Na de uitgevoerde DPIA Google, waarbij ChromeOS en Google Workspace for Education zijn goedgekeurd door de minister, wil je graag weten wat dit precies betekent voor het onderwijs op jouw school.
Cloudwise zet de belangrijkste vragen en antwoorden voor je op een rij.
Ja, met de juiste instellingen kan je gewoon blijven werken op Google Workspace for Education. Wat jij als school zelf moet regelen is afhankelijk van het beheerpakket dat je bij Cloudwise afneemt.
Hebben we een Just-COOL samenwerking dan dien je het één en ander zelfstandig te organiseren.
Wat moet ik zelf regelen als school?
Onze scholingspartners met een Super-COOL beheerpakket ontzorgen we zo veel mogelijk. Er zal tijdig contact met je opgenomen worden wat je eventueel zelf dient te doen en wat wij voor jou regelen/organiseren.
Klik op de button als je meer wilt weten over de beheermogelijkheden.
In Augustus ontvang je in de Google Admin omgeving de nieuwe speciale Benelux Google AVG/GDPR voorwaarden. Volg de instructies om de voorwaarden te accepteren. Binnen 24 uur zullen de nieuwe functionaliteiten beschikbaar zijn in de Admin.
Veel Chrome-devices worden na een aantal jaren van gebruik niet meer softwarematig ondersteund. De Chromebooks kennen een Update Expiration Date (AUE). Deze datum kun je als het ware zien als het eind van de levensduur van het apparaat.
Wanneer je een Chromebook aan wilt melden, maar de AUE-datum al dichtbij is, dien je als school een afweging te maken of deze nog wel in beheer wilt nemen. Wellicht is het beter om het apparaat direct te vervangen.
Met licenties houd je jouw Chrome-devices up-to-date houden met alle nieuwste beveiligingsupdates. Om een Chromebook in beheer te nemen dien je de Chrome Eduaction Upgrade uit te voeren.
Wanneer deze drie zaken zijn gedaan kan je zelfstandig de versie controleren. Deze moet minimaal Chrome versie 116 of hoger moeten zijn voor de DP Chrome versie.
De scholen hebben op maandag 4 september een mail van ons ontvangen met daarin instructies over wat je als schoolbestuur kunt doen.
Voor ondersteuning in de hierboven genoemde onderwerpen kan je contact opnemen met Cloudwise.
De rol van Google is veranderd van gegevensbeheerder naar gegevensverwerker. Dit betekent dat je als school dus eigenaar bent van de door jou beheerde data. De opslag van persoonlijke gegevens is de verantwoordelijkheid van de school zelf geworden.
Standaard worden gegevens opgeslagen in de Verenigde Staten. Wat er de afgelopen periode veel gecommuniceerd is, is dat data veelal in Europa zou moeten opgeslagen worden. Kort na de uitkomst van het DPIA Google kwam het nieuws uit dat data toch in de VS opgeslagen mag worden.
Het zogenoemde EU-US Data Privacy Framework biedt voldoende bescherming tegen spionage en is vergelijkbaar met de beschermingsmaatregelen die binnen de EU van kracht zijn.
De nieuwste ChromeOS versie biedt scholen zelf de regie over de verwerking van hun eigen data binnen de belangrijkste Google Services. Deze variant heet Data Processor Chrome (DP Chrome) en is speciaal gemaakt voor Nederland.
De school moet zelf in de Admin Console aan gaan geven welke producten en diensten je wel en niet toestemming tot data gaat geven. Je schakelt de toestemming en een eenvoudige handeling in of uit.
Daarnaast krijgt de school of stichting, zoals gevraagd in het DPIA, de mogelijkheid om de data van leerlingen op te vragen. Dit komt allemaal op een specifieke plek in de Google Admin Console, wat de beheeromgeving van Google is.
Wil je zelfstandig aan de slag met het inrichten van een veilige omgeving binnen Google Worspace for Education dan heeft SIVON een technische handleiding voor jou opgesteld.
Een aantal zaken zijn al na het DPIA veranderd door het Europese besluit. Zo mag Chrome Sync weer gebruikt worden, volgens het rapport van de Privacy Company die dit onderzoek heeft uitgevoerd.
Het belang van een veilige digitale omgeving is groot, juist voor het beschermen van de privacy van kinderen
Ouders en verzorgen willen mogelijk antwoord op relevant vragen zoals:
Wil je weten hoe Google de leerlinggegevens beveiligt?
We snappen de verandering die is ingezet vanuit de overheid en moedigen dit aan, maar begrijpen ook dat dit ingewikkelde materie is. Als school wil je jezelf bezig houden met het aanbieden van kwalitatief onderwijs. De ICT-omgeving moet “gewoon” werken.
Cloudwise biedt daarom ondersteuning op het gebied van deze grote veranderingen. Met een groot team van ICT-professionals leggen we iedere dag weer een steviger fundament voor veilig en zorgeloos onderwijs.
Om je zo goed mogelijk te kunnen helpen hebben we een supportal waar je antwoorden op de meest gestelde vragen kunt vinden. Daarnaast kan je specifiek voor dit onderwerp contact opnemen via het contactformulier.
Vul deze zo compleet mogelijk in zodat we voorafgaand aan het contact het één en ander al in kaart kunnen brengen. We nemen binnen twee werkdagen contact met je op.
Bezoek & postadres
Polanerbaan 11
3447 GN Woerden
> Algemene voorwaarden
> Cookiebeleid
> Privacy
> Retourneren en ruilen
Algemeen
info@cloudwise.nl
085 273 6124
Support
support.cloudwise.nl
085 273 3007
Sales
sales@cloudwise.nl
0348 23 33 30
Meld je aan voor de newsletter:
Inspiratieblog (2-wekelijks)