Skip to main content

 

Leren en leven tijdens de volgende revolutie

In dit tijdperk van de online kennisrevolutie bereiden we leerlingen voor op beroepen die nu nog niet bestaan. Welke vaardigheden moeten docenten en leerlingen daarvoor beheersen? Als onderdeel van de steeds veranderende kennissamenleving, zal het onderwijs altijd in staat moeten zijn leerlingen klaar te stomen voor hun toekomst: leven, werken en leren in de 21ste eeuw. ICT speelt hierin een belangrijke rol.

Gewenste competenties

Via een samenwerking van wereldwijde kennisorganisaties, zoals in Nederland Kennisnet, zijn zeven competenties geformuleerd die leerlingen voorbereiden op de snel veranderende 21ste eeuw. Het gaat om: communiceren, samenwerken, ict-geletterdheid, creativiteit, kritisch denken, probleemoplossend vermogen en sociale en culturele vaardigheden. Daarnaast is een betrokken, kritische en leergierige houding onmisbaar. Cloudwise biedt scholen de mogelijkheid invulling te geven aan deze competenties door het maximale te halen uit online leren met de best passende ICT-oplossing.

Inzet online tools

Onze wereld verandert in een netwerksamenleving, waarin communiceren en samenwerken in toenemende mate belangrijk zijn. Samenwerken, elkaar inspireren, helpen en aanvullen zijn vaardigheden die ook via online tools en sociale media geleerd kunnen worden. Via welke middelen komt een boodschap helder over, communiceer je als docent of school op een zo leuk en onderscheidend mogelijke manier en wat gebruik je om optimaal samen te werken?

Overbrug de kloof

De middelen zijn niet meer weg te denken. De manier waarop we ermee omgaan is van belang. Google for Education gaat uit van het werken van de 21ste eeuw en zorgt dat je leerlingen werken op de manier die passen bij de wensen van jou als docent. De aandacht kan meer uitgaan naar het stimuleren van de kritische houding die nodig is om bijvoorbeeld online bronnen op waarde te schatten, informatie te vinden en efficiënt te verwerken. Waarbij je zelf ook op een inspirerende manier je kennis blijft vergroten.

Grenzeloos inspirerend

In onze netwerksamenleving, is het belangrijk dat de leerlingen straks kunnen samen werken in internationaal teams. Daarom schuift het onderwijs ook internationaal steeds meer naar elkaar toe. Met je cromebook heb je eenvoudig toegang tot lesstof die gemaakt is door iemand aan de andere kant van wereld en online is over de grenzen samenwerken net zo gemakkelijk als met leerlingen uit je eigen groep. Het is bovendien inspirerend en leerzaam. De populaire en veel gedeelde Kahoot Quizen zijn hier een sprekend voorbeeld van.

Training en referentiebezoek

Cloudwise zorgt via trainingen dat scholen meer halen uit online werken. Heb je interesse in een training of wil je een school bezoeken die helemaal klaar is voor het onderwijs van de 21ste eeuw? Dat kan. Neem gerust contact met ons op.

Leave a Reply

Support