Skip to main content

Coderen in de klas

Tips voor leerkrachten

CoderDojo
CoderDojo is een organisatie door heel Nederland waar vrijwilligers bijeenkomsten organiseren om kinderen te leren programmeren, of waar ervaring kan worden uitgewisseld.

CS Unplugged
Voor docenten is CS Unplugged een zeer interessante website. Deze website bevat allemaal onderwerpen met activiteiten en lesmateriaal om basisprincipes uit de informatica uit te kunnen leggen. Dit gebeurt niet op een computer maar zoals wij ook onze activiteit doen, met zijn allen in de klas.

De Creatieve Code
De Creatieve Code verbindt kunst en technologie. Met de Creatieve Code stelt een leerkracht een leerlijn op. Deze leerlijn wordt vervolgens opgedeeld in levels. Elk level bestaat uit een speciale opdracht waarbij kinderen moeten programmeren.

Tips voor leerlingen

Digiduck
Download gratis de Digiduck: een digitale versie van de Donald Duck over programmeren en computers.

Ko de Kraker
Ko doet niks liever dan noten kraken. Help hem de noot te vinden. Geef Ko opdrachten zoals draaien, springen en zwemmen. Als jouw opdrachten kloppen, dan kan Ko de noot kraken!

Google kerstman vinden
In het dorp kun je eenvoudige programmeervaardigheden oefenen, je eigen kunstwerken maken, je geografische kennis testen en meer te weten komen over goede doelen. Probeer het uit!

Code Combat
Een goed spel is meer dan alleen medailles en prestaties – het gaat om een reis, nauwkeurig ontworpen puzzels, en de mogelijkheid om uitdagingen vol zelfvertrouwen aan te pakken. Dit leren kinderen met Code Combat. Voor zowel beginners als gevorderden.

Tynker
Maak verbindende puzzels, ga games bouwen en ga nog meer leuke uitdagingen aan met Tynker. Met dit programma leren kinderen stapsgewijs coderen op een spelende manier. Het programma zit vol met mogelijkheden om de creativiteit maximaal te gebruiken zoals de kunststudio. In de kunststudio kan je je eigen object tekenen en plaatsen in een game.

Scratch
Met Scratch gaat de leerling leren programmeren door middel van blokken. Deze blokken kunnen ze slepen in een groot veld. De animatie gaat hierdoor lopen, springen of draaien. Deze projecten kun je delen in de online community. In de online community kun je veel inspiratie opdoen en werk van andere bekijken.

Support