Skip to main content

Samen met de stichting Openbaar Onderwijs aan de Amstel (OOadA) hebben we gekeken naar een technische oplossing om zo makkelijk mogelijk instructie te geven aan de leerlingen zowel thuis als op school. Lees hier de voordelen die de scholen van OOadA hebben ervaren.

Stichting OOadA heeft in mei 2020 de wens neergelegd om alle leerlingen tegelijkertijd instructie te kunnen geven – waarbij het onderwijs deels vanuit de klas en deels vanuit huis gevolgd werd. We hebben samen de volgende technische oplossing bedacht en getest: een webcam in de klas. Deze webcam staat op een statief en is gericht op het bord. Zo krijgen leerlingen het gevoel dat zij ook in de klas zitten en kan de leerkracht op afstand instructie geven. Zowel de leerlingen als de leerkrachten vinden dit een prettige manier om onderwijs te krijgen en geven.

Hoe het werkt
De webcam is gekoppeld aan het bord of de werkplek, zodat de leerkracht vanaf één centrale plek een Google Meet of Microsoft Teams sessie kan starten. De leerkracht kan vervolgens het bord met de leerlingen delen, bijvoorbeeld de methodeles of een presentatie. Zodra de leerkracht stopt met het delen van zijn of haar scherm, wordt het schoolbord en eventueel de leerkracht, weer zichtbaar voor de leerling. Het grootste voordeel is dat de leerkracht het onderwijs vanaf één centrale plek kan aansturen. De techniek mag hier niet in de weg zitten en deze oplossing moet gemakkelijk te gebruiken zijn.

De klasopstelling
Hoe ziet de opstelling eruit met een webcam in de klas? Hieronder zie je een opstelling die uitvoerig is getest door OOadA (ook bekend van de onderwijs op afstand lessen).

De voordelen voor de leerkracht:

  • Je kunt met de leerlingen op school én thuis in contact zijn; 
  • Voor de leerlingen thuis voelt het toch een beetje alsof ze in hun klaslokaal zitten. De webcam is vanuit de klas op het bord gericht;
  • Je werkt vanaf één centrale plek met één account;
  • Je kunt het scherm delen tijdens de instructie, zo kunnen de leerlingen thuis de methodeles of de presentatie goed volgen;
  • De webcam is gemakkelijk te verplaatsen en je kunt  in- en uitzoomen naar het bord;
  • Je bent goed te verstaan voor de leerlingen thuis en in de klas; 
  • Je kunt de instructies ook opnemen, zodat deze later nog terug te kijken zijn voor leerlingen.

“Kan ik een Chromebook gebruiken in plaats van een webcam?”
Je kunt natuurlijk ook je Chromebook omdraaien en de camera hiervan gebruiken. Helaas zitten hier een aantal nadelen aan verbonden. De keuze is aan jou!

  • Het bord wordt gespiegeld weergegeven
  • De audio is vaak minder goed en er is kans op dubbel geluid
  • Er moeten twee werkplekken worden gestart en afgesloten
  • De kijkhoek is niet ideaal

Ook beschikbaar voor het VO
De webcam is natuurlijk ook door een docent in het voortgezet onderwijs in te zetten. Dit helpt vooral bij het geven van instructies en zorgt dat deze altijd goed in beeld komen. Het statief geeft richting en de microfoon zorgt voor goed geluid. Hierdoor kun je professioneel, snel en makkelijk lesgeven op afstand. 

Privacy en veiligheid
Lesgeven via webcam is handig, maar is het ook veilig? Jazeker! We vinden de privacy van leerlingen zeer belangrijk. We adviseren om vooral te werken met de softwarepakketten die veilig zijn bevonden door de Autoriteit Persoonsgegevens. Voorbeelden hiervan zijn Microsoft Teams of Google for Education apps, zoals Google Meet, Classroom en Drive. Hierdoor kunnen alleen leerlingen van de groep aansluiten tijdens de sessie en is deze niet toegankelijk voor buitenstaanders. De privacy wordt extra gewaarborgd door de webcam alleen te gebruiken voor instructies en enkel te richten op het bord zonder dat de leerlingen te zien zijn. Bespreek dit ook even met ouders, zodat zij gerustgesteld zijn.

Meer informatie
Wil je ook net als de scholen van stichting OOadA gebruik maken van webcams voor de klas? Neem dan gerust even contact op met je account manager of als je nog geen klant bent kun je mailen naar sales@cloudwise.nl.

Join the discussion 4 Comments

  • Peter van Lamoen schreef:

    Op het moment dat er gewerkt wordt met een digibord (volgens mij gangbaar in de meeste PO scholen en ook bij ons op de VO school) dan heb ik toch helemaal geen camera nodig voor het bord? Dan kan ik toch ook gewoon het beeldscherm van het bord (dat op mijn computer staat) delen met de leerlingen via Meet? Scherper en duidelijker kunnen ze het beeld volgens mij niet krijgen.
    Het enige dat ik dan nog wel nodig heb is een goede microfoon of eventueel een webcam gewoon bij de computer om ook mijn gezicht toch nog aan leerlingen te laten zien.

    • chantal schreef:

      Dat klopt inderdaad Peter, je kunt je scherm ook delen. Deze opstelling is juist bedoeld zodat je leerlingen de meest realistische ervaring krijgen (alsof ze zelf in de klas zitten) en alles van jou uitleg goed kunnen volgen. Mocht je nog vragen hebben, laat het gerust weten!

  • Kaj-Anders schreef:

    Welke webcam is hier het meest geschikt voor?

Leave a Reply

Support