Skip to main content

Op 25 mei 2018 is de nieuwe privacywetgeving in gegaan. Veel scholen zijn hier druk mee bezig geweest en hebben zich zo goed mogelijk voorbereid. Ook binnen het team en met je leerlingen is het goed om een aantal praktische afspraken te maken over veilig digitaal werken. Daarom geven we je een aantal concrete tips mee voor in de klas.

De werkplek op school
Vergrendel jij altijd jouw Chromebook of desktop als je even koffie of thee gaat halen of even naar het toilet loopt? Je kunt gemakkelijk je Chromebook vergrendelen door op  + L te drukken. Op je Windows computer druk je daarvoor op de Windows toets + L. Op deze manier kan niemand zomaar op jouw persoonlijke account inloggen. Log aan het einde van de dag altijd uit en sluit het apparaat helemaal af. Nog veiliger is om een twee-staps-authenticatie in te stellen. Hierdoor verstuurt het apparaat waarop je in wilt loggen nog een code door naar een ander apparaat van jou, bijvoorbeeld je telefoon. Op deze manier is het nog moeilijker voor anderen om in te loggen op jouw account.

Thuiswerken
Werk je regelmatig thuis? Ook dan is het belangrijk om jouw persoonlijke gegevens te beschermen. Zorg ervoor dat je altijd weer uitlogt als je klaar bent. In je Google account kun je alle actieve apparaten waarop jij bent ingelogd terugvinden. Klik rechtsboven op je foto > mijn account > inloggen en beveiliging > links in de kolom Inloggen bij Google > onderaan zie je de onlangs gebruikte apparaten door jou. Zo kun je altijd zien of je wel goed uitgelogd bent.

Leerlingen en Chromebooks
Leerlingen kunnen hun Chromebooks dichtklappen om uit te loggen. Zorg ervoor dat elke leerling een eigen wachtwoord heeft. Tips voor een veilig wachtwoord vind je verder hieronder. Als je werkt met ons COOL platform, kun je meekijken met de leerlingen. Deze functie werkt alleen binnen het schoolnetwerk, om de privacy van leerlingen te waarborgen.

Printen enzo
Ben je van plan om vertrouwelijke gegevens uit te printen? Gebruik dan een (uitstel)code als dat kan. Dit zorgt ervoor dat je precies weet wanneer jouw documenten geprint worden en gaan er niet zomaar persoonlijke gegevens verloren. Let er bij de printer op dat je alleen meeneemt wat echt van jou is. Dat je niet per ongeluk de printjes van een collega meeneemt.

Het bureau en het klaslokaal
Zorg ervoor dat er geen uitgeprint materiaal met persoonlijke gegevens op bureaus blijven liggen. Niet alle informatie is bedoeld om gezien te worden door elke ouder, leerling of buitenstaander die de school binnenwandelt. Doe het lokaal daarom op slot aan het einde van de dag en in de pauzes.

Veilig wachtwoord bedenken
Een veilig wachtwoord is moeilijk te raden. Er zijn scholen die voor alle leerlingen in de onderbouwgroepen hetzelfde wachtwoord hebben ingesteld. Door middel van een plaatjeslogin, kunnen ook jonge kinderen vertrouwd raken met een eigen wachtwoord. Wel zo veilig en makkelijk te onthouden. Het beste is om een zo lang mogelijk wachtwoord te verzinnen (minimaal 4 woorden achter elkaar met leestekens ertussendoor). Een goed voorbeeld is: Deh0ndspr1ngtv3nd3tafel8pdeb1nk (de hond springt van de tafel op de bank). Het belangrijkste hier is: hoe langer het wachtwoord, hoe veiliger je gegevens zijn. Een wachtwoord van 8 tekens is in ongeveer 21 uur te kraken, terwijl een wachtwoord van minimaal 30 bijna niet te kraken valt. Tip: houd een brainstormsessie met je klas over goede wachtwoorden.

Is een leerling zijn wachtwoord toch vergeten? De ICT’er kan het wachtwoord eenvoudig resetten in COOL.

Join the discussion One Comment

Leave a Reply

Support