Skip to main content

Educatie Festival

voor iedereen met passie voor ICT in het onderwijs

Al 97% is verkocht!
Nog maar een klein aantal beschikbaar! 97%

ICT in het onderwijs laat ons hart sneller kloppen. Wij staan dan ook te popelen om jou te inspireren en te informeren tijdens ons Educatie Festival! De afgelopen 10 jaar werken wij al met veel liefde aan het beste ICT voor het onderwijs en volgen wij alle ontwikkelingen van dichtbij. Wat staat ons de volgende 10 jaar te wachten? Kom naar het Educatie Festival en zorg dat je klaar bent voor de toekomst!

The place to be: Beeld & Geluid Museum Hilversum


Het festival vindt plaats in het vernieuwde Beeld & Geluid museum in Hilversum. We leven niet meer alleen met media, maar vooral ook ín media. Beeld & Geluid is er voor iedereen die voorop wil lopen in digitale geletterdheid en burgerschap. In deze omgeving word je wijzer in de wereld van media en toekomstgericht onderwijs. Dé ideale locatie voor het Educatie Festival 2023!

Datum: 1 juni 2023

Het Hilversumse Beeld & Geluid museum verandert op donderdag 1 juni 2023 in het inspirerende festivalterrein van het Educatie Festival. We beginnen om 09.00 uur en gaan door tot 17.00 uur.

Het programma

Timetable edfest final
Aaron Mirck
Mainstage: Back To The Future
Digitale etiquette + Quiz
Robin de Lange
Mainstage: Back To The Future
Toekomst verkennen met leerlingen (VR, AR & AI)
Korousch Yoesefi
Mainstage: Back To The Future
Google's perspective: AI in Edu
Acer
Mainstage: Back To The Future
Het duurzaam inzetten van hardware in het onderwijs
HP
Mainstage: Back To The Future
De toekomst van hardware in het onderwijs
Laurens Vreekamp
Mainstage: Back To The Future
Demystificatie van AI.
Jason Fredrick
Stage #1: Limitless
Nieuwsgierig denken
Marius van Zandwijk
Stage #1: Limitless
ICT-bekwaamheid van de leraar: wat is dat, hoe kun je er aan werken?
Jan-Wolter Smit
Stage #1: Limitless
Keep an eye on your students, not on your digital tools
Jeroen Strijbosch
Stage #1: Limitless
Ontdek de mogelijkheden van Microsoft 365 in het onderwijs
Hanneke Visser
Stage #2: Safe & Sound
Phishing in het onderwijs
Stefan Ridder
Stage #2: Safe & Sound
Digitale veiligheid in het onderwijs
Oli Trussell
Stage #2: Safe & Sound
Privacy & security
Mathijs Verschuuren
Stage #2: Safe & Sound
Cyberbewust? Denk als een hacker!
Sjoerd Tinkhof
Stage #3: Level up!
Mediawijs online in het PO & VO
Jan-Wolter Smit
Stage #3: Level up!
Eigenaarschap door ChatGPT in het PO & VO
David Baarspul
Stage #3: Level up!
Van onderwijs idee naar werkelijkheid
Felienne Hermans
Stage #3: Level up!
Stap-voor-stap programmeren voor leerlingen
Dieuwke Mulder
Stage #4: Under pressure
Hoe ondersteunen we leerlingen met dyslexie tijdens digitaal toetsen
Dimitri Bongers
Stage #4: Under pressure
Interactieve oefeningen en toetsen maken met BookWidgets
Joost Bet
Stage #4: Under pressure
Hoe kun je leerlingen actief betrekken bij het nakijken van digitale toetsen?
Mr. Chadd
Stage #4: Under pressure
Mr. Chadd – de digitale onderwijsassistent

Wat is er nog meer?

Er is zoveel te doen op ons festival, je kijkt je ogen uit! De hele dag kom je interessante mensen tegen en kun je genieten van al onze activiteiten op het:

Relaxplein – neem een lekkere massage, of luister naar onze podcasts in een heerlijke zitzak.

Netwerkplein – deel je kennis of kom meer te weten over de aanpak van andere scholen. Mét Sergio van First Dates, die je koppelt aan de juiste personen.

Echte liefde voor ICT gaat door de maag, daarom kan je de hele dag genieten van lekker eten & drinken!

Ook zijn diverse partners van ons aanwezig om al jouw vragen te beantwoorden!

Kortom een lekker dagje uit waar je ook nog geïnspireerd, vol met kennis, relaxed en opgeladen vandaan komt!

KEYNOTE
9:30 – 10:15

Laurens Vreekamp

Demystificatie van AI.

De wereld van professionals die werken met informatie verandert voortdurend. Steeds vaker wordt daarbij AI-technologie ingezet. Kennis over hoe AI werkt en wat wel en niet kan, is belangrijk: als je begrijpt hoe AI werkt, hoef je er niet langer bang voor te zijn. Dan ontdek je dat het geen magie is en ben je bovenal beter in staat om de nieuwe mogelijkheden ervan te benutten.

10:30 – 11:15

HP
Doelgroep: PO & VO

De toekomst van hardware in het onderwijs.

Ontdek de toekomst van hardware in het onderwijs! Leer over de nieuwe trends en innovaties die het leerproces verbeteren, zoals geavanceerde apparaten. Verken hoe deze ontwikkelingen samenwerking, creativiteit en betrokkenheid in het klaslokaal stimuleren en de leerervaring transformeren.

11:30 – 12:15

Rob van Eijndt (Acer)
Doelgroep: PO & VO

Het duurzaam inzetten van hardware in het onderwijs!

Acer is een wereldwijde leverancier van IT-producten en -oplossingen, die technologie toegankelijk maakt voor iedereen. We zijn toegewijd aan duurzaamheid, met aandacht voor energie-efficiëntie en recycling. De VERO line is een serie duurzame laptops met gerecyclede materialen en een circulaire levenscyclus. De EDU line biedt innovatieve oplossingen voor het onderwijs, afgestemd op de behoeften van leraren en studenten. Ontdek tijdens deze sessie de unieke kenmerken en voordelen van de VERO line en EDU line.

13:30 – 14:15

Robin de Lange (VR Learning Lab)
Doelgroep: PO & VO

Toekomst verkennen met leerlingen (VR, AR & AI)

Digitale technologie ontwikkelt zich snel. Hoe ontdek je welke kansen er zijn voor jullie school? En hoe kun je leerlingen hierbij betrekken door samen de toekomst te verkennen? Door leerlingen uit te dagen te experimenteren met nieuwe technologie als VR, 3D printen, AR en AI kunnen ze leerdoelen behalen rond digitale geletterdheid. Tegelijk biedt dit de school ruimte voor innovatie. Docenten zien wat leerlingen maken, het enthousiasme wat dit losmaakt en dat het minder ingewikkeld is dan je misschien zou denken. Zo breng je nieuwe technologie in de school en maak je de mogelijkheid om te leren als organisatie.

We laten zien wat leerlingen maken en hoe je hier morgen mee aan de slag zou kunnen.

14:45 – 15:30

Korousch Yoesefi (Google for Education)
Doelgroep: PO & VO

Google’s perspective: AI in Edu

AI is going to transform teaching and unlock student potential in ways that people can’t even imagine. We are committed to helping grow it responsibly.

AI is the most profound technology we are working on today. Whether it’s helping doctors detect diseases earlier or enabling people to access information in their own language, AI helps people, businesses and communities unlock their potential. And it opens up new opportunities that could significantly improve billions of lives.

AFSLUITING

16:00 – 16:30

Aaron Mirck

Digitale etiquette

Wat te doen als je kind tien uur schermtijd heeft per dag? En is het oké om een date uitgebreid te googlen? Hoe wijs je je collega’s op de online etiquette? Stel je voor: je baas of collega stuurt op zondag een appje of mailtje. Moet je dan dezelfde dag reageren? Hoe reageer je als er in de familie-app een complottheorie wordt gedeeld? En is het handig om al je kwaaltjes te googlen?

We sluiten de dag af met een hilarische quiz over de online etiquette!

10:30 – 11:15

Jason Fredrick
Doelgroep: PO & VO

Nieuwsgierig denken

In de energieke en interactieve sessie ‘Een leven lang nieuwsgierig’ van Nieuwsgierig Denken duiken we in de fascinerende wereld van nieuwsgierigheid voor een leven lang leren & ontwikkelen. Jason Fredrick neemt je op een originele manier mee in de wetenschap achter nieuwsgierig denken/doen en maakt de praktische vertaalslag voor het onderwijs. Wat betekent het voor jou, je collega en leerlingen om nieuwsgierig te zijn? Wat gebeurt er in je brein als je nieuwsgierig bent? Hoe prikkel je nieuwsgierigheid om te motiveren voor ICT ontwikkelingen en hiermee ook lessen te verrijken? Tijdens de talk experimenteren deelnemers afzonderlijk en met elkaar met oefeningen en nieuwsgierige vragen. Een prikkelende sessie en concrete handvatten na afloop; nieuwsgierigheid was nog nooit zo leuk!

11:30 – 12:15

Marius van Zandwijk (Kennisnet)
Doelgroep: PO & VO

ICT-bekwaamheid van de leraar: wat is dat, hoe kun je er aan werken?

De professionele ontwikkeling van leraren op ict-bekwaamheid is complex. Wanneer zijn leraren ict-bekwaam? Uit de praktijk blijkt dat er beweging kan ontstaan als alle sleutelfiguren hun rol nemen: leraar, schoolleider, bestuurder, ict-coördinator. Hoe kun je daaraan werken? Vanuit de handreiking ict-bekwaamheid en twee praktijk voorbeelden gaan we het gesprek met elkaar aan over deze twee vragen.

13:30 – 14:15

Jan-Wolter Smit (LessonUp)
Doelgroep: PO & VO

Keep an eye on your students, not on your digital tools

Het inzetten van digitale tools is vaak heel analoog, maar is juist dáárom heel krachtig. Ontdek in deze inspirerende sessie dat de kracht van digitale didactiek niet ligt in de knopjes, maar in jouw didactische- en pedagogische vaardigheden. Alles begint met jou, de docent. Ontdek hoe jij en jouw leerlingen/studenten voordeel kunnen halen aan de krachtige driehoek van leerstof, digitale oplossingen en didactiek. Let’s talk about education!

14:45 – 15:30

Jeroen Strijbosch (Microsoft)
Doelgroep: PO & VO

Ontdek de mogelijkheden van Microsoft 365 in het onderwijs

Microsoft 365 is een krachtig platform dat voortdurend wordt vernieuwd en uitgebreid met nieuwe tools en functies voor het onderwijs. In deze workshop maak je kennis met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van lesgeven en leren, samenwerking, game-based learning, en creativiteit. Je leert hoe je Microsoft 365 kunt inzetten om je onderwijs te verrijken, te vereenvoudigen en te personaliseren. Je leert niet alleen wat de nieuwste tools kunnen, maar ook hoe je ze morgen al kunt toepassen in je eigen onderwijspraktijk.

10:30 – 11:15

Hanneke Visser (Cloudwise Academy)
Doelgroep: PO & VO

Phishing in het onderwijs

Scholen zijn helaas steeds vaker het doelwit van phishingaanvallen. Het kan heel snel gaan. Iemand klikt op een link en inloggegevens worden opgehaald. Je hebt de voorbeelden vast langs zien komen. Met technische oplossingen kom je al ver; maar ook human awareness binnen de organisatie is ook van groot belang. Hoe voorkom je phishing in de school?

11:30 – 12:15

Stefan Ridder (Privacy Team)
Doelgroep: (Beslissers in) PO & VO

Digitale veiligheid in het onderwijs

De ministers van OCW willen de digitale veiligheid in het onderwijs vergroten. Een normenkader IBP voor het funderend onderwijs en DPIA’s spelen hierbij een grote rol. In deze sessie wordt uiteengezet wat deze instrumenten inhouden, wat de actuele ontwikkelingen zijn en hoe je hier als school mee om kunt gaan.

13:30 – 14:15

Oli Trussell (Google for Education)
Doelgroep: (Beslissers in) PO & VO

Privacy & Security

Learn how Google keeps your data secure by default, plus additional features that you can control to meet your privacy needs. We will take a deep dive into configurations you can make in your Admin console to keep your users and data secure from phishing attacks, compromised accounts and data breaches.

14:45 – 15:30

Mathijs Verschuuren (WhiteHats)
Doelgroep: PO & VO

Cyberbewust? Denk als een Hacker!

Gevoelige gegevens vallen regelmatig in verkeerde handen, met verstrekkende gevolgen. Tijdens deze cybersecurity awareness sessie, neemt Mathijs Verschuuren (WhiteHats) u mee naar de achterkamertjes van hackers en laat hij aan de hand van sprekende voorbeelden zien hoe ze te werk gaan. Daarnaast deelt hij tips hoe deze risico’s als gebruiker en als organisatie te herkennen en te beperken.

10:30 – 11:15

Sjoerd Tinkhof (Cloudwise Academy)
Doelgroep: PO & VO

Mediawijs online

De wereld van onze leerlingen speelt zich tegenwoordig voornamelijk online af. In een leven vol van social media, games en vloggers zijn de kansen eindeloos, maar er schuilen zeker ook risico’s. Ben jij bekend met begrippen als grooming en sexting? Het is belangrijk om als leraar op de hoogte te zijn van deze begrippen en risico’s die eraan verbonden zijn. Het bespreken van deze onderwerpen kan helpen om leerlingen bewust te maken van de gevaren en hen te leren hoe ze veilig kunnen navigeren in de digitale wereld.

11:30 – 12:15

Jan-Wolter Smit (LessonUp)
Doelgroep: PO & VO

Eigenaarschap door ChatGPT

Een sessie over de superkrachten van leraren (m.b.v een beetje AI) Hoe kun je technologische ontwikkelingen, zoals ChatGPT, inzetten in je lessen? Maar vooral: hoe wil je het kunnen inzetten? Alles begint met eigenaarschap. Als je weet wat je wilt en scherp hebt wat de leerbehoeften van jouw leerlingen/studenten zijn, dan is de stap naar wat je kúnt met technologie een kleine stap. ChatGPT is de meest recente ontwikkeling die zowel fascinatie als vrees oproept. Maar op welke manier kan AI, zoals ChatGPT, jouw eigenaarschap versterken in plaats van bedreigen?

13:30 – 14:15

David Baarspul (Schoolblocks)
Doelgroep: VO, maar zeker ook interessant voor PO!

Van onderwijs idee naar werkelijkheid

Ben jij een docent die barst van de ideeën om het onderwijs te verbeteren, maar vind je het lastig om deze binnen je sectie/school/scholengroep werkelijkheid te maken? Dan is deze workshop iets voor jou. In deze sessie zie je vanuit de ogen van een start-up hoe zij met beperkte middelen en tijd een groot vraagstuk oploste voor docenten moderne vreemde talen in het onderwijs. In de sessie word je stap voor stap meegenomen hoe je een idee concreet kunt maken en hoe ICT ingezet kan worden om een educatieve uitdaging aan te pakken. Op naar het realiseren van jouw onderwijsideeën met behulp van ICT!

14:45 – 15:30

Felienne Hermans
Doelgroep: Bovenbouw PO, onderbouw VO

Stap-voor-stap programmeren voor leerlingen

Als kinderen leren programmeren, beginnen ze vaak met een toegankelijke blokkentaal, zoals Scratch. Als ze verder willen komen willen ze meestal overstappen naar een teksttaal zoals Python, maar die zijn voor de leeftijdsgroep 10 tot 14 vaak nog te complex. Felienne Hermans ontwikkelde daarom de programmeertaal Hedy die een brug vormt tussen blokken en tekst. Tijdens deze sessie legt Felienne uit waarom leren programmeren zo belangrijk is én hoe je snel en gemakkelijk zelf met Hedy aan de slag kunt gaan binnen het onderwijs.

10:30 – 11:15

Dieuwke Mulder (IntoWords)
Doelgroep: VO

Ondersteun leerlingen met dyslexie tijdens digitaal toetsen

Leerlingen met dyslexie kunnen vaak wat extra ondersteuning gebruiken bij de examens. Hoe kan je dit inrichten en welke mogelijkheden zijn er om voor te lezen bij het digitaal toetsen?

11:30 – 12:15

Dimitri Bongers (BookWidgets)
Doelgroep: PO & VO

Interactieve oefeningen en toetsen maken met BookWidgets

Met BookWidgets kunnen leerkrachten interactieve oefeningen en automatisch verbeterde opdrachten maken met meer dan 30 verschillende vraagtypes. BookWidgets kan zowel voor PO als VO en voor alle vakken ingezet worden. Tijdens deze interactieve sessie tonen we hoe je oefeningen opstelt, met je leerlingen deelt en efficiënt verbetert. We tonen ook de integraties in platformen zoals Google Classroom en het veilig afnemen van toetsen in de beveiligde COOL Check-omgeving.

13:30 – 14:15

Joost Bet (Test-Correct)
Doelgroep: VO, maar zeker ook interessant voor PO!

Betrek leerlingen actief bij het nakijken van (digitale) toetsen

Op welke manier kun je makkelijk toetsen afnemen en leerlingen actief betrekken bij het nakijken en het geven van feedback? Met Test-Correct is dat mogelijk. Het is een uniek toetsplatform met geïntegreerde activerende werkvormen om afgenomen toetsmateriaal ook effectief te kunnen bespreken binnen je klas. Het gebruiksvriendelijke platform helpt jou bij het creëren, afnemen, bespreken en nakijken van je toetsen. Krijg sneller én gemakkelijker inzicht in waar jouw leerlingen staan, zodat jij iedere leerling kan verder kan helpen met de best mogelijke begeleiding. In deze workshop laat Joost je aan den lijve ondervinden hoe de oplossing werkt. Neem dus vooral je laptop of je Chromebook mee!

14:45 – 15:30

Jeffrey Ras en Pieter Boers (Mr. Chadd)
Doelgroep: VO

Mr. Chadd – de digitale onderwijsassistent 

Ontdek de impact van formatief toetsen op leerlingen, zowel in hun houding ten opzichte van toetsen als in hun daadwerkelijke prestaties. Hoe faciliteer je deze benadering van toetsen, zowel tijdens de les als buiten schooltijd. Laat je inspireren door de voordelen van formatief toetsen en leer hoe het de leerervaring van leerlingen kan verbeteren. Ontdek hoe scholen een ondersteunende omgeving kunnen creëren om formatief toetsen effectief te implementeren. We kijken ernaar uit om je tijdens deze sessie inzichten te bieden over formatief toetsen en hoe het kan bijdragen aan het succes van leerlingen.

V: Wanneer vindt het Educatie Festival plaats?
A: Het Educatie Festival vindt plaats op donderdag 1 juni 2023.

V: Waar zal het festival plaatsvinden?
A: Het Educatie Festival vindt plaats in het Beeld & Geluid museum in Hilversum, een ideale locatie voor het verkennen van digitale geletterdheid en burgerschap.

V: Wat is het schema voor het festival?
A: Het festival begint om 09:30 en eindigt om 17:00.

V: Hoe kan ik kaarten kopen voor het festival?
A: Kaarten zijn momenteel te koop in de webshop, nu nog met een Early bird korting.

V: Welke onderwerpen worden er behandeld tijdens het festival?
A: Het festival behandelt een reeks onderwerpen die gerelateerd zijn aan ICT in het onderwijs, waaronder AI, hybrid learning, gamification en immersieve technologie. Er worden ook sessies georganiseerd over levenslang leren, ICT-bekwaamheid, werkgeluk en verandermanagement, digitale geletterdheid, mediawijsheid, programmeren en toetsen in het onderwijs.

V: Hoeveel podia zijn er tijdens het festival?
A: Er zijn vijf podia tijdens het festival, elk met hun eigen thema. Het hoofdpodium richt zich op de toekomst van het onderwijs en de andere podia behandelen thema’s als de ontwikkeling van de school, digitale veiligheid, digitale geletterdheid en toetsen in het onderwijs.

Support