Terug naar overzicht

Innovatie & Ontwikkeling gaat los tijdens de Researchweken

De afdeling Innovatie & Ontwikkeling van Heutink ICT bestaat uit een aantal teams die softwareontwikkeling en (gebruikers)praktijk bij elkaar brengen. De leden van deze teams hebben niet alleen kennis, ervaring en skills in huis, maar ook heel veel puur enthousiasme voor hun vak.

Ruimte om ideeën te realiseren

Daar zijn wij natuurlijk blij mee, daarom geven we hen graag de ruimte om ontwikkelideeën en vraagstukken te onderzoeken die ze zelf interessant vinden. Met dat doel organiseren we vier keer per jaar Researchweken waarin de deelnemers individueel of als team aan de slag gaan. Aan het einde van zo’n Researchweek – een soort hackathon – maakt elke deelnemer (of team) een presentatie van zijn of haar onderzoek. Deze presentaties worden gedeeld tijdens een online sessie waarin de deelnemers elkaars creatieve werk te zien krijgen en zo van elkaar kunnen leren. Mooie bijvangst is dat sommige ideeën zo gaaf en haalbaar zijn dat ze versneld op de ontwikkel-roadmap worden gezet.

Veel goede ideeën

1. Gebruikersiconen genereren met behulp van AI
Maarten deed onderzoek naar de mogelijkheid om gebruikers van Startportaal hun eigen iconen te laten genereren met behulp van AI. Maartens oplossing komt erop neer dat gebruikers straks on the fly tegels kunnen creëren op basis van kernwoorden die ze zelf kunnen kiezen. Hiermee wordt voorzien in een duidelijke behoefte van gebruikers.

2. Tegels categoriseren in Startportaal
Coen hoorde van gebruikers dat zij vonden dat er in Startportaal vaak teveel tegels op één pagina staan. Hij bedacht een slimme manier waarop de gebruiker de bestaande reeks tabs (Home, Taal, Rekenen, Overig) naar eigen inzicht zelf kan uitbreiden. Zo kunnen de tegels overzichtelijker worden verdeeld en eenvoudiger worden beheerd.

3. Datalakehouse
Klanten, sales en productmanagement willen graag meer inzichten genereren vanuit de data die wij verzamelen met onze applicaties. Jeroen en Mario presenteerden namens hun onderzoeksgroepje het datalakehouse: een complete oplossing waarin de voordelen van een datawarehouse (structuur) hand in hand gaan met de pluspunten van een datalake (big data en analytische mogelijkheden).

4. Klasbord widgetfabriek
Tijdens de Klantendag rees de vraag: hoe snel kunnen we eigenlijk widgets maken nu we de Tijdlijn-widget klaar en werkend hebben? Lara besloot zichzelf uit te dagen en ging een dag aan de slag. Aan het eind van die dag had ze drie nieuwe widgets gebouwd. Normaal gesproken zal het haar en haar team nog hooguit twee dagen kosten om ze helemaal ‘af’ te maken. Dat gaat lekker snel dus. Met dank aan WidgetStarterKit!

5. Plaatjeswachtwoord individueel instelbaar
Het plaatjeswachtwoord in Startportaal kan tot op heden alleen op groepsniveau worden ingesteld. Maar in bepaalde onderwijsvormen (zoals op Jenaplanscholen met gemengde groepen) is er behoefte aan een meer individuele benadering. Gerloeske bedacht een oplossing die ook nog eens een bijdrage levert aan individueel onderwijs in algemene zin.

6. Herbruikbaar component voor de Klasbord app
Onze Moldavische collega Veaceslav viel het op dat er in de bestaande code van Klasbord veel lange tabellen werden gebruikt. Hij kende een techniek om componenten te hergebruiken en zo programmeertijd kunnen besparen. Andere voordelen: nettere code, een gestandaardiseerde manier om data te tonen en eenvoudiger productonderhoud.

7. De Startportaal-Api lokaal draaien in Kubernetes
Edwin en Roy presenteerden namens hun onderzoeksgroepje een oplossing waarin de Api van Startportaal niet meer draait op IIS maar lokaal in een Kubernetes-omgeving. Deze oplossing werkt hetzelfde als een ‘normale’ productieomgeving en biedt daarnaast diverse voordelen, zoals meer flexibiliteit in het runnen van pods. Bovendien is het voor onze specialisten een prima manier om Kubernetes beter te leren kennen.

Hoe nu verder?
In zijn afronding van de presentatieserie stelde Jeroen vast dat er veel goede ideeën voorbij waren gekomen. Een aantal ervan zal een plek krijgen op de roadmap, zodat ze kunnen worden doorontwikkeld en beschikbaar worden gemaakt. De Innovatie & Ontwikkeling-teams kunnen niet wachten tot de volgende Researchweek!

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico