Skip to main content

Leerlingen van nu brengen honderden uren per jaar door op internet. Helaas is het toch slechter gesteld met de mediawijsheid van leerlingen dan we denken. Belangrijk dus om er op school extra aandacht aan te geven. Maar wat zijn digitale media en hoe leer je er wijs mee omgaan?

Wat is mediawijsheid?
Elke dag gebruiken we internet. Op deze manier komen we in aanraking met verschillende soorten informatie. Mediawijsheid betekent dat je bewust en verantwoordelijk omgaat met media en dat je nieuwe dingen leert. Maar over welke media hebben we het dan? Alle digitale media. Denk aan social media, websites, nieuwsartikelen, online games, films en series. Deze media worden ook wel de nieuwe media genoemd.

Social media gebruik
Miljarden mensen maken gebruik van social media zoals Facebook, Instagram, Twitter, YouTube en Snapchat. Gebruikers besteden elke dag meerdere uren op deze platformen en delen informatie met bekenden en onbekenden. Veel (jonge) leerlingen hebben een account op social media. Maar weten zij precies welke informatie zij beter wel en niet kunnen delen? Staat een bericht eenmaal online, dan kan het soms lastig zijn om die er weer af te krijgen. Een ander belangrijk onderwerp is vloggen en video’s. Dagelijks wordt er meer dan 1 miljard uur aan video’s bekeken op YouTube. Kinderen kijken naar video’s over het leven van een vlogger. Deze vloggers maken soms sluikreclame voor bedrijven. Kinderen zijn zich hiervan vaak niet bewust.

Cyberpesten
Helaas biedt social media een mogelijkheid voor cyberpesten. Bekende en onbekende mensen kunnen met een (anoniem) profiel haatreacties en dreigementen sturen. Je kent de verhalen vast wel uit het nieuws: kinderen die het leven niet meer zien zitten omdat ze online genadeloos gepest worden. En niemand heeft dit door. Alle redenen dus om cyberpesten te bespreken in de klas. Hetzelfde geldt voor challenges waarbij je bijvoorbeeld je adem zo lang mogelijk moet inhouden. Deze challenges lopen soms zo uit de hand dat er een kind overlijd. Maak het daarom bespreekbaar in de klas.

Bescherm je privacy
We bespraken net al dat het lastig is om berichten te verwijderen als het op internet staat. Kinderen moeten er bewust van zijn dat ze digitale sporen achterlaten. Nadenken over wat je plaatst en wie dit kan zien is erg belangrijk voor hun privacy. Ook een goed wachtwoord wordt vaak onderschat door kinderen. Wil je hier in de klas ook aandacht aan geven? Bespreek dan met de leerlingen welke informatie zij online hebben staan en wat bijvoorbeeld een goed wachtwoord is.

Nepnieuws
Als leerlingen op zoek gaan naar informatie voor bijvoorbeeld een werkstuk, is het mogelijk dat ze nepnieuws tegenkomen. Ook op social media wordt nepnieuws verspreid. Nepnieuws is misleidende informatie. Maar waarom bestaan deze nepartikelen eigenlijk? Schrijvers van nepnieuws willen geld verdienen of jouw mening beïnvloeden. Soms is een nepartikel zo goed geschreven dat het bijna echt lijkt. Hoe herken je nepnieuws dan? Je kunt op een aantal dingen letten bijvoorbeeld of de website waar het artikel op staat betrouwbaar is.

Online gamen
Kinderen spelen soms wel uren achter elkaar online. Zitten hier alleen maar risico’s aan of ook voordelen? Uren achter elkaar op een stoel zitten is niet bevorderlijk voor de gezondheid. Maar tijdens het gamen overleggen in het Engels is juist goed voor de ontwikkeling. Online gamen zorgt ervoor dat kinderen in aanraking komen met mensen over de hele wereld. Online chatten of praten is heel normaal voor kinderen. Natuurlijk is dit ook een risico. Welke gegevens deel je met onbekenden en spreek je in het echt af? Een belangrijke taak voor ouders om dit in de gaten te houden. Je kunt als ouder bijvoorbeeld afspraken maken over de tijd die je kind online doorbrengt. Zo kun je een gameverslaving voorkomen.

Aan de slag met mediawijsheid: download ons lespakket
Vind jij het ook belangrijk om mediawijsheid aandacht te geven in de klas? Van 16 t/m 23 november is de negende editie van de week van de Mediawijsheid. Daarom hebben wij speciaal voor leerkrachten die daarmee aan de slag willen een aantal lessen samengesteld.

Download nu ons gratis lespakket van 4 lessen:

  • wat is mediawijsheid
  • veilig internetten
  • nepnieuws
  • online gamen

Met dit lespakket kun je met weinig voorbereiding gelijk aan de slag. Je ontvangt een Google Presentatie voor in de les en een handleiding.

Download gratis het lespakket

Leave a Reply

Support