Skip to main content

Steeds meer scholen werken met Chromebooks in de klas. Handig, want dan kun je toetsen digitaal afnemen. In deze blog leggen we je uit hoe digitaal (tussentijds) toetsen werkt en geven we tips om spieken te voorkomen.

Digitaal toetsen: hoe werkt dat?
Om digitaal te toetsen heb je twee dingen nodig: een Chromebook en een tool waarmee je kunt toetsen. Deze tool kan een Google App zijn, bijvoorbeeld Google Formulieren. Hierin kun je snel een tussentijdse toets of quiz maken. Tussentijdse toetsen kun je vanuit je leerplatform, zoals het COOL platform, pushen naar de Chromebooks van de leerlingen.

Bij de Centrale Eindtoets werkt het net even anders. De eindtoets wordt eerst getoetst door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Hierna gaat Cito aan de slag met een online programma waarin de toets afgenomen kan worden. In het geval van Cito heeft DUO Facet ontwikkeld, zodat er op een veilige manier getoetst wordt. Lees hier meer over hoe de Centrale Eindtoets op Chromebooks werkt.

Tijd besparen en betere toetsen
Wat is er dan zo handig aan digitaal toetsen? Denk aan minder werk voor leerkrachten doordat de toetsen snel digitaal gemaakt kunnen worden. Ook heb je minder nakijkwerk omdat de online tool dit al voor je doet. Daarnaast krijg je nog betere toetsen doordat er bewegend beeld en geluid toegevoegd kan worden. Als je digitaal toetst is het in bepaalde software zoals Gynzy ook mogelijk om adaptief te toetsen.

In de praktijk
Een praktisch nadeel wat scholen zien is dat leerlingen geen geodriehoek of liniaal op het beeldscherm kunnen gebruiken. Cito heeft hier een oplossing voor bedacht: een digitale liniaal die je tijdens de vraag kunt openen en kunt verschuiven. Daarnaast ervaren sommige leerkrachten dat je digitaal makkelijker kunt spieken. Onderaan deze blog vind je tips om spieken tegen te gaan.

Tussentijdse toetsen afnemen
Gebruik je ons COOL leerplatform op school? Ga dan eens aan de slag met de meekijkfunctie. Hiermee kijk je mee op de Chromebooks van de leerlingen. In de meekijkfunctie zit de toetsmodus. Wanneer je de toetsmodus inschakelt, hebben je leerlingen voor een bepaalde tijd alleen toegang tot de websites die jij toestaat. Als leerkracht kun je ervoor kiezen om tijdens de toets de openstaande tabbladen te behouden of met een leeg scherm te beginnen. Ook kun je zelf de duur van de toetsmodus instellen. Tussentijdse toetsen kun je snel maken met Google Formulieren of Google Classroom.

Hoe kun je spieken voorkomen?
Uit een onderzoek van Kennisnet blijkt dat 1 op de 3 leerlingen het erg makkelijk vindt om te spieken tijdens het toetsen. 1 op de 5 leerlingen zegt wel eens te spieken door middel van een digitale spiekbrief (websites of web WhatsApp). Dit wil je als school natuurlijk voorkomen. Hieronder een aantal tips voor het terugdringen van spieken:

  • wees er bewust van dat leerlingen spieken, onderschat je leerlingen niet;
  • maak gebruik van een programma met een toetsomgeving, zo voorkom je het gebruik van digitale spiekbrieven;
  • zorg voor een andere volgorde van de vragen per leerling zodat afkijken moeilijker wordt;
  • loop regelmatig rond zodat je het snel signaleert als leerlingen spieken;
  • denk goed na over de indeling van de stoelen en tafels, zet leerlingen niet naast elkaar maar met de rug naar elkaar toe;
  • verzamel alle telefoons voorin de klas voor de toets begint om chatten tijdens de toets te voorkomen.

Heb jij nog een goede tip om spieken te voorkomen? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Leave a Reply

Support