Skip to main content

Er komt vanuit de overheid extra geld vrij om leerlingen en leraren te helpen om leervertragingen in te halen én het onderwijs te verbeteren tijdens en na corona. Hier zijn jullie als basis- en middelbare scholen van op de hoogte gesteld middels een brief van minister Slob. Een van de onderdelen waar je dit budget als school voor kunt inzetten is digitale technologie. En laten we bij Cloudwise alle middelen en kennis in huis hebben om je hierbij te kunnen helpen! Hoe? Dat lees je hieronder.

Waarvoor kun je het budget inzetten?

Tot en met april 2021 heb je de tijd gekregen om een zogeheten ‘schoolscan’ uit te voeren. Op basis van de uitkomsten van deze probleem- en behoefteanalyse kun je een weloverwogen keuze maken waar jouw school het budget voor wil inzetten. Vanuit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) is er een menukaart ontwikkeld met hierin interventies waar je uit kunt kiezen. Deze interventies zijn opgedeeld in doelgebieden A tot en met F. De gekozen interventies verwerk je uiteindelijk in een schoolprogramma, bijvoorbeeld als een toevoeging op het schoolplan. In de brief die je hier kunt downloaden staat wat er wanneer van jouw school verwacht wordt.

Tip: lees hier hoe de menukaart ingezet kan worden.

Waarmee kunnen wij helpen?

De interventies zijn opgedeeld in doelgebieden met specifieke onderdelen, waarvan Digitale technologie er één van is. Het budget mag worden besteed aan onder andere een leerplatform, digitaal schoolbord, schoolontwikkeling en scholing van medewerkers (mits het één van de andere doelgebieden ondersteunt). Hiermee kunnen we jouw school of stichting helpen! We lichten de onderdelen hieronder toe.

Online leerplatform

Een online leerplatform ondersteunt leerlingen en leraren in het leren en werken. Educatief materiaal staat online, waardoor leerlingen hier zelfstandig en tijds- en plaatsonafhankelijk mee aan de slag kunnen. Doordat dit online gaat, zijn de leeractiviteiten eenvoudig en overzichtelijk te volgen. Daarnaast besparen koppelingen met handige systemen zoals roosters en het Leerling Administratie Systeem tijd en geld.

Het COOL platform
Dagelijks werken er ruim 1800 scholen met ons online leerplatform COOL. Deze scholen gebruiken dit met veel plezier vanwege onderstaande redenen:

  • Leerlingen en leraren hoeven maar één keer in te loggen in het COOL platform en hebben zo toegang tot hun educatief materiaal. Ze werken vanuit een overzichtelijk platform met zogeheten tegeltjes die bestaan uit apps en websites die je als leraar zelf kunt toevoegen. Denk aan Google en Microsoft apps, Basispoort of de website van het Jeugdjournaal.
  • Leerlingen hoeven slechts één of zelfs geen wachtwoord te onthouden. Ze loggen in met hun Microsoft/Google account, een QR-code of nog eenvoudiger: met plaatjes. De QR-code en Plaatjeslogin is gekoppeld aan het Microsoft of Google account van een leerling.
  • Leraren zijn erg blij met de Meekijkfunctie, waarmee ze op hun eigen device zien wat leerlingen op hun scherm hebben geopend. Ze zien hoever leerlingen met de lesstof zijn of dat ze juist met hele andere dingen bezig zijn.
  • COOL heeft een koppeling met administratie- en roostersystemen zoals Zermelo, Somtoday, Magister en ParnasSys. Zo zijn je accounts in COOL altijd up-to-date en hoef je wisselingen niet op meerdere plekken bij te houden.
  • Gebruik je Microsoft Teams? Dankzij de integratie met Leerling Administratie Systemen (Somtoday, Magister en Parnassys) worden groepen automatisch overgezet en bijgehouden. Lees hier meer over deze koppeling.
  • Neem gemakkelijk en veilig online schoolexamens, proefwerken, opdrachten en repetities af in COOL Check. Leerlingen hebben dankzij de afgeschermde omgeving geen toegang tot functies op hun Chromebook en als leraar kijk je mee vanaf je eigen device. Lees meer over COOL Check.
  • Is het tijd voor een klassikale instructie? Met COOL vergrendel je de browser van één, meerdere of alle leerlingen met een druk op de knop.
  • Dankzij de integratie met Google Classroom zet je digitaal opdrachten klaar, laat ze inleveren en kijkt ze na. Je ziet ook wie er niets heeft ingeleverd en geeft tussentijds feedback op een werkstuk. Ook controleer je dankzij onze Plagiaatcontrole snel of teksten van de leerlingen zelf geschreven zijn.
  • Je beheert medewerkersaccounts voor ParnasSys, Google, Microsoft en het COOL platform vanuit één plek: het HR-systeem. Zo heb je geen zorgen meer over of een medewerker wel of geen rechtmatige toegang heeft tot gevoelige informatie en de juiste systemen. Dit scheelt veel tijd en borgt de privacy.
Digitaal schoolbord

Met een digitaal schoolbord kun je leerlingen nóg meer betrekken bij de les. Veel scholen geven de voorkeur aan touchscreens in plaats van de traditionele krijtborden en digiborden. Geen ronddwarrelend stof meer, eigen schaduw op het bord, een lage resolutie of beamers die veel onderhoud nodig hebben. Een touchscreen geeft je de mogelijkheid om informatie te laten zien op een interactieve en aansprekende manier. Ook kunnen leerlingen actief met de leerstof omgaan en interactief samenwerken op de touchscreens. Lees meer over de voordelen van touchscreens.

Wij ervaren dat scholen positief zijn over de interactieve displays van Clevertouch. Deze schermen zijn zo ingericht dat deze volledig passen in het klaslokaal: ze zijn compact, gemakkelijk in gebruik en toch geavanceerd in de functionaliteiten. Met slechts één aanraking verschijnen je meest gebruikte apps op je scherm in een overzicht. Je kunt bij ons terecht voor alles rondom een Clevertouch: aanschaf, installatie, reparatie en support op zowel locatie als op afstand. Eén aanspreekpunt, dat is wel zo makkelijk. Lees meer over Clevertouch schermen.

Bijscholen van medewerkers

In de meeste gevallen vereist het gebruik van digitale technologie bijscholing en ondersteuning van leraren. In deze gevallen moeten zij leren hoe de hard- en software werkt én hoe deze ingezet kan worden voor betere leerprestaties. Dit is de overtuiging van het onderzoeksteam achter het Nationaal Programma Onderwijs en dat is ook wat wij terugzien bij scholen.

Daarom biedt onze Academy diverse diensten die aansluiten bij onderdelen binnen deze interventies. Denk aan: 

Je mag als school zelf invulling geven aan de professionalisering van je medewerkers, zolang dit inhoudelijk samenhangt met de gekozen interventies. Zo kun je ervoor kiezen om een verbetertraject te starten of specifieke collega’s te trainen, zodat deze expertleraren hun collega’s kunnen ondersteunen.

Advies of hulp nodig?

We denken graag met je mee over de mogelijkheden en de insteek van jouw plan. Wil je vrijblijvend contact met een van onze medewerkers? Laat dan hieronder je gegevens achter.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Support