Skip to main content

Google Presentaties is een veelgebruikte Google applicatie die je op meerdere manieren kunt inzetten in de klas. Voor de verstokte PowerPoint-gebruiker is het natuurlijk even wennen, maar het zit logisch in elkaar. Je hebt het dus zo door! We zetten de basics voor je op een rijtje, zodat je weet hoe je van start kunt. Daarna bespreken we een aantal handige functionaliteiten voor in de les.

Zo ga je van start

Wat doe je in Google Presentaties? Het zal je niet verbazen: je maakt, bewerkt en presenteert presentaties. Je kunt kiezen uit allerlei thema’s, lettertypen, plaatjes en video’s. Hieronder vind je de belangrijkste acties op een rijtje bij het maken van een nieuwe presentatie.


Start met een nieuwe presentatie
Ga naar Google Drive, klik op ‘Nieuw’ links in het scherm en kies voor Google Presentaties. Je kan vervolgens kiezen voor een lege presentatie of een presentatie ‘Op basis van template’. Heeft jouw school een eigen template? Dan kun je die in sommige gevallen openen door in het menu op het pijltje te drukken achter Google Presentaties. Daar kies je voor ‘Op basis van template’.

 

Nieuwe dia
De ‘pagina’s binnen een presentatie noem je dia’s. Wil je een extra dia toevoegen? Klik linksboven op het plusteken en er verschijnt een nieuwe, lege dia. Tip! Je kan ook voor een nieuwe dia met opmaak kiezen door op het pijltje naast het plus icoon te klikken.

 

Thema kiezen
Aan de rechterkant van je scherm zie je een lijst met beschikbare thema’s. Een thema is een opmaak voor je dia’s die je in één keer kunt toepassen op je hele presentatie. Je teksten en plaatjes verschuiven dan naar een andere plek en lettertype.

Achtergrond aanpassen
Niet tevreden met de achtergrondkleur van je presentatie? Kies in je werkbalk boven de dia voor ‘Achtergrond…’. Je kiest hier je eigen kleur of een plaatje. Je kunt een plaatje uploaden die op je computer of Drive staat, via het internet zoeken of je kan ter plekke een foto te nemen.

Kopiëren
Ben je tevreden over de opmaak van een bepaalde dia en wil je deze opmaak ook voor andere dia’s gebruiken? Je kunt de dia kopiëren, zo behoud je eenheid. Aan de linkerkant van je scherm zie je het overzicht van de dia’s. Klik met je linkermuisknop op de dia die je wilt kopiëren, klik hierna op je rechtermuisknop en kies ‘Dia dupliceren’.

 

Volgorde dia’s
Zo verander je de volgorde van de dia’s: zet je muis op de dia, houd je linkermuisknop ingedrukt en sleep de dia naar de juiste plek.

Verwijderen
Niet blij met een dia? Je gooit ‘m weg door op de betreffende dia te klikken en dan op je toetsenbord de Delete of Backspace knop in te drukken. Je kunt ook klikken met de rechtermuisknop en dan in het menu kiezen voor ‘Verwijderen’.

Invoegen
Als je in het menu op ‘Invoegen’ klikt gaat er een wereld voor je open aan opties om je presentatie in te vullen. Plaatjes, tekst, audio, video, vormen, diagrammen en nog veel meer. Kun je geen afscheid neem van WordArt? Je boft, die staat er ook tussen. Kies voor ‘Animatie’ als je de overgangen tussen de dia’s wil opleuken bij het presenteren.

 

 

Een stapje verder

 

Presentatie delen en feedback geven
Google Presentaties is de ultieme tool om samen te werken. Deel bijvoorbeeld je presentatie als een opdracht in Google Classroom of voeg zelf leerlingen toe aan de presentatie. Dit kan door rechtsboven op de gele ‘Delen’ knop te klikken. Zo kun je alvast je opdracht in de presentatie omschrijven en kunnen alle leerlingen  een opdracht maken in hun eigen dia.

Het is ook mogelijk om elkaar feedback te geven in Google Presentaties. Selecteer een dia en klik in de werkbalk op het plusteken links naast ‘Achtergronden’. Er verschijnt een venster waar je feedback of een compliment kan typen.

Samenwerken
Het is ook leuk om een groepje kinderen in hun één presentatie te laten werken. Ze maken samen een opdracht en moeten daarbij zelf afspraken maken, zoals: hoe delen we het in? Wie zoekt er informatie? Wie zorgt voor plaatjes of filmpjes? Wie werkt aan de tekst?

Het handige is dat je ook nog terug kunt zien welke leerling waaraan gewerkt heeft. Zo check je of er niet één iemand al het werk voor z’n rekening genomen heeft en kun je ook nog individueel feedback geven op de gemaakte onderdelen. Zo werkt het: klik bij ‘Bestand’ op ‘Versiegeschiedenis → Versiegeschiedenis bekijken’ en klik in de lijst met wijzigingen. Je ziet zo wanneer er iets is veranderd, wie dat heeft gedaan en in welke dia.

 

Vraag & antwoord
In Presentaties zit ook een tool waarmee je je publiek uitnodigt online vragen te stellen. Deze vragen kun je tijdens het geven van de presentatie op het presentatiescherm laten verschijnen. Verzamel bijvoorbeeld alle vragen en behandel deze aan het eind van de presentatie. Of presenteer ze één voor één op het moment dat de vragen binnenkomen. Leuk voor een spreekbeurt van een leerling of een informatieavond voor ouders.

Zo werkt het! Rechtsboven zie je de knop ‘Presenteren’. Klik op het driehoekje ernaast, dan verschijnt de optie ‘Presentatorweergave’.

In de pop-up die verschijnt, kies je voor het tabje ‘Tools voor het publiek’. Start daar een nieuwe sessie. Bovenaan je presentatie verschijnt er nu een webadres. Je leerlingen of ouders kunnen daar naartoe gaan via hun eigen devices. Zij zien dan een pagina waarop ze een vraag kunnen stellen. Die vraag komt weer terecht in jouw eigen pop-up. Klik daar op ‘Presenteren’ en de specifieke vraag komt in het scherm te staan, zodat je die met de groep kunt behandelen.

 

Bekijk hier een tutorial over hoe het werkt: https://www.youtube.com/watch?v=afdIqhED8Xg

 

Add-ons voor extra mogelijkheden

 

Add-ons: twee tips
Met een add-on voeg je extra functionaliteiten toe aan Google Presentaties. ‘Add-ons’ staat in het hoofdmenu bovenaan, dus daar kun je ze toevoegen.

 

Twee handige functionaliteiten voor in de klas:

  1. Pear Deck
    Maak je presentatie interactiever door vragen toe te voegen, de leerlingen zelf mee te laten doen in de presentatie en de resultaten direct met de groep te delen. Klik hier voor de add-on.
  1. Unsplash Photos
    Voeg gratis hoge kwaliteit foto’s toe zonder reclame. Handig voor medewerkers èn leerlingen. Installeer hier de add-on.

Waar gebruik jij Google Presentaties voor? Deel je reactie hieronder!

Join the discussion 2 Comments

Leave a Reply

Support