Skip to main content

New year, new me! Altijd fijn om het nieuwe jaar te starten vol inspiratie en frisse moed! Op persoonlijk vlak hebben we waarschijnlijk allemaal wel goede voornemens. Van meer bewegen en gezonder eten tot wat vaker ‘Nee’ zeggen en meer tijd voor elkaar maken.

Op school starten we het nieuwe schooljaar vaak met goede voornemens. Minder vergaderen, minder papierwerk, meer tijd voor lesgeven en nu écht aan de slag gaan met dat beleidsplan. Het begin van een nieuw kalenderjaar kan een mooi moment zijn om de balans op te maken. Wat hebben jullie de afgelopen maanden al bereikt? Welke goede voornemens hebben nog wat extra aandacht nodig? Misschien passen niet alle voornemens nog bij de situatie waarin onderwijsland zich nu bevindt. Omdat wij goede voornemens altijd een goed idee vinden, zetten we er een aantal voor jullie op een rijtje.

Van papieren tijger tot actieplan

Hoe belangrijk het is om je plannen op papier te zetten, hoef je ons niet uit te leggen. Helaas merken we dat een ICT-beleidsplan vaak ergens op een plank belandt. Dat betekent overigens niet dat er niet gewerkt wordt aan de doelen uit het plan! Merk je toch dat de doelen weggezakt zijn? Of is het misschien niet duidelijk welke doelen op lange, en welke op korte termijn opgepakt gaan worden. Zet woorden om in daden, pak het plan van de plank en stel bij indien nodig!

Meten = weten

Om vooruit te komen als organisatie is het belangrijk dat je, naast een plan, ook de beginsituatie kent. Hoe ICT-vaardig zijn de medewerkers binnen de organisatie? Wat doen jullie leraren al op het gebied van ICT binnen de klas? Zijn jullie leraren (al) in staat om op zowel pedagogisch als didactisch gebied ICT in te zetten? Naast het beheersen van softwareprogramma’s mag met name het optimaal inzetten van ICT in de klas in deze tijd niet vergeten worden. Met de ICT-vaardighedenscan krijg je een duidelijk beeld van de vaardigheden van de medewerkers. Op basis van de resultaten weet je als organisatie wat voor basis er ligt en waar extra aandacht nodig is.

Denk groot, begin klein

Het begrip digitale geletterdheid is de afgelopen tijd enorm veel voorbij gekomen. We zien gelukkig dat het niet alleen bij een begrip blijft, maar ook een onderdeel van het onderwijs begint te worden. Daar worden wij heel blij van! Zijn jullie op school nog (lang) niet zo ver? Geen zorgen, jullie hebben nog even de tijd voordat het echt ‘moet’. Maar… als we het dan toch over goede voornemens hebben: start dit jaar met oriënteren en experimenteren! Er zijn veel lessen en materialen beschikbaar, waar je morgen al mee aan de slag kunt. En zijn jullie wel zo ver om aan de slag te gaan, drukken we jullie op het hart om sterk te starten: met een visie!

Met elkaar mediawijzer

Mediawijsheid is het domein binnen digitale geletterdheid waarvan wij graag zien dat scholen er vandaag al mee aan de slag gaan. We spraken al eerder over deze urgentie in onze podcast met Bamber Delver. In deze mediarijke wereld speelt de samenwerking tussen school, ouders en leerlingen een grote rol. Start dus niet alleen met het mediawijzer maken van jullie leerlingen, neem direct het schoolteam en de ouders hierin mee. Organiseer workshops voor leerkrachten, zet phishingcampagnes op en nodig ouders uit voor een informatieavond over bijvoorbeeld kinderen en social media. Wist je dat Cloudwise Academy gecertificeerde Mediacoaches in huis heeft? Hulp nodig om zo snel mogelijk te starten? Wij helpen jullie graag!

De spin in het digitale web

Waarschijnlijk heb je wel een collega die rekencoördinator is of misschien ben je het zelf wel. Op veel scholen loopt er ook een ICT-coördinator of iCoach rond. Dat is al goed nieuws, want hierdoor weet iedereen in ieder geval wie de kar trekt! Wil je je als ICT’er verder ontwikkelen? Of wil je je als leraar verder specialiseren? Onze Academy verzorgt al jaren diverse cursussen. Werken jullie met Google? Word Google Certified Educator. Werken jullie juist met Microsoft op school? Daarvoor bieden wij de cursus Microsoft (Advanced) Educator. De Academy heeft ook een goed voornemen voor 2023: specialisten digitale geletterdheid opleiden! Houd onze kanalen goed in de gaten, je leest hier binnenkort meer over.

Denk vooruit

Een start van een nieuw kalenderjaar betekent ook dat er weer een einde komt aan dit schooljaar en een nieuw schooljaar gaat starten. Denk je dat er komend schooljaar nieuwe collega’s binnen jullie school of stichting komen te werken? Noteer dan alvast met potlood een starterstraining voor deze nieuwe medewerkers. Handig voor iedereen om bekend te raken met COOL en het werken in de cloud. Misschien dat er ook huidige medewerkers zijn die het prettig vinden om een opfrisser te krijgen. Enne… Vergeet niet op tijd contact op te nemen met de Academy om deze training te plannen.

Wij hopen dat alle goede voornemens tot een goed einde gebracht gaan worden en niet zullen stranden op blue monday

Heb je iets gelezen waar je enthousiast van wordt, maar weet je niet waar je moet beginnen? Onze onderwijsadviseurs staan voor jullie klaar om mee te denken! Neem contact met ons op via info@cloudwiseacademy.nl of 085 273 6124. Wie weet tot snel!

Leave a Reply

Support