Skip to main content

Educatie Festival

Voor iedereen met passie voor ICT in het onderwijs!

Helaas moeten we mededelen dat het Educatie Festival, dat gepland stond voor 5 juni, niet zal plaatsvinden. We informeren betrokkenen verder per mail. We danken je bij voorbaat voor je begrip. 

In een tijd waarin de virtuele en fysieke wereld steeds meer samensmelten, staan we voor flinke uitdagingen en kansen binnen het onderwijslandschap. Welke maatschappelijke veranderingen zien we? Wat betekent dit voor het onderwijs? Hoe geven we optimaal sturing aan deze ontwikkelingen? En hoe zorgen we ervoor dat innovatie en digitale veiligheid hand in hand blijven gaan?

In één dag zullen we samen de toekomst van het onderwijs verkennen. Belangrijke thema’s die aan bod komen zijn cyber security, informatie- en privacybescherming, digitale geletterdheid, computational thinking, mediawijsheid en natuurlijk de rol van artificial intelligence. Laat je leiden door experts die inzichten delen via inspirerende keynotes, praktische breakout sessies en interactieve workshops.

De sprekers op het Educatie Festival 2024:

Het programma van het Educatie Festival 2024:

Stage: Ready for the future!

“Elke leerling verdient de kans om in een veilige digitale schoolomgeving te leren. Als schoolbestuurder draag jij de verantwoordelijkheid, samen met schoolleiders en IBP’ers, om een digitale omgeving te creëren die volledig voldoet aan het IBP normenkader.

Gelukkig hoef je deze uitdaging niet alleen aan te gaan. Wij zorgen voor’ Digitaal Veilig Onderwijs’, door jou als onderwijsprofessional te ondersteunen met verschillende diensten. Ons gezamenlijke doel is om ervoor te zorgen dat jouw onderwijsorganisatie binnen vier jaar (vóór eind 2027) een solide digitale veiligheid heeft bereikt.

Wat kun je verwachten?

TijdslotOnderwerpSpreker
10:50 – 11:35   Wat is blended learning
nu eigenlijk echt (niet)?   
Barend Last
11:45 – 12:30A DAI in the life
as a teacher
Jan-Wolter Smit
14:00 – 14:45BYODBinnenkort meer!
15:00 – 15:45VerrassingssessieBinnenkort meer!
15:45 – 16:30Keynote: de Speld livede Speld

Stage: Limitless

Als school ben je continu in ontwikkeling; dat kan ook niet anders in een wereld waarin ontwikkelingen razendsnel gaan. De neuzen dezelfde kant op krijgen is één, maar hoe krijg je dat voor elkaar als de organisatie en het onderwijsland voortdurend verandert? Hoe blijf je plezier houden in je vak en nieuwsgierig naar alle ontwikkelingen die een veranderende wereld met zich meebrengt? De mogelijkheden zijn eindeloos, dus zet bewuste stappen en ga vooruit!

Wat kun je verwachten?

TijdslotOnderwerpSpreker
10:50 – 11:35Omarm je kwetsbaarheid    Nick Bats
11:45 – 12:30LeraarleiderschapRhea Flohr
14:00 – 14:45Professionalisering die beklijft  Dr. David Maij
15:00 – 15:45   Digitale fitheidDieter Möckelmann

Stage: Safe & Sound

We zijn ontzettend afhankelijk geworden van alles wat digitaal is, zo ook de school. Van persoonsgegevens tot toetsresultaten: alles wordt digitaal opgeslagen. Digitalisering brengt zowel kansen als risico’s met zich mee. Hoe zorg je ervoor dat al deze gegevens veilig blijven? Uiteraard speelt de technische kant hierin een belangrijke rol, maar vergeet vooral de collega die per ongeluk op het phishing mailtje klikte niet. Want: veiligheid voorop! 

Wat kun je verwachten?

TijdslotOnderwerpSpreker
10:50 – 11:35Digitaal Veilig Onderwijs (DVO)Sabrina Miltenburg
11:45 – 12:30IBP – je moet er inderdaad wat mee!  Henk van Hoef 
14:00 – 14:45IBP – ervaringen  vanuit de praktijk  Floris Pols & Robin van der Haak
15:00 – 15:45Digitaal veilig onderwijs – de menselijke kantHanneke Visser

Stage: Level up!

Onderwijs gericht op de toekomst kan niet zonder het leren over ICT. Onderweg naar een nieuw curriculum kom je veel vragen tegen. Hoe zorg je ervoor dat digitale geletterdheid in je onderwijs past? Wanneer en hoe vaak besteed je aandacht aan mediawijsheid, computational thinking en de andere domeinen? En: zijn alle leraren vaardig genoeg? 

Wat kun je verwachten?

Tijdslot   OnderwerpSpreker
10:50 – 11:35Leren programmeren met Hedy!Felienne Hermans
11:45 – 12:30De conceptkerndoelenEls Goedhart- de Vos
Digitale Gelleterdheid uitgelegd
14:00 – 14:45Game on!Mathijs van Leeuwen
15:00 – 15:45Effect van mobiele schermenHarry Hol
  op focus en concentratie 

Stage: Under pressure

Van papier naar digitaal, ook de manier waarop we toetsen verandert. De ervaringen rondom digitaal toetsen zijn wisselend en er worden terecht vraagtekens gezet bij de veiligheid van digitalisering bij toetsen en examens. Ontdek alles over onze oplossing COOL Check en discussieer mee over toetsen in het onderwijs.

Wat kun je verwachten?

Tijdslot   OnderwerpSpreker
10:50 – 11:35   Digitaal toetsen in de praktijkFelienne Hermans
11:45 – 12:30   AI & toetsingBarend Last
14:00 – 14:45   Digitaal toetsenBinnenkort meer!
15:00 – 15:45   VerrassingssessieBinnenkort meer!

De locatie van het Educatie Festival 2024:

FAQ

V: Wat is het schema voor het festival?
A: Het festival begint om 09:30 en eindigt om 17:00. Het volledige programma is hier te vinden.

V: Welke onderwerpen worden er behandeld tijdens het festival?
A: Het festival behandelt een reeks onderwerpen die gerelateerd zijn aan ICT in het onderwijs, waaronder AI, hybrid learning, gamification en immersieve technologie. Er worden ook sessies georganiseerd over levenslang leren, ICT-bekwaamheid, werkgeluk en verandermanagement, digitale geletterdheid, mediawijsheid, programmeren en toetsen in het onderwijs.

V: Hoeveel podia zijn er tijdens het festival?
A: Er zijn vijf podia tijdens het festival, elk met hun eigen thema. Het hoofdpodium richt zich op de toekomst van het onderwijs en de andere podia behandelen thema’s als de ontwikkeling van de school, digitale veiligheid, digitale geletterdheid en toetsen in het onderwijs.

Support