Skip to main content

Een tijdje geleden maakten we kennis met BOEKGEHEIM, een toffe web-based app die ontwikkeld is om het plezier in lezen te stimuleren. Door middel van een gastblog stellen we Boekgeheim aan je voor:

BOEKGEHEIM maakt lezen leuker!
Daag je leerlingen eens uit om een laptop te gebruiken tijdens het (stil-)lezen! Lezen uit een papieren boek kan prettig zijn, maar digitale hulpmiddelen hebben ook een toegevoegde waarde. Een fijn digitaal hulpmiddel is BOEKGEHEIM. Deze nieuwe web-based app is ontwikkeld om het plezier in lezen te stimuleren. Lees hieronder op welke manier wij dat doen.

Elk kind wil met lezen bezig zijn
Dat is onze overtuiging. Door het lezen van een boek, maar vooral ook door creatief aan de slag te gaan, met het maken van een illustratie of omslag, door het maken van een voorleesfilmpje of boekenvlog, of door het zelf schrijven van een verhaal. BOEKGEHEIM brengt deze activiteiten samen. Dit doen we door van elk gelezen boek een dossier te maken. De kinderen vullen dit dossier met woord en beeld en door het beantwoorden van vragen en het maken van opdrachten. Ook vullen kinderen een profiel in, met name gericht op leesbeleving. Die gegevens worden omgezet naar leestips of titelsuggesties.

Probeer Boekgeheim nu 3 maanden gratis uit! 

Gratis uitproberen!

Wat is een leesdossier?
In de app krijgt elk kind een eigen homepage. Hier zie je een overzicht van de leesontwikkeling van het kind en van de klas. Er is zichtbaar welke nieuwe boeken er zijn in de schoolbibliotheek, welke boeken worden gelezen door andere kinderen, hoeveel boeken andere kinderen al hebben gelezen en welke dossiers er al zijn gemaakt. Een leesdossier bevat de belangrijkste bibliografische gegevens van een boek en bevat een stappenplan voor het maken van een boekbespreking of boekpresentatie. De kinderen kunnen foto’s, video’s en geluidsopnamen toevoegen van hun creatieve werk bij een boek. Foto’s van tekeningen of schrijfwerk, voorleesfilmpjes of nagespeelde scenes uit een boek of geluidsopnamen van eigen leesactiviteiten kunnen ze ook toevoegen. Dit dossier wordt bewaard in BOEKGEHEIM en kan gebruikt worden op het digibord. 

De toegevoegde waarde van BOEKGEHEIM
De leesdossiers worden door BOEKGEHEIM aangevuld met beschikbare en geschikte digitale content. Denk aan interviews met auteurs, tekentips van illustratoren, schrijftips van auteurs, film- en geluidsfragmenten, schooltv-clips en digitale leesfragmenten. Dit is een toegevoegde waarde omdat het zwakkere lezers over de streep trekt om toch aan een boek te beginnen. Ook helpt het de gewone lezer op weg bij het maken van een boekbespreking en wordt de betere lezer op het spoor gezet om nieuwe boeken te zoeken met verdiepende informatie. Als de leerlingen informatie over het boek op internet zoeken, maken wij gebruik van de veilige internetomgeving van Wizenoze. Zij ontwikkelden The Web for Classrooms. Deze tool verzamelt informatie uit websites die voor kinderen en jongeren gemaakt zijn door deskundigen.

Uitgangspunt is het zelfstandig gebruik van de app door de kinderen. De app is bedoeld voor tablets, laptops en Chromebooks. Chromebooks bieden meer gebruiksmogelijkheden en gebruiksmomenten dan de vaste computers in de lokalen. Benieuwd naar Chromebooks en de mogelijkheden voor jouw school? Cloudwise kan je hierbij helpen. 

Zicht op de leesontwikkeling
Als leerkracht en ouder heb je toegang tot de app en inzage in de gemaakte leesdossiers. Dat stimuleert de betrokkenheid, samenwerking en leesbeleving bij het lezen van boeken.  Werk samen met je kind of leerling aan een opdracht, bied hulp, zie welke boeken ze lezen en welke leesvoorkeuren ze hebben.

Dit geeft jou als leerkracht betrouwbare en waardevolle aanvullende informatie bij de technische leesontwikkeling. Kinderen vinden het leuk dat ze ook kunnen zien wat de andere kinderen lezen, het beïnvloedt soms hun keuze voor een volgend leesboek.

Recent is de mogelijkheid toegevoegd om punten te verdienen met leesactiviteiten. De kinderen beginnen als speurneus en eindigen als geheim agent. Punten verdien je met het lezen van boeken, het gebruiken van de toegevoegde content en het zelf toevoegen van materialen. Dit stimuleert het lezen enorm!

Probeer Boekgeheim nu 3 maanden gratis uit!

Toepassing in de lessen
De app wordt door scholen op verschillende manieren ingezet. Als elk kind vrij kan beschikken over een device komt BOEKGEHEIM het best tot zijn recht. Er zijn scholen die op vaste momenten klassikaal gebruik maken van de app. Het bezoek van een auteur aan de school kan een aanleiding zijn om alle boeken van de schrijver te verkennen. Ook komt het voor dat de app voor een bepaalde doelgroep wordt ingezet. Als alternatief voor Yoleo, of alleen voor veel-lezers. Daarnaast wordt de app ingezet als alternatief voor zelfstandig werken bij een leesmethode als Estafette. Of als aanvulling op Kidsweek in de klas. Naast het gebruik in leeslessen ontdekken leerkrachten ook de meerwaarde voor het gebruik van de app bij nieuwe manieren van werken als Vier Keer Wijzer.

Klaar voor de start?
Om zelfstandig met BOEKGEHEIM te werken is het belangrijk dat de kinderen al enigszins ICT-vaardig zijn. Enige ervaring met de camera is wenselijk. Ook kan tijd worden gewonnen als de leerlingen weten waar documenten of foto’s worden opgeslagen en bewaard. Tenslotte bespaart het ze frustratie als ze ook weten hoe ze die bestanden moeten zoeken en vinden.

Ook is het zaak om na te gaan of de infrastructuur en netwerkbeveiliging toereikend zijn. Laten we eerlijk zijn. Met name de kwetsbaarheid van de Wifi-verbinding en de toegang tot de camera vormen een struikelpunt. Als deze zaken goed geregeld zijn staat niets een optimale leesbeleving en optimaal gebruik van BOEKGEHEIM in de weg.

Werk mee aan BOEKGEHEIM!
Stuur ons jouw lestips of activiteiten met kinderboeken en wij zoeken naar een toepassing in de app.

Leave a Reply

Support