Skip to main content

Microsoft 365 is een platform dat door veel scholen gebruikt wordt. Word, Excel, PowerPoint, iedereen is er wel mee opgegroeid! Microsoft bevat ook een groot aantal functies waar veel leraren nog niet bekend mee zijn en ook weten zij vaak niet wat Microsoft 365 inhoudt. Welke apps vallen nu eigenlijk onder Microsoft 365 en wat kán je er nou eigenlijk mee? Wil je ook innovatief aan de slag met Microsoft? Wij zetten een aantal leuke én handige features op een rijtje!

Aan de slag met Microsoft 365
Toen Microsoft begon met de Office-producten, bestond het nog alleen uit vertrouwde applicaties als Word, Excel en PowerPoint. Inmiddels is Microsoft 365 niet meer weg te denken uit het onderwijs en wordt het echt gezien als een ‘totaalpakket’ om effectief te kunnen werken in het onderwijs. Zo kun je bijvoorbeeld de samenwerking verbeteren met apps als Teams, SharePoint en Yammer. Ook zijn er verschillende tools die je kunt gebruiken om lessen te verrijken in het klaslokaal, zoals Whiteboard, Class Notebook en Minecraft Education. Wil je de kennis en vaardigheden toetsen van je leerlingen? Maak dan gebruik van Forms! En zo kunnen we hier nog een tal van mogelijkheden en apps benoemen.

De meeste leraren kennen slechts een fractie van de mogelijkheden van Microsoft 365 en helaas benutten zij het ook niet volledig. Jammer, want je loopt soms handige apps mis, waarmee je meer tijdwinst behaalt en effectieve samenwerking mogelijk maakt. Microsoft applicaties, zoals Teams, barsten van de handige mogelijkheden die vaak worden aangevuld met nieuwe slimmigheidjes. Hieronder behandelen we drie handige Microsoft-tools die jou kunnen helpen bij het onderwijs. Daar word je een stuk productiever van!

Effectief samenwerken met Microsoft Teams
Microsoft Teams is dé nieuwe manier van samenwerken. Je kunt waar en wanneer je maar wilt met anderen vergaderen, chatten en bellen. Daarnaast deel je eenvoudig bestanden met elkaar en kun je er tegelijkertijd in werken. In Teams kun je ook ontzettend veel apps toevoegen, zodat deze direct gekoppeld zijn aan jouw Teams-omgeving. Voeg bijvoorbeeld Kahoot toe om op een speelse manier de kennis van leerlingen te testen. Ook maak je heel gemakkelijk opdrachten voor je leerlingen en wijs je deze eenvoudig toe aan alle of een groepje leerlingen. Verder zijn wij erg fan van de functie ‘Leesvoortgang’. Met deze functie kunnen je leerlingen digitaal oefenen met lezen. Als leraar kijk je de tekst eenvoudig na en krijg je een mooi overzicht van de voortgang van de leesvaardigheid van de leerlingen. Ben je nieuwsgierig naar deze functie? Onlangs voegden wij deze handige video toe aan ons YouTube-kanaal.

Projecten en taken verdelen met Microsoft Planner
Microsoft Planner is een geweldige tool om gezamenlijke projecten te plannen met je schoolteam. Het is ideaal om via Planner alle projecten/taken af te stemmen, maar ook voor je eigen taken is het heel handig! Met Planner bepaal je welke werkzaamheden er wanneer en door wie worden gedaan. Je kunt jouw taken met collega’s delen en hen uitnodigen om samen te werken. De applicatie is geïntegreerd in Microsoft 365 en werkt daarom perfect samen met andere Microsoft-oplossingen zoals bijvoorbeeld Teams. Zo kun je met de webversie van Microsoft Planner werken, maar ook direct vanuit Teams. Super handig!

Presentaties maken in Microsoft Sway
Er zijn verschillende manieren om een ​​mooi rapport, presentatie of andere documenten te maken, maar Microsoft Sway is de gemakkelijkste, beste en meest efficiënte manier om dit te doen. Sway is een online omgeving waar je eenvoudig een verzameling afbeeldingen, documenten en andere inhoud op één webpagina kunt maken en presenteren. Perfect voor presentaties! Het is snel en eenvoudig en het werkt met jouw Microsoft Office-bestanden. Voeg jouw eigen tekst en afbeeldingen toe, zoek relevante informatie uit andere bronnen en kijk hoe Sway de rest voor je doet!

Ik ben enthousiast! Hoe nu verder?
Het is natuurlijk zonde als je niet alles uit het Microsoft 365 pakket haalt. Benieuwd naar hoe je de apps van Microsoft 365 nog slimmer en handiger kunt gebruiken? Schrijf je dan in voor de Microsoft Educator-cursus bij Cloudwise. Na drie bijeenkomsten ben jij gecertificeerd Microsoft Educator en weet je exact hoe je tools als Leesvoortgang, Sway en Forms kunt inzetten in jouw onderwijs! Je kunt vervolgens de Microsoft Advanced Educator-cursus volgen, waar we nog dieper ingaan op alle mogelijkheden van Microsoft 365.

Leave a Reply

Support