Skip to main content

Het grote ‘geheim’ van Google’s Chrome OS is dat het met webapplicaties werkt. Webapplicaties hebben veel voordelen ten opzichte van traditionele software:

 • Geen ingewikkelde installatieprocedures meer. Alleen een webbrowser is vereist.
 • Webapplicaties hebben geen schijfruimte op de cliëntcomputer nodig.
 • Updates gebeuren centraal; op individuele werkplekken hoeft er niets gewijzigd te worden.
 • Webapplicaties zijn in de basis platformonafhankelijk (Windows, Mac, Linux, etc.) doordat ze in een webbrowser draaien.

Beheerlicentie van Google Apps for Education

Google Apps for Education bestaat uitsluitend uit webapplicaties. Met een beheerlicentie van dit pakket heb je een prachtige tool in handen om snel en eenvoudig alle Chromebooks in het netwerk te beheren.

Hieronder geven we een overzicht van de meest relevante mogelijkheden voor het onderwijs:

Apparaatinstellingen

 • Per Chromebook printers toewijzen (onafhankelijk van wie inlogt)
 • Wifi-instellingen
 • Virtual Private Networking (VPN)
 • Beperken wie mag inloggen
 • Gast-logins wel of niet toestaan
 • Huisstijlinstellingen laden, zoals achtergronden

Gebruikersinstellingen

 • Blacklist en whitelist van specifieke url’s
 • Extensies en applicaties voorinstalleren of juist blokkeren
 • Examenmodus: bijvoorbeeld wifi, webcams en usb-poorten blokkeren
 • Vaste homepage/startpagina instellen

Het is ook mogelijk om een Chromebook in kiosk-modus te zetten, bijvoorbeeld om – aangesloten op een groot scherm – in de hal roosters of een lichtkrant te tonen.

Alle genoemde instellingen kunnen per gebruiker, per gebruikersgroep of voor alle gebruikers toegepast worden.

Het mooie is ook: als beheerder hoef je geen enkel Chromebook in het netwerk aan te raken. Alles gebeurt centraal, vanaf je eigen Chromebook waarop je ingelogd bent als beheerder. Sterker nog: de Chromebooks hoeven niet eens aan te staan om instellingen te wijzigen! De volgende keer dat een leerling zijn Chromebook opstart, worden de nieuwe instellingen automatisch gedownload en direct toegepast.

Een beheerlicentie van Google Apps for Education kost iets minder dan 28 euro inclusief btw per apparaat. Dus ook voor het geld hoef je het niet te laten.

Worden Chromebooks dan nooit traag, zoals Windows-computers?

Nee, nooit zoals Windows-computers; nooit omdat er steeds meer ‘troep’ op de computer komt die zorgt voor stroperigheid en foutmeldingen.

Als beheerder bepaal je welke extensies geïnstalleerd worden. Als dat er heel veel zijn, gebruik je veel geheugen. Dat ga je natuurlijk wel merken in de snelheid. Maar ook dan is het mooie van Chrome OS in combinatie met Chromebooks: je kunt ze op afstand terugzetten naar fabrieksinstellingen!

Het opnieuw installeren van elke werkplek is sowieso verleden tijd met Chrome OS en Google Apps for Education. Denk eens in hoeveel tijd dat scheelt in een grote organisatie als een school, met heel veel ‘werkplekken’!

Is het mogelijk om software/tools van andere partijen toe te voegen aan een Chromebook?

Ja. Er zijn allerlei externe partijen die tools ontwikkelen voor Chrome OS. Die kun je toevoegen vanuit de centrale beheeromgeving. Voorbeelden van deze externe tools zijn van goguardian.com (anti-diefstal en filtering) en AppWriter Cloud voor het koppelen van woordvoorspelling en voorleessoftware aan je Google Apps account.

Download deze pdf

om meer te weten over wat er allemaal mogelijk is met een beheerlicentie van Google Apps for Education.

Join the discussion 2 Comments

Leave a Reply

Support