Skip to main content

Dit jaar staat de ene verrassing na de andere op je te wachten. Zoals het nieuws dat scholen tot 18 januari dichtgaan en weer online lessen moeten geven. Hoe zorg je ervoor dat alles goed geregeld is? We hebben handige tips en tools voor je op een rijtje gezet, zodat je hopelijk onbezorgd je welverdiende kerstvakantie in kan gaan.

Deel deze informatie vooral binnen en buiten je school: we doen het samen!

Wat verandert er?

De scholen in het basis- en voortgezet onderwijs sluiten vanaf woensdag 16 december tot maandag 18 januari. Met uitzondering op het speciaal en praktijkonderwijs, eindexamenkandidaten en praktijkgerichte vakken op het vmbo.

Aan de slag

Tips en instructies. Onze Google Site ‘Blijven leren met COOL’ staat vol met handige info, handleidingen, templates en instructievideo’s. Bijvoorbeeld: wat ziet de leerling als we werken in Google Classroom? Maar ook: wat zijn goede beheerinstellingen voor leren op afstand? Welke Basispoort apps zijn er vanuit huis beschikbaar?

Thuis inloggen. Jij en je leerlingen gaan weer vanuit huis inloggen. Eind januari wordt het COOL inlogscherm aangepast. Het gebruik is heel vanzelfsprekend, maar we zorgen er voor dat er vandaag een aanvullende handleiding beschikbaar komt, zodat je die ook makkelijk kunt delen met leerlingen en ouders. Houd deze pagina dus in de gaten.

Lessen plannen. Hoe werkt het ook alweer? Bekijk dit filmpje en zie hoe je het makkelijkst je lessen organiseert door een Google Meet in te plannen met je groep vanuit Google Classroom.

Al het materiaal bij elkaar. Zorg dat je alle apps die je gebruikt als tegel in het COOL platform hebt staan. Zo blijft dit de hub met alle digitale materialen die je nodig hebt. Dit doe je door in het COOL platform rechtsboven op het tandwieltje te klikken en te kiezen voor ‘Applicatiebeheer’.

Huiswerk uitdelen. Google Classroom of Microsoft Teams zijn handigste apps om opdrachten in klaar te zetten. Voeg hier een link naar een samenwerkingsdocument bij, zodat leerlingen op afstand met elkaar kunnen samenwerken.

Creatieve tools. Maak leren op afstand leuk! Laat ze brainstormen via een Google Jamboard of Microsoft Sway. Laat ze een project doen en daarvoor zelf een Google Site in elkaar zetten. Zet Google Earth in voor je aardrijkskundeles of doe samen een virtuele tour door een beroemd gebouw of museum met Google Arts & Culture.

Betekenisvol contact. Het welzijn van je leerlingen staat voorop. Zorg daarom dat je hen dagelijks laat inchecken met een digitaal formuliertje of laat ze een smiley opsturen die op dat moment bij hun gevoel past. Je kunt ook kiezen voor een maatjessysteem, zodat iedere leerling een online maatje heeft die contact met hem of haar houdt.

Afwisseling. Een hele schooldag achter een scherm zitten is niet ideaal. Zorg dat er genoeg ruimte is voor beweging, door bijvoorbeeld even naar buiten te gaan. Je kunt ook samen oefeningen doen in een Meet: wie bedenkt de volgende move?

Devices

Apparaten uitlenen. Voor afstandsonderwijs zijn natuurlijk devices nodig. Veel scholen kiezen ervoor om hun Chromebooks uit te lenen aan de leerlingen. Je wilt dit wel goed geregeld hebben. Download hier de template ‘Uitleenlijst devices’ en de ‘Bruikleenovereenkomst devices’.

Hygiëne. Hou houd je devices schoon? Geef deze tips mee aan je leerlingen: zo desinfecteer je je device. Download de handige infographic en stuur ‘m door naar de klas.

Devices nodig? Ben je op zoek naar Chromebooks? Ze zijn inmiddels niet overal meer verkrijgbaar, maar bij ons gelukkig wel. Voor de actuele voorraad kun je contact opnemen met je accountmanager of met de afdeling Sales & advies: 0348 23 33 30, sales@cloudwise.nl. Of kijk in onze webshop.

Kun je wel wat hulp gebruiken?

Na de kerstvakantie komt de Cloudwise Academy met een kant-en-klaar pakket voor hybride onderwijs. Dit pakket bestaat uit tools die je de dag erna al in je eigen klas kunt toepassen. Daarnaast organiseren we webinars om je hierin te begeleiden. Wil je een berichtje ontvangen, zodra het pakket beschikbaar is? Laat het hier weten.

Voor al je ICT-vragen staat onze Support afdeling voor je klaar! Elke schoolmedewerker kan contact met ons opnemen. Bel (085 273 3007) of mail (support@cloudwise.nl) ons gerust met je vraag over dat ene knopje of stuur een ticket via https://support.cloudwise.nl/.  Tip: bekijk ook de veelgestelde vragen in ons Supportal.

Maar dan nu: Kerst staat voor de deur

Hoe ga je online toch nog een gezellig kerstfeest vieren met de klas? Bekijk hier onze 11 tips voor een leuk en interactief kerstfeest! En ken je onze COOL Quest al? Die hebben we speciaal voor deze gelegenheid een kersttintje meegegeven! Een leuke digitale speurtocht, online en offline, voor het basisonderwijs. Start hier je COOL Quest.

Leave a Reply

Support