Skip to main content

 

Welke websites blokkeer je voor leerlingen? Webcam van chromebook aan of uit in de klas? Wel of geen sociale media? En, wat doe je met e-mail? 4 tips voor docenten en ICT’ers in het onderwijs.

Websites toegankelijk voor leerlingen

Maak je als ICT’er of docent alle websites toegankelijk voor leerlingen? Of, blokkeer je bijvoorbeeld sociale media, sportnieuws en chatwebsites? Bij een beperking bestaat de kans dat het bezoeken van die sites voor leerlingen juist interessant wordt. Thuis of op de mobiele telefoon komen ze ook in aanraking met die websites. Met de meekijkfunctie van Cloudwise in COOL kun je als docent het beeldscherm zien van leerlingen die online werken en de tabbladen die leerlingen open hebben staan.

Webcam aan of uit?

Op chromebooks zit een webcam. Zet je die aan of uit ? Het risico: leerlingen maken tijdens de les foto’s van zichzelf. Anderzijds kan een webcam een nuttige functie hebben. Denk alleen al aan de mogelijkheid tot het maken van uitlegvideo’s en foto’s. Of een interview, via de webcam, met een vader die trots vertelt over zijn werk op een booreiland.

Wel of niet mailen?

Sommige scholen blokkeren de e-mailfunctie voor leerlingen. De mailfunctie is juist handig in het onderwijs. Zeker tijdens het werken met Google for Education, voor het delen van documenten en sturen van berichten en het werken in Google Classroom. Leerlingen leren zo bovendien omgaan met e-mail, een goede ervaring voor later. Praat vooral met leerlingen over hoe je omgaat met mail.

Wachtwoord bepalen

Leerlingen kunnen na het invoeren van een wachtwoord met bijna alle lesmethodes aan de slag. Bedenk jij als docent zelf een wachtwoord (voor en achternaam?) of laat je dat de leerling zelf doen? Uit veiligheidsoogpunt is het verstandig de leerling zelf een uniek wachtwoord te laten bedenken. Vooral omdat het hele onderwijs gericht is op scores en prestaties en je zoveel mogelijk wilt uitsluiten dat leerlingen in elkaars account rommelen. Uiteraard gaan kinderen die toegangscode een keer vergeten. Daarom geven wij als Cloudwise de mogelijkheid om als docent het wachtwoord van je eigen leerlingen zelf opnieuw in te stellen.

Leave a Reply

Support