Terug naar overzicht

Lessen van de coronatijd: 7 tips voor jouw onderwijs

Scholen hebben in de coronatijd te maken gehad met veel uitdagingen, zoals het vormgeven van onderwijs op afstand en (inmiddels) hybride onderwijs. Zo is de ontwikkeling van ICT binnen het onderwijs in een enorme stroomversnelling gekomen. Nu het leven weer steeds meer 'normaal' wordt, is dit een goed moment moment om de balans op te maken en te besluiten welke parels we behouden, bijvoorbeeld om invulling te geven aan het thema digitale geletterdheid. Wij vroegen onze onderwijsconsulenten om een aantal tips te formuleren op basis van hun ervaringen.

2. Robert Berenschot

De apps van Google en Office verrijken het onderwijs enorm. Veel leerlingen zijn in staat welbekende apps als Word en PowerPoint te gebruiken. Maar ook het maken van een online vragenlijst en een website over een bepaald onderwerp zorgt ervoor dat doelen van zaakvakken, taal en spelling heel goed gecombineerd worden met het aanleren van digitale geletterdheid. Bovendien spreekt het veel leerlingen aan om op deze manier bezig te zijn.

4. Wim van der Veen

Veel scholen hebben de laatste periode flink geïnvesteerd in ICT. Op zich een mooie ontwikkeling en in veel gevallen ook noodzakelijk om les te kunnen geven in de coronaperiode. Het is echter wel van belang om na te denken over welke positie ICT gaat innemen in de nieuwe, hybride schoolsituatie. Hoe gaan we het inzetten? Is de kennis bij leerkrachten en leerlingen op niveau? Welke doelen stellen we onszelf? Door hierover goed na te denken, kan ICT daadwerkelijk van meerwaarde zijn op school en in de klas.

6. Marco Claassen

Het online lesgeven was voor velen een beproeving, maar het zorgde er wel voor dat veel leerlingen en medewerkers in aanraking kwamen met onderwijskundig sterke tools. Gaan scholen weer terug naar hoe het was, of zien ze dit als kans om door te pakken en uit te bouwen? Het inzetten van een online leeromgeving en het gebruik van tools als de Myndr knop kunnen rust geven voor de leerkracht, maar dat alleen is niet de oplossing. Maak ook in de klas afspraken over dit onderwerp, want sociale vaardigheden en ICT zijn nauw met elkaar verbonden. Het maken van afspraken over hoe je omgaat met digitale middelen, zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als het maken van afspraken over hoe je met elkaar omgaat op school.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

De ontwikkelingen op ICT-gebied volgen elkaar razendsnel op. Ook in het onderwijs. Wij verzamelen de meest actuele en interessante updates voor je in onze maandelijkse nieuwsbrief, zodat je altijd op de hoogte bent. Wil je zeker weten dat je niets mist? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico