Skip to main content

In 2017 is er een nieuwe versie van Google Sites geïntroduceerd. Het is altijd nog mogelijk geweest om Sites te maken en te beheren in de klassieke (oude) versie van Google Sites. Hier komt verandering in. Lees hieronder wat er verandert, wanneer dit ingaat en wat de mogelijkheden zijn voor jouw school.

Wat er verandert en wanneer
 • Vanaf 15 mei 2021 is het niet meer mogelijk om een nieuwe website te maken in de klassieke versie van Google Sites. Dit betekent dat nieuwe websites vanaf 15 mei alleen in nieuwe Google Sites kunnen worden gemaakt.
 • Vanaf 1 juni 2022 wordt de mogelijkheid tot bewerken van resterende klassieke Sites uitgeschakeld.
 • Vanaf 1 juli 2022 kunnen klassieke Sites niet meer bekeken worden door anderen. Bezoekers van je Site zien de inhoud van de website dus niet meer. Alle actieve klassieke Sites worden automatisch:
  • Gedownload als archief en opgeslagen in de Google Drive van de website-eigenaar.
  • Vervangen door een concept in de nieuwe Google Sites die Site-eigenaren kunnen beoordelen en publiceren.
Wat is het verschil tussen de klassieke en nieuwe Sites?

Met de nieuwe Sites heb je meer mogelijkheden dan in de klassieke variant. Zo kun je andere bewerkers uitnodigen om realtime samen te werken en wordt de website automatisch geoptimaliseerd voor mobiel en desktop. Alle verschillen kun je zien op deze pagina. Hieronder zie je de klassieke en nieuwe versie, zodat je kunt achterhalen in welke variant jouw Site(s) is gemaakt.

De klassieke Sites:

De nieuwe Sites:

De opties

Als je website gemaakt is in de klassieke Google Sites zijn er twee opties.

 1. De meeste klassieke Sites kunnen worden geconverteerd naar nieuwe Sites. Op deze manier wordt je huidige website omgezet naar een conceptversie in de nieuwe versie van Sites. Deze kun je vervolgens publiceren. Lees hier hoe je je Site converteert.
  Tip: Je kunt het converteren uitproberen, want de klassieke versie blijft gewoon bestaan. Zo kun je testen of je huidige Site in exact dezelfde vorm wordt overgenomen.
 2. Lukt het niet om je klassieke Site te converteren of is de website niet meer naar wens? Dan kun je een nieuwe Site maken in de nieuwe versie van Google Sites. Zie het als een kans om met een frisse blik de website te vernieuwen! Je kunt deze bijvoorbeeld combineren met Currents om interactie te vergroten.
Tips en tricks

Kun je advies of hulp gebruiken over het werken met (de nieuwe versie van) Sites of het maken van een intranet? Dan kan de Cloudwise Academy je hierbij helpen.

Maakt je school gebruik van Sites als een intranet?

 • We kunnen advies geven over het opnieuw inrichten van intranet in een nieuwe versie;
 • We kunnen een volledig nieuw intranet bouwen en indien gewenst onderhouden op uurbasis. Klik hier voor meer informatie.
 • We kunnen medewerker(s) trainen over het gebruik van Google Sites én hoe je een intranet opzet. Zo kun je zelf een intranet bouwen en onderhouden.
 • Duur 2 uur

Maakt je school op een andere manier gebruik van de klassieke versie van Sites?

 • We kunnen meedenken en advies geven over de opties in de nieuwe versie. 
 • We kunnen medewerkers(s) trainen over het gebruik van Google Sites. Je ontdekt wat Google Sites precies is en wat je allemaal met de nieuwe variant kunt. Klik hier voor meer informatie.
 • Duur 1 uur
Vragen of advies

Heb je een inhoudelijke vraag of wil je advies of een training aanvragen? Laat het ons weten door onderstaand formulier in te vullen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Leave a Reply

Support