Skip to main content

Headerafbeelding blog spreadsheets

Wat kun je met Google Spreadsheets met jouw groep en voor jezelf? We gaan terug naar de basis: waar gebruik je het voor en hoe doe je dat. Hoe verzamel je data en hoe laat je de resultaten op een duidelijke manier zien? Wat zijn de meestgebruikte formules? Ook hebben we een paar ideeën voor je om deze Google App in de les te gebruiken voor iets anders dan berekeningen maken.

Data verzamelen
Om iets met spreadsheets te kunnen doen, heb je natuurlijk data nodig. Dat kan je zelf verzamelen door je leerlingen één voor één een vraag te stellen (Wat is de lievelingskleur van leerlingen in groep 5?) of je maakt een quiz in Google Formulieren. Je kunt daarmee namelijk de antwoorden automatisch laten verzamelen in een spreadsheet.

 

Zo doe je dat: je opent het formulier dat je gemaakt hebt en klikt op het tabje Antwoorden. Rechtsboven staat het icoontje van Google Spreadsheets. Als je daar op klikt, verschijnt er automatisch een spreadsheet met de resultaten. Leuk om je leerlingen daar mee te laten experimenten of handig voor jezelf: welke ouders kunnen helpen met de sportdag?

Natuurlijk kun je het ook handmatig doen. Welke onkosten zijn er gemaakt en in welke categorie vallen die? Welke thema’s komen aan bod per vak in het lesschema van groep 8 deze week? Wat zijn de taken van welke leerlingen deze maand: wie mag de Chromebooks uitdelen komende dinsdag of wie zorgt er voor de kikkervisjes achter in de klas?

Gegevens organiseren en interpreteren
Je hebt een bestand vol cijfers en andere antwoorden. Wat nu? Er zitten een mooie functionaliteit in het programma waarmee je je data kunt visualiseren met taartdiagrammen en grafieken.

 

 

Dat doe je zo: selecteer een aantal cellen met inhoud. Klik in de werkbalk bovenaan op het icoontje ‘Diagram invoegen’. Dat is het vierkantje met de 3 lijnen erin. Er verschijnt rechts een venster waar je je diagram kunt aanpassen, als je liever een cirkel, lijn of toch kolommen wilt. Daar pas je ook aan hoe je horizontale en verticale as wilt noemen en kies je een bijpassende kleur.

Tevreden met je diagram? Dan kun je ‘m ook nog hergebruiken en bijvoorbeeld in een document of presentatie zetten. Klik met je rechtermuisknop op het plaatje en vervolgens op de drie puntjes rechts. Daar kies je voor diagram kopiëren.

 

Printscreen spreadsheet diagram invoeren

Filters
Gegevens organiseer je ook door filters te gebruiken. Dat is eigenlijk best makkelijk. Hoevaak is roze als lievelingskleur genoemd? Klik boven op de kolom waarin de kleuren verzameld zijn. Klik bovenaan in de werkbalk met icoontjes op het trechtertje: een filter maken. In je kolom met kleuren verschijnt een icoontje met 3 lijntjes onder elkaar. Klik hierop en laat alleen het vinkje aan staan bij roze, de rest ‘ontvink’ je door er één keer op te klikken. Ga naar OK en je ziet precies wie er in de groep gekozen heeft voor roze.

Printscreen spreadsheet kleur filteren

De meestgebruikte formules gebruiken

Berekeningen maak je automatisch met formules. Je begint een formule met een = teken. Het handige van formules is, naast dat je zelf niet alles handmatig hoeft te berekenen, dat het antwoord automatisch wordt bijgewerkt als een getal is veranderd.

  • Optellen. Wil je de getallen optellen die in rij 1 t/m 5 staan van kolom A? Dan typ je op plek waar het antwoord mag komen: =SOM(A1:A5) . Zodra je begint te typen, zal Spreadsheets al een suggestie doen voor een formule.
  • Gemiddelde. Zo reken je ook het gemiddelde van de getallen =GEMIDDELDE(A1:A5).
  • Vermenigvuldigen. Je kunt ook de juiste cel in je formule zetten door ‘m te selecteren met je muis in plaats van het uit te typen. Voor vermenigvuldigen gebruiken het sterretje: =A4*B4
  • Delen. Gebruik de slash (schuine streep) om te delen =A3/A1, dus je deelt het getal in cel A3 door het getal in cel A1.

Handig: automatisch herhalen en aanvullen
Wil je de inhoud van een bepaalde cel herhalen in die kolom? Je hoeft het niet steeds te kopiëren en plakken of zelfs over te typen. Je selecteert de cel. Rechtsonder in de cel verschijnt een vierkantje. Klik daarop, houd je muisknop ingedrukt en sleep ‘m naar beneden. Automatisch verschijnt er overal hetzelfde woord of getal. Spreadsheets kan ook voor je doortellen. Zet de getallen 1, 2 en 3 onder elkaar, selecteer de drie getallen en breidt het uit door op het vierkantje te staan en naar beneden te slepen. Automatisch verschijnen de volgende getallen: 4, 5, 6, etc.

Printscreen spreadsheet automatisch doortellen

Niet alleen voor rekenen
Wist je dat je Spreadsheets ook in kunt zetten voor creatieve doeleinden? Je kunt er bijvoorbeeld ook mee tekenen. Je zorgt dat alle cellen vierkant zijn en hetzelfde formaat hebben. Dat doe je door ze te selecteren, rechts te klikken en te kiezen voor Formaat kolommen / rijen aanpassen en kies voor 40. Vervolgens geef je ze een kleurtje mee, zodat er een tekening verschijnt. Een mooi voorbeeldje van deze kunstvorm (pixel art) vind je hier:

Misschien is dat iets te intens voor jouw groep, maar er zijn wel leuke variaties op te gebruiken:

  • Vrij inkleuren
  • Maak zelf een eenvoudige pixel art tekening. Maak vervolgens een lijst van de celnamen en zet daar een kleur bij (bijvoorbeeld: B5 = groen). Laat je leerlingen die volgen, zodat jouw tekening verschijnt.
  • Combineer het bovenstaande: het kind maakt zelf een tekening en maakt vervolgens een lijst met celnamen en bijbehorende kleuren. Een klasgenoot kan deze vervolgens weer omzetten in een tekening.

Spreadsheets is ook leuk voor een potje Zeeslag.

Open een nieuwe spreadsheet en maak de kolommen A t/m J en rijen 1 t/m 10 blauw. Geef je schepen een plek door die cellen zwart te maken. Maak een extra tabje met dezelfde blauwe vakjes. Hierin houd je bij waar je ‘geschoten’ hebt op de schepen van iemand anders. Een andere leerling doet precies hetzelfde. Nu kunnen ze raden, door de celnaam te noemen, of er een schip verstopt zit.

Waar gebruik jij Google Spreadsheets voor? Deel je reactie hieronder!

Leave a Reply

Support