nu de mogelijkheid om e-mails te snoozen. Krijg je een mailtje binnen waar je nog even niets mee kan? Snooze ‘m dan zodat ie uit de inbox verdwijnt en weer verschijnt op een door jou gekozen moment.

Verder is er een betere integratie beschikbaar met Google Agenda, Google Keep en (de nieuwe) Google Tasks. Je vindt ze als knop aan de rechterzijde van de inbox. Zo kun je makkelijker jouw e-mails verwerken in je planning met een App naar keuze. Zo kun je vanuit een e-mail direct een afspraak in Google Agenda maken, met het mailbericht in de afspraak.

Zie je nog geen verandering? Klik in Gmail rechtsboven op het tandwieltje en kies voor ‘Probeer de nieuwe Mail van schoolnaam’. Zie je deze optie ook niet? Neem dan contact op met onze Supportdesk. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden binnen Gmail? Bekijk dan onze handleiding.   

Google Drive

Naast Gmail heeft Google Drive ook een kleine make-over gehad. Sinds halverwege mei is het nieuwe toegepaste uiterlijk in Google Agenda en Gmail ook naar deze App gekomen. Functioneel is er niets veranderd, maar de grootste veranderingen zijn:

  • De instellingen knop (tandwiel) en helpknop (vraagteken) zijn verplaatst naar de rechterkant van de zoekbalk
  • De achtergrond is nu wit in plaats van grijs
  • De ‘Nieuw’ knop is wit met een gekleurde plus in plaats van blauw
  • Het lettertype van de knoppen is veranderd

Inlogscherm

Google krijgt ook een nieuw inlogscherm. Vanaf 14 juni 2018 kan dit nieuwe scherm zichtbaar worden. De meeste onderdelen worden gecentraliseerd en er verschijnt een kader rondom het tekstvak. Het kan tot 15 dagen ná 14 juni duren voordat dit bij iedereen zichtbaar is.  

Google Formulieren

Binnenkort wordt het mogelijk om je formulier nog meer visueel aan te passen. Eerder kon je alleen een thema kiezen, de achtergrond werd vervolgens aangepast naar dit thema. Binnenkort kun je zelf een achtergrondkleur kiezen en een lettertype, onafhankelijk van je gekozen afbeelding bovenaan je formulier. Zo kun je jouw formulier nog meer toespitsen naar je publiek of baseren op de huisstijl van je organisatie.

Google Presentaties

Als laatste heeft óók Google Presentaties een update gehad. Niet zo zeer visueel, maar wel eentje die een terugkerend probleem zou kunnen oplossen! Onze trainers hebben al regelmatig de vraag gekregen of je in Google Documenten de exacte afmetingen van een afbeelding kunt instellen. Dit kan nog niet in Google Documenten, maar nu wel in Google Presentaties. Ofwel, met wat knip-en-plakwerk is dit probleem nu hopelijk verholpen. Selecteer de afbeelding in Google Presentaties en klik boven in de werkbalk op ‘Opmaakopties’. Vervolgens kun je de exacte afmetingen invoeren.

Leave a Reply

Support