Skip to main content

Wat kijken wij hier naar uit!  ‘The most wonderful time of the year’ komt er weer aan! Een heerlijke tijd om bij te komen van alle Sint- en Kerstactiviteiten, met vrienden en familie samen te komen en je weer klaar te maken voor het tweede deel van het schooljaar. Natuurlijk willen we na de vakantie weer volop aan de bak met alle leerlingen. Daarom hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet om de spreekwoordelijke digitale zaag bij jouw leerling scherp te houden.

Heerlijk hoor, twee weken vakantie, alleen als je niet zoveel te doen hebt, kan die tijd wel heel langzaam gaan. Om te voorkomen dat jouw leerlingen zich vervelen tijdens de vakantie hebben we een tiental  bezigheden op een rijtje gezet die zelfstandig door leerlingen kunnen worden uitgevoerd. Deze activiteiten zijn niet alleen leuk, maar ook erg nuttig. Voor sommige activiteiten heb je een apparaat nodig, voor andere niet. Zo werken leerlingen tijdens de vakantie toch aan digitale geletterdheid.

Tip 1: Digitaal dichten

December is natuurlijk de maand van het schrijven van gedichten. Misschien is er al iets moois geschreven voor Sinterklaas of wordt er al hard nagedacht over een Kerstgedicht. Het digitaal schrijven van een gedicht heeft wat voordelen. Zo oefenen kinderen met het typen én worden ze bekend met de basismogelijkheden van een tekstverwerker als Word of Google Documenten. Daarnaast kunnen ze het gedicht nóg mooier maken door het invoegen van afbeeldingen. Leuk en heel nuttig!

Tip 2: Online Masters: Digitale voetafdruk

Het internet is niet meer nieuw voor de leerlingen. Als ware internet-ontdekkingsreizigers surfen ze over het wereldwijde web. Maar weten ze ook wat ze op de achtergrond achterlaten? Zijn ze zich bewust van hun ‘digitale voetafdruk’? Met deze module van ‘Online Masters’ komen ze in aanraking met termen als cookies en leren wat voor invloed deze termen hebben op het dagelijks gebruik van het internet.

Tip 3: Presenteer je vakantie

Tijdens de twee weken vakantie maken de meeste leerlingen veel mee. Soms te veel om nog te herinneren wanneer ze weer op school zijn. Hoe leuk is het om alle belevenissen te laten vormgeven in de vorm van een presentatie die na de vakantie kan worden gedeeld met de klasgenoten. Een presentatie is tegenwoordig makkelijk gemaakt met een applicatie als PowerPoint of Google Presentaties. Wil je de leerlingen eens goed uitdagen? Laat ze dan een presentatie maken met behulp van Prezi, Canva of Microsoft Sway!

Tip 4: Online Masters: Nepnieuws

Tijdens deze module van ‘Online Masters’ gaan leerlingen aan de slag met het beoordelen van de echtheid van nieuwsberichten. Feit wordt van fictie gescheiden om te kunnen controleren of een nieuwsbericht betrouwbaar is. Daarnaast worden er handvatten geboden die altijd toe te passen zijn wanneer een bericht op echtheid moet worden beoordeeld. Super handig dus!

Tip 5: ScratchJr

De applicatie ScratchJr is een ideale app om jonge kinderen (5-7 jaar) in aanraking te laten komen met programmeren. Tijdens het programmeren van hun eigen verhalen en spellen, wordt er ook hard geoefend met problemen oplossen, projecten ontwerpen en het uitdrukken van creativiteit met behulp van een apparaat. Let op, ScratchJr is een app voor op een telefoon of tablet.

Tip 6: Webdetective

‘Stel je hebt de opdracht gekregen om een werkstuk te schrijven, hoe weet je dan of je gevonden informatie betrouwbaar is?’. Aan de hand van deze vraag worden leerlingen meegenomen in een aantal speuropdrachten die als ‘Webdetective’ moeten gaan doorlopen. Gaandeweg leren ze hoe je moet zoeken, hoe je informatie controleert op betrouwbaarheid en hoe je slim gebruik maakt van een zoekmachine. Vaardigheden die in de toekomst nog veel zullen worden gebruikt.

Tip 7: Mediamatties

Dit spel is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 10 tot 12 jaar en hun (groot)ouders. De spelers spelen beiden het spel op hun eigen scherm en worden door middel van stellingen aan het denken gezet over het gebruik van verschillende soorten media. Door deze stellingen worden de overeenkomsten én verschillen aan het licht gebracht en komt er een mooi gesprek op gang. Dit interactieve spel is natuurlijk ook in de klas te spelen.

Tip 8: Hackshield

Steeds meer mensen worden slachtoffer van cybercriminaliteit. Er is dus een grote behoefte aan deskundigen die bescherming kunnen bieden en wie zijn er nu beter geschikt dan jouw leerlingen? In het online spel Hackshield worden leerlingen opgeleid als Cyber Agent zodat zij ervoor kunnen zorgen dat niet alleen zijzelf, maar ook vrienden en familie online veilig zijn. Dit spel is individueel of met de gehele klas te spelen.

Tip 9: Programmeer met gebak!

Zonder dat je het weet zijn we dagelijks bezig met de principes van computational thinking. Dagelijks volgen we regels en routines om uiteindelijk tot een resultaat te komen. Een mooi voorbeeld hiervan is een recept. Nu is december dé uitgelezen maand om eens lekker aan de bak te gaan. Gelijk een mooi moment voor leerlingen om een recept uit te schrijven en het door iemand anders uit te laten voeren. Op deze manier oefenen ze mooi met het goed uitdenken van stappen voordat deze daadwerkelijk worden uitgevoerd en zijn ze dus stiekem, offline, aan het programmeren!

Tip 10: De Dikke Data Show

In de Kerstvakantie kan het weer behoorlijk guur zijn. Dan kruip je het liefst weg onder een dekentje, met een kop warme chocolademelk en kijk je een foute kerstfilm. Maar als je dan toch iets kijkt, kun je er beter nog iets van leren toch? Kijk dan ‘De dikke data show’ gratis online of op NPO Zapp. Vragen als ‘Hoe word je een digitaal atleet’, ‘Mis je de boot als je ouders niet in crypto zitten’ en ‘Hoe scoor je een monsterhit via TikTok’ blijven hier niet onbeantwoord. Inmiddels is het derde seizoen in volle gang dus er kunnen nog een hoop afleveringen worden ingehaald.

Ben je enthousiast geworden en wil je na de vakantie ook aan de slag met de verschillende onderdelen van digitale geletterdheid? Dan helpen wij graag! Met workshops op het gebied van mediawijsheid, onze leerlijn ‘Google for Kids’ of de cursus ‘Programmeren in de klas’ verreik je jouw eigen kennis en krijg je praktische tips om toe te passen in de klas. Bekijk hier ons complete aanbod.

Hopelijk komen de leerlingen met deze tips niet alleen uitgerust, maar ook met een stukje meer kennis terug de klas in! Wij wensen jullie in ieder geval een fijne vakantie en tot volgend jaar!

Leave a Reply

Support