Skip to main content

John Tak is ICT’er en leerkracht op de Casimirschool in Gouda. Een half jaar geleden probeerde hij iets nieuws uit in ‘zijn’ groep 8. Een pakket waarbij de hele klas aan de slag kon met de verwerkingssoftware van Gynzy en de Chromebooks met het COOL platform van Cloudwise. Hoe is het bevallen? John vertelt:

Wat was de aanleiding om hiermee te starten?
Gynzy kenden we al van de bordsoftware. We hoorden van een aanbieding waarbij je aan de slag kon met de Gynzy verwerkingssoftware, maar dan inclusief Chromebooks en het COOL platform. Dat wilde ik graag proberen en de directeur was daar ook gelijk voorstander van. In groep 8 hebben we toen een pilot gedraaid van een aantal weken.

Wat vond je handig aan het pakket?
In Gynzy krijg je als leerling direct feedback als je een taal- of rekenopdracht maakt, dus je weet gelijk of het goed gaat. De adaptieve software zorgt er ook voor dat ieder kind op zijn eigen niveau werkt, super! Zo’n Chromebook is natuurlijk ideaal om Gynzy op te gebruiken, maar het gaat verder dan dat. Ze zoeken er informatie mee op en werken samen in groepen. Het COOL platform is eigenlijk de verbinder. Het is je startpagina waarop je al je lesmateriaal ziet staan, dus ook Gynzy. Je kunt via COOL ook digitaal meekijken met je leerlingen. De kinderen hebben een Google Drive waar ze al hun bestanden in kunnen zetten. Ik heb ook een hoop gedaan met Google Classroom dat je ook in COOL kunt vinden: opdrachten gemaakt, eigen groepen gecreëerd, documenten klaargezet.

Een geslaagde pilot en toen?
De kinderen konden goed uitleggen waarom ze er zo prettig mee werkten. Dat was zo leuk dat we besloten om het voort te zetten. Groep 6 en 7 werken er nu ook mee en alle kinderen hebben inmiddels een Chromebook. Ze werken lekker en het zijn degelijke apparaten: je hebt de wereld aan je voeten. Toch merkte ik dat niet gelijk alle collega’s enthousiast waren. We worden dan ook begeleid, zodat iedereen meegenomen wordt in de (digitale) veranderingen.

Wat vinden de leerlingen er zelf van?
De kinderen vonden het waanzinnig gaaf en gingen met plezier aan het werk. We zetten de kinderen van groep 8 ook in om te helpen bij groep 6 en 7. Ik heb mijn leerlingen een korte instructie gegeven en een aantal afspraken gemaakt over hoe je met je apparaat omgaat. Ze zijn toen 1-op-1 de andere kinderen gaan begeleiden als een soort tutor. Zo ging ik met mijn klas op tournee langs de andere klassen.

En ouders?
Ik heb veel positieve reacties gehoord. Ook wel ouders die zich zorgen maakten over schermtijd. Maar de hele dag naar het scherm turen is niet aan de orde. Je moet voldoende afwisseling hebben: je luistert naar de instructie, je schrijft in je notitieboekje, je speelt lekker buiten. De ouders zijn in feite ook met ons mee op avontuur. Ze vinden het leuk, omdat ze zien dat hun zoon of dochter er enthousiast over zijn.

Hoe bevalt het contact met Gynzy en Cloudwise
Gynzy en Cloudwise zijn fijne organisaties om mee te werken. Als we toch iets tegenkomen wat niet lekker loopt, dan is het met één telefoontje geregeld. Fijne support. Als je Google achter je hebt staan, zoals bij Cloudwise, dan ben je wel een grote speler. Je ziet gewoon dat er een ontzettende ambitie is. Dat werkt heel prettig.

En nu?
De rest van de school zit met lede ogen te kijken. De middenbouw is nieuwsgierig. We gaan nu proberen om eens een andere groep een uurtje op de Chromebooks te laten werken en er aan te laten wennen. Wellicht dus dat we verder gaan uitbreiden. Voorlopig hebben we in ieder geval heel veel plezier van wat we nu al hebben.

Wil je ook het gemak ervaren van een totaaloplossing voor digitaal lesgeven? Bekijk hier het pakket. 

Leave a Reply

Support