Skip to main content

 

De overstap naar de cloud maakt het voor de scholen eindelijk weer mogelijk om te kiezen. De keuze met welk programma je deze stap zet, gaat waarschijnlijk tussen Office 365 en Google for Education. De overeenkomsten en verschillen van beide programma’s op een rij.

Gelijkwaardige basis

Werken in de cloud met Google for education of Office 365 heeft veel overeenkomsten. Beide mogelijkheden bieden een veilige omgeving, zonder reclame (bij Google zie je op bijvoorbeeld YouTube geen reclame). In de basis richten beide partijen zich op applicaties om te mailen, chatten, online opslaan en samenwerken. Het gaat er om dat je overal en altijd veilig toegang hebt tot je documenten, informatie kunt delen en samenwerken in één document. De overstap naar het online werken verschilt per programma niet veel. Zelfs wanneer je als school al werkt met Office, levert dit geen voorsprong op. De oude Office-versies zijn niet vergelijkbaar met Office 365. Leerlingen pakken de overstap naar online werken direct op. Docenten doen daar iets langer over. Of het nu gaat om Google for Education of Office 365.

Uitgebreid of gebruikersvriendelijk

Het verschil zit hem met name in het beheer. Zowel Google als Office biedt een centrale rol voor het managen van programma-instellingen, toegangsrollen en extra veiligheidsopties. Maar waar Office 365 uitgebreider is, is het beheer van Google for Education eenvoudiger. Office 365 biedt gedetailleerde configuratieopties voor de services en Google heeft gekozen voor gebruikersgemak. Een overzichtelijk algemeen scherm met de meest gebruikelijke opties, waarbij je ook nog als extra Google Classroom krijgt. Voor de liefhebber is een diepere laag met extra mogelijkheden beschikbaar. Google is een wendbare racefiets, waar ik Office 365 qua beheer eerder zou vergelijken met een bakfiets.

Systeemeisen

Office 365 werkt het meest optimaal wanneer je het hele pakket op je pc installeert. Met Google-applicaties werk je echt serverloos: zowel online als offline in je browser. Dit betekent geen bijkomende installaties en kostbare licenties. Google for Education heeft verder geen systeemeisen en maakt daarmee werken op wat oudere apparaten mogelijk. Als hofleverancier van Google for Education moeten we natuurlijk uitkijken voor het ‘Wij van wc-eend adviseren wc-eend’ -effect, maar mijn ervaringen met Google for Education zijn fantastisch. Extra leuk is dan ook om te vertellen dat steeds meer scholen kiezen voor het eenvoudig beheer en gemak van Google, zij hebben de Office 365 zelfs al verlaten. Cloudwise wil je natuurlijk ook graag op een fijne manier, met goede informatie deze stap ook laten maken.

Meer informatie over het gemak van werken met Google for Education vind je ook in onze blog over Google Classroom.

Leave a Reply

Support