Skip to main content

Computerlokalen met rijen verouderde desktops die eigenlijk alleen nog worden gebruikt voor de centraal examens. Of het offline werken met een FAO server. Zie je het voor je? Op veel scholen in het voortgezet onderwijs is dat helaas nog steeds het geval. ICT-coördinatoren moeten kunstgrepen toepassen om deze computers of servers geschikt te maken en om de afnames van bijvoorbeeld CSPE’s voor het vmbo, of de kunstvakken voor havo/vwo, soepel te laten verlopen.

En wat te denken van leerlingen met een handschriftbeperking? Zij mogen typen in plaats van schrijven. Maar hoe dan? Op een laptop zonder internet en dan met een USB stick door de school lopen? Of leerlingen met een dyslexieverklaring, die met een Daisyspeler aan de slag moeten in een apart hokje? Dat terwijl de software van Readspeaker, om het centraal examen te laten voorlezen, gebruikt zou kunnen worden met de programma’s van TextAid, Woots of Test-Correct. Oplossingen die scholen al gebruiken, maar nog niet worden ingezet bij examens.

Het kan anders en makkelijker!
Het Aventurijncollege in Bergen op Zoom en ISW Hoogeland in Naaldwijk, nemen ook dit jaar namelijk het centraal examen af op Chromebooks of laptops met de Facet app, spraak- en voorleessoftware of typemogelijkheden. Samen met onze partners helpen wij scholen op weg. 

Diana Rijnberg is docent Engels en Wiskunde. Zij vertelt: “Voor onze leerlingen op het voortgezet speciaal onderwijs is het examen een belangrijk moment. Op onze school werken de leerlingen met Chromebooks, maar moest het examen nog gemaakt worden in een computerlokaal. Leerlingen vonden dat best lastig, want zij zijn helemaal niet meer gewend om te werken met muis, CD-rom en een knipperend beeldscherm. Dat de examens ook digitaal afgenomen konden worden op een Chromebook was wel bekend, maar we waren bang dat het erg ingewikkeld zou zijn. Maar het werkt juist heel simpel en de leerlingen kunnen gemakkelijk inloggen en aan de slag. Het is een fluitje van een cent. De proefafname hebben we vorig jaar samen met iemand van DUO afgenomen en die zag ook dat het vlekkeloos verliep. Mega-gebruiksvriendelijk.”

Play Video

Bekijk in deze video hoe Diana de Facet app op een Chromebook gebruikt bij examens

Belangrijke versoepelingen
“Veel scholen denken dat het erg ingewikkeld is om de centraal examens op een beheerd Chromebook af te nemen”, zegt Eric Welp van Cloudwise. “Maar de eisen van het College van Toetsen en Examens zijn versoepeld. Zo hoeft een examensecretaris niet meer bij de Helpdesk Facet te melden dat een school een Chromebook gebruikt. Ook hoeft een school niet meer via een formulier te verklaren dat zij zich aan de voorwaarden zal houden. De specifieke scherm-eis van van minimaal 14 inch geldt niet meer; ook 11,6 inch is toegestaan. De meeste Chromebooks (en laptops), zo blijkt uit onderzoek van Kennisnet, zijn van dit formaat. Hierdoor ontstaat de ideale situatie dat een leerling oefent, toetst en examineert op zijn eigen Chromebook of laptop.” Bekijk hier de systeemeisen van Facet.

Met bestaande programma’s van TextAid, Test-Correct of Woots zou je zelfs eenvoudig het examen op de dag van afname (in de ochtend of middag) als een pdf bestand kunnen uploaden en laten voorlezen. In combinatie met COOL Check kunnen de leerlingen dan ook nog eens typen in plaats van schrijven. Dan heb je als school maximaal voldaan aan de voorwaarden voor een veilige afname. Gewoon in de gymzaal waar het centraal examen wordt afgenomen. Doordat Chromebooks en laptops tegenwoordig een veel betere accu hebben, heb je ook geen stopcontacten of haspels nodig. Wel zo handig!

Onvoldoende beheerde devices? Geen probleem!
Samen met Acer en Google schiet Cloudwise scholen te hulp omdat nog niet alle leerlingen in de bovenbouw over een beheerd apparaat beschikken. Op een eigen of onbeheerd (BYOD) device kun je immers geen Facet app installeren. Daarom kunnen scholen voor een vast bedrag per maand hun computerlokalen inwisselen voor een Leba oplaadkar met beheerde Chromebooks of laptops. De devices zijn alvast ingericht met de Facet examenomgeving en de COOL Check toetsomgeving. Door middel van het Device as a Service (DaaS) concept zetten scholen deze devices van Acer probleemloos in voor toetsen en examens. Daarbij wordt het beheer en de technische ondersteuning volledig geregeld en gerealiseerd door Acer en Cloudwise.

De bundel bevat:

  • 32 Acer Chromebooks of laptops
  • Een laptopkar om ze op te laden
  • De Facet CrOs-app voorgeïnstalleerd
  • De COOL Check app als toetsomgeving
  • Google-domein en licenties
  • Portaal (het COOL platform)
  • All you can toets

Meer weten?
Het DaaS concept vervangt computers door laptops of Chromebooks voor een vast bedrag per maand, per device. Zo hoeven scholen niet direct ineens grote investeringen te doen. Heb je interesse in de bundel of wil je meer weten over dit concept? Laat hieronder je gegevens achter, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op! DaaS kan ook ingezet worden voor scholen die hun leraren willen voorzien van een beheerd device!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Support