Terug naar Home

Normenkaderwijzer

Het Normenkader Informatiebeveiliging en Privacy bevat 69 duidelijke normen (het worden er meer als de privacydomeinen worden toegevoegd) waaraan je moet voldoen om de privacy en security in je onderwijs te regelen. In deze wijzer helpen we je op weg om makkelijk door de normen heen te navigeren. We geven per norm advies over de stappen die je kunt nemen, bieden inzicht in wat wij geregeld hebben en wat wij als Cloudwise voor je kunnen betekenen. We helpen je graag verder.

NOTE: Wij geven in deze wijzer een generiek advies en duiding. Wil je een op maat gesneden adviesrapport? Vraag dan de Securityscan Normenkader aan.

Over onze aanpak

Filter op (meerdere filters mogelijk)

Fasering
Domein
Dienst
Normfocus
Verantwoordelijkheid
Visie, beleid en organisatie

GO.01 Strategie

Een strategie en visie op informatie- en cybersecurity is leidend voor alle activiteiten en maatregelen met betrekking tot informatie beveiliging.

Bekijk norm
Visie, beleid en organisatie

GO.02 Beleid

De organisatie heeft een (informatie)beveiligingsbeleid vastgesteld, beschreven en gecommuniceerd met medewerkers. Indien van toepassing wordt het beleid ook actief mee gedeeld aan leveranciers en contractpartners.

Bekijk norm
Visie, beleid en organisatie

GO.03 Planning / Roadmap

Bedrijfsdoelstellingen, risico’s en compliance-eisen worden vertaald in een algemeen informatie- beveiligingsplan en/of cybersecurityplan, rekening houdend met de IT-infrastructuur en de veiligheidscultuur.

Bekijk norm
Visie, beleid en organisatie

GO.04 Architectuur

Er is een Enterprise Information Architecture Model (EIAM) opgesteld en toegepast om applicatieontwikkeling en beslissingsondersteunende activiteiten mogelijk te maken, conform informatie- of IT-plannen.

Bekijk norm
Visie, beleid en organisatie

GO.05 Onafhankelijke assurance

Onafhankelijke assurance (intern of extern) wordt verkregen om te bepalen in hoeverre de informatievoorziening (inclusief IT) voldoet aan relevante wet- en regelgeving, het beleid van de organisatie, de normen en procedures van de organisatie, algemeen aanvaarde werkwijzen en effectieve en efficiënte prestaties van IT.

Bekijk norm
Visie, beleid en organisatie

OR.01 Eigenaarschap, rollen, verantwoording en verantwoordelijkheid

Informatiebeveiliging wordt beheerst op alle toepasselijke organisatieniveaus en informatie- beveiligings- (of informatierisico) management wordt beheerst in overeenstemming met business requirements/risico’s. Eigenaarschap, rollen, verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid zijn formeel toegewezen en ingebed in de organisatie.

Bekijk norm
Visie, beleid en organisatie

OR.02 Functiescheiding

Rollen en verantwoordelijkheden zijn gescheiden om de kans te verkleinen dat individuele personen kritieke processen in gevaar brengen. Het personeel voert alleen geautoriseerde taken uit die bij hun respectievelijke functies en rol horen.

Bekijk norm
Visie, beleid en organisatie

RM.01 Raamwerk voor risicomanagement

Er is een raamwerk voor informatierisicomanagement opgesteld en afgestemd op de doelstellingen van de organisatie en het raamwerk voor organisatierisicomanagement. Het raamwerk voor informatierisicomanagement helpt bij het goed uitvoeren van analyses, het juist interpreteren van de risico’s en het opstellen van beheersmaatregelen.

Bekijk norm
Visie, beleid en organisatie

RM.02 Risicobeoordeling

Risicobeoordelingen worden uitgevoerd om actuele risicoprofielen met betrekking tot bedrijfsdoelstellingen te bepalen. De waarschijnlijkheid en impact van alle geïdentificeerde risico’s worden regelmatig beoordeeld, met behulp van kwalitatieve en kwantitatieve methoden. De waarschijnlijkheid en impact van inherente en restrisico’s worden bepaald per categorie, op portfoliobasis.

Bekijk norm
Visie, beleid en organisatie

RM.03 Plan voor behandeling en beperking van risico’s (inclusief risicoacceptatie)

Beheersactiviteiten worden op alle niveaus geprioriteerd en gepland om de benodigde mitigerende maatregelen te implementeren, inclusief het bepalen van kosten en baten en de verantwoordelijkheid voor de uitvoering. Goedkeuring wordt verkregen voor aanbevolen acties en acceptatie van restrisico’s en er wordt voor gezorgd dat uitgevoerde acties onder verantwoordelijkheid van betrokken proceseigenaar(s) vallen. De uitvoering van plannen wordt bewaakt en eventuele afwijkingen worden gerapporteerd aan het bevoegd gezag.

Bekijk norm
De menselijke factor

HR.01 Werving

Rekruteringsprocessen voor personeel worden onderhouden in overeenstemming met het algemene personeelsbeleid en de procedures van de organisatie (bijvoorbeeld werving, positieve werkomgeving, oriëntatie, enzovoorts). Processen worden geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat de organisatie beschikt over geschikt (IT-)personeel, met de vaardigheden die nodig zijn om de organisatiedoelen te bereiken.

Bekijk norm
De menselijke factor

HR.02 Certificering, training en scholing

Opleiding, training en/of ervaring worden regelmatig getoetst om te zien of het personeel over de benodigde competenties beschikt om taken naar behoren te vervullen. Basis (IT-)competenties zijn vastgesteld en, indien nodig, worden kwalificatie- en certificeringsprogramma’s gebruikt om te controleren of ze worden bijgehouden.

Bekijk norm
De menselijke factor

HR.03 Afhankelijkheid van individuen

Er is een opvolgingsplanning en een back-upplan voor vitale medewerkers en afdelingen. Om de continuïteit van de functie te waarborgen is het belangrijk dat de taken van sleutelfiguren kunnen worden overgenomen door anderen en dat snel gesignaleerd wordt als er problemen bij het behoud of de werving van vitale afdelingen ontstaan.

Bekijk norm
De menselijke factor

HR.04 Verandering of beëindiging van functie

Wanneer er functiewijzigingen plaatsvinden, met name beëindiging van het dienstverband, wordt direct effectief actie ondernomen. Kennisoverdracht wordt geregeld, verantwoordelijkheden worden opnieuw toegewezen en toegangsrechten worden verwijderd, zodat risico’s worden geminimaliseerd en de continuïteit van de functie wordt gewaarborgd.

Bekijk norm
De menselijke factor

HR.05 Kennisdeling

Overdracht van kennis en vaardigheden is geregeld, zodat eindgebruikers het systeem effectief en efficiënt kunnen gebruiken om bedrijfsprocessen te ondersteunen. Kennis en vaardigheden worden overgedragen zodat beheerders en technisch ondersteunend personeel het systeem en de bijbehorende infrastructuur op effectieve en efficiënte wijze kunnen leveren, ondersteunen en onderhouden.

Bekijk norm
De menselijke factor

HR.06 Veiligheidsbewustzijn

Er is een bewustwordingsprogramma om gebruikers bewust te maken van hun verantwoordelijkheid om de vertrouwelijkheid, beschikbaarheid en integriteit van informatie (middelen) te beschermen.

Bekijk norm
De techniek op orde

CO.01 Identificatie en onderhoud van configuratie-items

Er zijn configuratieprocedures vastgesteld om het beheer en loggen van alle wijzigingen in de configuratiedatabase te ondersteunen. Deze procedures zijn in overeenstemming met (en een voorwaarde voor) procedures voor change, incident en problem management.

Bekijk norm
De techniek op orde

CO.02 Configuratiedatabase en baseline

Een supporttool en een centrale opslag zijn ingericht voor alle relevante informatie over configuratie- items. Alle middelen en wijzigingen aan deze middelen worden gemonitord en vastgelegd. Na wijzigingen wordt voor ieder systeem en elke dienst als benchmark een baseline van configuratie-items geïmplementeerd.

Bekijk norm
Visie, beleid en organisatie

IM.01 Incident Management

Een formeel incidentmanagementproces wordt gecommuniceerd en geïmplementeerd. Er zijn procedures ingesteld om ervoor te zorgen dat alle incidenten en storingen worden geregistreerd, geanalyseerd, gecategoriseerd en geprioriteerd naar impact. Alle incidenten worden bijgehouden en periodiek beoordeeld om ervoor te zorgen dat ze tijdig worden verholpen.

Bekijk norm
Visie, beleid en organisatie

IM.02 Incident-escalatie

Er worden procedures voor incidentmanagement (of voor de Servicedesk) vastgesteld, zodat wanneer incidenten niet binnen de afgesproken termijn kunnen worden opgelost, serviceniveaus adequaat worden geëscaleerd en, indien nodig, wordt voorzien in een tijdelijke oplossing. Eigenaarschap van incidenten en levenscyclusmonitoring blijven de verantwoordelijkheid van de Servicedesk voor gebruikersincidenten, ongeacht welke IT-groep aan de oplossing werkt.

Bekijk norm
Visie, beleid en organisatie

IM.03 Incidentrespons op (cyber)beveiligingsincidenten

De organisatie beschikt over mogelijkheden voor incidentrespons om (cyber) beveiligingsincidenten snel te detecteren, te isoleren en de impact te beperken en om diensten op een betrouwbare manier te herstellen en weer in de lucht te brengen. Door een goede incidentrespons wordt schade door grote verstoringen van de infrastructuur, datalekken of informatiediefstal met financiële en/of imagoschade beperkt.

Bekijk norm
Visie, beleid en organisatie

IM.04 Problem Management

Een formeel problem managementproces is gedefinieerd en geïmplementeerd. Er zijn procedures ingesteld om oorzaken van (potentiële) incidenten en problemen (proactief en reactief) te identificeren en bekende fouten te beheersen totdat ze zijn opgelost. Structurele fouten in IT-services worden geminimaliseerd, zodat aantal en impact van mogelijke problemen wordt verminderd. Problem management draagt bij aan het verminderen van structurele fouten in IT-services, zowel in aantal als in impact ervan.

Bekijk norm
Visie, beleid en organisatie

CH.01 Change Management

Procedures voor formeel change management zijn opgezet om alle aanvragen (inclusief onderhoud en patches) voor wijzigingen in applicaties, procedures, processen, systeem- en serviceparameters en de onderliggende platforms op een gestandaardiseerde manier te behandelen. Goede procedures rondom wijzigingen helpen bij het borgen van de continuïteit van de bedrijfsvoering, doordat het beoordelen, autoriseren, testen, implementeren, documenteren en vrijgeven van voorgestelde wijzigingen gestructureerd gebeurt.

Bekijk norm
Visie, beleid en organisatie

CH.02 Impact assessment, prioriteren en autoriseren

Alle wijzigingsverzoeken worden op een gestructureerde manier beoordeeld om de impact te bepalen voor operationele systemen en functionaliteit. Alle wijzigingen zijn gecategoriseerd, geprioriteerd en geautoriseerd. Door het gestructureerd beoordelen van wijzigingsverzoeken wordt het risico op verstoring, verminking of verlies van (vertrouwelijke) data gereduceerd.

Bekijk norm
Visie, beleid en organisatie

CH.03 Noodwijzigingen

Wijzigingen tijdens een noodsituatie die onmiddellijke implementatie vereisen, worden op de juiste manier afgehandeld om minimale impact op systemen en IT-toepassingen te garanderen. De noodsituatiewijziging wordt na implementatie geregistreerd, geëvalueerd, getest en goedgekeurd door het senior management.

Bekijk norm
Visie, beleid en organisatie

CH.04 Testomgeving

Er is een beveiligde testomgeving gedefinieerd en ingericht, die representatief is voor de geplande productieomgeving met betrekking tot beveiliging, interne controles, operationele procedures, gegevenskwaliteit, privacy vereisten en systeembelasting. Door middel van een representatieve testomgeving kunnen wijzigingen worden getest zonder dat het gevolgen heeft voor de productieomgeving én is duidelijk wat het effect van de wijziging in de productieomgeving is.

Bekijk norm
Visie, beleid en organisatie

CH.05 Testen van wijzigingen

Voorafgaand aan migratie naar de operationele omgeving worden wijzigingen op onafhankelijke wijze getest in overeenstemming met het gedefinieerde testplan. Er wordt voor gezorgd dat het plan rekening houdt met beveiliging en prestaties. Met zorgvuldig testen kunnen fouten worden gevonden voordat de wijzigingen in de productieomgeving zijn doorgevoerd. Dit draagt bij aan het borgen van de continuïteit van de bedrijfsvoering en de betrouwbaarheid van de gegevensverwerking.

Bekijk norm
Visie, beleid en organisatie

CH.06 Promotie naar productie

Na testen wordt het gewijzigde systeem op gecontroleerde wijze en volgens het implementatieplan overgezet naar productie. Goedkeuring wordt verkregen van belangrijke stakeholders, zoals gebruikers, systeemeigenaar en operationeel management. Waar nodig wordt het gewijzigde systeem enige tijd naast het oude systeem gebruikt en worden gedrag en resultaten vergeleken.

Bekijk norm
De techniek op orde

SD.01 Methodiek voor veilige softwareontwikkeling en -implementatie

Er is een gestructureerde aanpak (levenscyclus voor veilige softwareontwikkeling) voor interne ontwikkeling en aanschaf van software geïmplementeerd, die ervoor zorgt dat potentiële risico’s voor bedrijfsvoering adequaat worden beoordeeld en beperkt, en dat de aspecten vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid worden meegenomen. Voor elke nieuwe ontwikkeling of acquisitie is goedkeuring vereist door het juiste niveau van bedrijfs- en IT-management.

Bekijk norm
De techniek op orde

SD.02 Toegang tot de productieomgeving door ontwikkelaars

Medewerkers (ontwikkelaars) die betrokken zijn bij de ontwikkeling en implementatie van wijzigingen in applicaties en ondersteunende besturingssystemen en databases, hebben geen schrijftoegang tot de productieomgeving. Medewerkers (ontwikkelaars) die verantwoordelijk zijn voor het vrijgeven van de broncode voor productie hebben geen schrijftoegang tot de test of ontwikkelomgeving. Scheiding van taken tussen ontwikkelaars helpt bij het voorkomen van ongeoorloofde toegang tot of wijzigingen in programma’s en gegevens.

Bekijk norm
De techniek op orde

SD.03 Dataconversie en/of migratie

Het management beschikt over beheersmaatregelen om te zorgen dat de dataconversie accuraat en volledig is. Deze dataconversie-controles zijn opgesteld om de data-integriteit gedurende het conversieproces te behouden.

Bekijk norm
De techniek op orde

DM.01 Data- en systeemeigenaarschap

De organisatie beschikt over procedures en hulpmiddelen waarmee zij de verantwoordelijkheid voor het eigenaarschap van informatie en informatiesystemen kan adresseren. Eigenaren nemen beslissingen over het classificeren van informatie en (informatie)systemen en beschermen ze in overeenstemming met deze classificatie.

Bekijk norm
De techniek op orde

DM.02 Classificatie

Stel een classificatieschema op dat in de hele organisatie van toepassing is, op basis van de kriticiteit en gevoeligheid (bijvoorbeeld openbaar, vertrouwelijk, topgeheim) van organisatiegegevens. Dit schema bevat details over het eigenaarschap van gegevens; gedefinieerde passende (informatie)beveiligingsniveaus en beschermingsmaatregelen; en een korte beschrijving van eisen voor het bewaren en vernietigen van gegevens, en gevoeligheid.

Bekijk norm
De techniek op orde

DM.03 Beveiligingseisen voor datamanagement

Beleid en procedures zijn vastgesteld en geïmplementeerd om (informatie)beveiligingseisen te identificeren en toe te passen op de ontvangst, verwerking, opslag en doorgifte van relevante gegevens in lijn met bedrijfsdoelstellingen, het (informatie)beveiligingsbeleid van de organisatie en wettelijke vereisten (bijvoorbeeld privacy van bepaalde gegevens).

Bekijk norm
De techniek op orde

DM.04 Inrichting van opslag en retentie

Er zijn procedures gedefinieerd en geïmplementeerd voor het effectief en efficiënt opslaan, bewaren en archiveren van gegevens, zodat wordt voldaan aan organisatiedoelstellingen, het (informatie)beveiligingsbeleid van de organisatie en wettelijke vereisten. Procedures worden gedefinieerd en geïmplementeerd om te voldoen aan de organisatiedoelstellingen, het (informatie)beveiligingsbeleid van de organisatie en de wettelijke vereisten.

Bekijk norm
De techniek op orde

DM.05 Uitwisseling van (gevoelige) gegevens

(Cyber)beleid en procedures zijn vastgesteld en geïmplementeerd, zodat aan bedrijfseisen voor de bescherming van gegevens en software wordt voldaan wanneer gegevens en software worden uitgewisseld binnen de organisatie of met een externe partij. Gevoelige transactiegegevens worden alleen uitgewisseld via een vertrouwd pad of medium waarbij (cyber)maatregelen zijn genomen om de authenticiteit van de inhoud, bewijs van versturen, bewijs van ontvangst en onweerlegbaarheid van de oorsprong aan te tonen.

Bekijk norm
De techniek op orde

DM.06 Verwijdering van data

Er zijn (cyber)procedures vastgesteld en geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat aan business requirements voor het beschermen van (gevoelige) gegevens en software wordt voldaan bij het verwijderen of overdragen van gegevens of hardware.

Bekijk norm
De techniek op orde

ID.01 Toegangsrechten

De organisatie heeft toegangsgroepen (of rollen) gedefinieerd op basis van vastgestelde bedrijfsregels, waaronder functiescheiding, in een Autorisatiematrix. Er zijn procedures die tijdige initiatie en update in de autorisatiematrices voor alle toepassingen regelen. Het management keurt wijzigingen in vastgestelde rechten voor toegangsgroepen (of rollen) goed. Alle gebruikersactiviteiten zijn traceerbaar tot op het individu (bijvoorbeeld gebaseerd op een combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord of token of biometrische informatie).

Bekijk norm
De techniek op orde

ID.02 Administratie van toegangsrechten

Toegangsrechten voor werknemers worden toegewezen in overeenstemming met toegewezen taakverantwoordelijkheden (bijvoorbeeld via op rollen gebaseerde toegang). Beheerprocedures zijn beschikbaar om activiteiten vast te stellen voor het aanvragen, uitgeven of sluiten van een account en de bijbehorende toegangsrechten voor gebruikers. De procedure omvat tevens de methode die door het bevoegd gezag wordt gebruikt om deze activiteiten op de juiste wijze te autoriseren. Toegang wordt verschaft op basis van het need-to-know/need-to--have-principe.

Bekijk norm
De techniek op orde

ID.03 Superusers

Het management heeft maatregelen ingevoerd die ervoor zorgen dat superusertoegang beperkt is tot de juiste (beperkte) groep individuen en dat activiteiten die worden uitgevoerd met superuseraccounts worden gemonitord. Superuseraccounts moeten worden goedgekeurd door het verantwoordelijk management.

Bekijk norm
De techniek op orde

ID.04 Noodtoegang (envelopprocedure/breek-het-glasprocedure)

Er is een noodprocedure vastgesteld om in geval van noodtoegang tot accounts met superuserrechten te beheren, die door de organisatie wordt gevolgd. Om tijdens een noodgeval adequaat te kunnen handelen is een noodprocedure nodig.

Bekijk norm
De techniek op orde

ID.05 Periodieke beoordeling van toegangsrechten

Het management beoordeelt periodiek de gebruikerstoegang die geïmplementeerd is voor de relevante applicaties (IST-situatie) om de juistheid van geïmplementeerde accounts en rollen (de toegangsrechten) te bevestigen, en valideert dat toegangsrechten passend zijn voor toegewezen taken, zoals bepaald door de toegangsregels (SOLL-situatie). Elke onjuiste toegang die tijdens het beoordelingsproces wordt opgemerkt, wordt direct ingetrokken. Deze controle houdt in dat SOLL- en IST-matrices worden vergeleken door het verantwoordelijke management.

Bekijk norm
De techniek op orde

SM.01 Security Baselines

IT security baselines en richtlijnen voor IT-infrastructuur zijn vastgesteld om het risico van ongeoorloofde toegang tot IT-middelen te beperken. Beveiligingsbaselines worden formeel vastgelegd, periodiek geactualiseerd en goedgekeurd door het bevoegd gezag. Verantwoordelijk IT-personeel wordt hiervan op de hoogte gesteld. Geïmplementeerde beveiligingsinstellingen voor IT-middelen worden periodiek beoordeeld op naleving van beveiligingsbaselines. Afwijkingen van de baselines zijn gedocumenteerd en goedgekeurd.

Bekijk norm
De techniek op orde

SM.02 Authenticatiemechanismes

Alle gebruikers (intern, extern en tijdelijk) en hun activiteiten op IT-systemen moeten uniek identificeerbaar zijn. Het management is verantwoordelijk voor de periodieke controle van de lijst met actieve ID’s in relevante applicaties om te bepalen of unieke user ID’s zijn geïmplementeerd om traceerbaarheid te garanderen en ervoor te zorgen dat algemene en systeemaccounts geblokkeerd of op andere wijze beschermd zijn.

Bekijk norm
De techniek op orde

SM.03 Mobiele apparaten en telewerken

Informatiebeveiliging wordt geborgd bij het gebruik van mobiele apparaten en telewerkfaciliteiten. Mobile device management, versleuteling en bescherming tegen malware zijn aanwezig om de risico’s te beperken.

Bekijk norm
De techniek op orde

SM.04 Logging

Eisen voor logging zijn gedefinieerd op basis van monitoring- en rapportagebehoeften en geïmplementeerd in systemen, databases en netwerkcomponenten. Logs worden periodiek beoordeeld op indicaties van ongepaste of ongebruikelijke activiteiten en er worden adequate follow-up-acties gedefinieerd. Bewaartermijnen van logs en toegangsrechten zijn in lijn met de business requirements.

Bekijk norm
De techniek op orde

SM.05 Testen van, inspectie van en toezicht op beveiliging

Implementatie van IT-beveiliging wordt proactief getest en bewaakt. IT-beveiliging moet regelmatig worden getoetst om ervoor te zorgen dat de door de organisatie goedgekeurde baseline voor informatiebeveiliging wordt gehandhaafd. Een log- en bewakingsfunctie maakt vroegtijdige preventie en/of detectie en daaropvolgende tijdige rapportage van ongebruikelijke en/of abnormale activiteiten die moeten worden aangepakt, mogelijk.

Bekijk norm
De techniek op orde

SM.06 Patchmanagement

Beschikbare patches en/of beveiligingsfixes worden geïnstalleerd in overeenstemming met vooraf vastgesteld en goedgekeurd beleid (inclusief dat voor besturingssystemen, databases en geïnstalleerde applicaties) en aanbevelingen van CSIRT en/of leveranciers.

Bekijk norm
De techniek op orde

SM.07 Threat en Vulnerability Management

Er is een proces voor Threat en Vulnerability Management geïmplementeerd om bedreigingen te identificeren en kwetsbaarheden, die kunnen leiden tot een verslechtering van de prestaties van of een aan val op bedrijfsmiddelen, tijdig te detecteren en te verhelpen. Het aantal aanvalsvectoren wordt ook beschouwd, waardoor de algehele blootstelling wordt verminderd.

Bekijk norm
De techniek op orde

SM.08 Beschikbaarheid en bescherming van infrastructuur

Interne beheers-, beveiligings- en auditmaatregelen worden geïmplementeerd tijdens configuratie, integratie en onderhoud van hardware en infrastructuursoftware om middelen te beschermen en beschikbaarheid en integriteit te waarborgen. Verantwoordelijkheden voor het gebruik van gevoelige infrastructuurcomponenten zijn duidelijk gedefinieerd en bekend bij degenen die infrastructuurcomponenten ontwikkelen en integreren. Het gebruik ervan wordt gecontroleerd en geëvalueerd. Door de IT-infrastructuur te beveiligen wordt de beschikbaarheid en integriteit gewaarborgd.

Bekijk norm
De techniek op orde

SM.09 Onderhoud van infrastructuur

Interne beheers-, beveiligings- en auditmaatregelen worden geïmplementeerd tijdens configuratie, integratie en onderhoud van hardware en infrastructuursoftware om middelen te beschermen en beschikbaarheid en integriteit te waarborgen. Verantwoordelijkheden voor het gebruik van gevoelige infrastructuurcomponenten zijn duidelijk gedefinieerd en bekend bij degenen die infrastructuurcomponenten ontwikkelen en integreren. Het gebruik ervan wordt gecontroleerd en geëvalueerd. Door de IT-infrastructuur te beveiligen wordt de beschikbaarheid en integriteit gewaarborgd.

Bekijk norm
Uitgebreide beveiliging

SM.10 Cryptographic Key Management

Er zijn beleid en procedures voor het genereren, veranderen, intrekken, vernietigen, verspreiden, certificeren, opslag, invoer, gebruik en archivering van cryptografische sleutels om sleutels te beschermen tegen aanpassing en ongeautoriseerde toegang.

Bekijk norm
Uitgebreide beveiliging

SM.11 Network Security

Beveiligingstechnieken en bijbehorende beheerprocedures (zoals firewalls, beveiligingsapparatuur, netwerksegmentatie en inbraakdetectie) worden gebruikt voor het autoriseren van toegangs- en besturingsinformatiestromen van en naar netwerken. Er wordt gebruikgemaakt van best practices op dit gebied (bijvoorbeeld NCSC, ISO/IEC, ITSec).

Bekijk norm
De techniek op orde

SM.12 Beheersing van malware-aanvallen

Preventie-, detectie- en correctiemaatregelen zijn aanwezig (met name actuele beveiligingspatches en virusscanning) in de hele organisatie om informatiesystemen en technologie te beschermen tegen malware (bijvoorbeeld virussen, wormen, spyware, spam).

Bekijk norm
De techniek op orde

SM.13 Bescherming van beveiligingstechnologie

Technologie gerelateerd aan beveiliging is bestand gemaakt tegen manipulatie en beveiligingsdocumentatie wordt niet onnodig openbaar gemaakt.

Bekijk norm
Visie, beleid en organisatie

PH.01 Fysieke beveiligingsmaatregelen

Voor specifieke (kantoor)ruimten waarin gevoelige informatie aanwezig is, of IT-componenten staan, heeft de organisatie fysieke beveiligingsmaatregelen vastgesteld en geïmplementeerd in overeenstemming met de organisatie-eisen, zodat de toegang tot informatiesystemen op passende wijze wordt beperkt en die er tevens voor zorgen dat risico’s met betrekking tot diefstal, temperatuur, brand, rook, water, trillingen, terreur, vandalisme, stroomuitval, chemicaliën of explosieven effectief worden voorkomen, gedetecteerd en beperkt.

Bekijk norm
Visie, beleid en organisatie

PH.02 Beheer van fysieke toegangsrechten

Procedures worden vastgesteld en gevolgd om toegang tot IT-kritieke ruimtes of datacenters (zoals locaties, gebouwen en ruimten) toe te staan, te beperken en in te trekken, afhankelijk van organisatiebehoeften, inclusief noodtoegang. Adequate beveiligingsmaatregelen (zoals slot op deur, toegangssysteem met kaartsleutel, cijferslot, et cetera) worden gebruikt om fysieke toegang tot computerfaciliteiten waarin zich belangrijke applicaties bevinden te beperken.

Bekijk norm
De techniek op orde

OP.01 Job Processing

De organisatie heeft procedures voor geautomatiseerde job scheduling. Taakactiviteiten worden gecontroleerd en omvatten: Het gebruik van interfaces tussen relevante systemen om te bevestigen dat de datatransmissies volledig, nauwkeurig en geldig zijn. De resultaten van de back-ups om de succesvolle uitvoering te bevestigen.

Bekijk norm
De techniek op orde

OP.02 Procedures voor back-up en herstel

De organisatie heeft een strategie geïmplementeerd voor het maken van back-ups van relevante data en programma’s. Back-up en herstelprocedures zijn formeel gedefinieerd en geïmplementeerd voor alle daarvoor aangewezen systemen. Het back-upschema en de retentieperiode zijn in lijn met de door de organisatie geaccepteerde risico’s voor dataverlies gebaseerd op de gevoeligheid van het systeem en de kosten voor handmatig herstel. Herstelprocedures worden periodiek getest en gedocumenteerd.

Bekijk norm
De techniek op orde

OP.03 Capacity and Performance Management

De organisatie heeft procedures geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat de prestaties en capaciteit van IT-services en de IT-infrastructuur de overeengekomen servicedoelstellingen op een kosteneffectieve en tijdige manier kunnen realiseren. Capacity and performance management houdt rekening met alle middelen die nodig zijn om de IT-service te leveren en met plannen voor korte, middellange en lange termijn business requirements, inclusief het voorspellen van toekomstige behoeften op basis van eisen voor werkbelasting, opslag en onvoorziene gebeurtenissen.

Bekijk norm
Visie, beleid en organisatie

BC.01 Bedrijfscontinuïteitsplanning

Business- en IT-continuïteitsplannen worden ontwikkeld op basis van het framework en zijn ontworpen om de impact van een grote verstoring op de belangrijkste bedrijfsfuncties en bedrijfsprocessen te verminderen. De plannen zijn gebaseerd op risicogericht inzicht in potentiële bedrijfsimpact en houden rekening met vereisten betreffende veerkracht, alternatieve verwerkings- en herstelmogelijkheden in alle kritieke IT-services. De plannen omvatten ook gebruiksrichtlijnen, rollen en verantwoordelijkheden, procedures, Communicatieprocessen en de testmethode.

Bekijk norm
Visie, beleid en organisatie

BC.02 Testen van Disaster Recovery

Bedrijfs- en IT-continuïteitsplannen worden regelmatig getest om ervoor te zorgen dat essentiële systemen en diensten effectief kunnen worden hersteld, dat tekortkomingen worden aangepakt en dat het plan relevant blijft. Dit vereist een zorgvuldige voorbereiding, documentatie, rapportage de resultaten, de implementatie van een actieplan. De mate van testherstel in afzonderlijke applicaties varieert van geïntegreerde testscenario’s tot end-to-end- tests en geïntegreerde leverancierstests. Door het testen van bedrijfs- en IT-continuïteitsplannen komen tekortkomingen aan het licht en kunnen vervolgens de plannen worden verbeterd.

Bekijk norm
De techniek op orde

BC.03 Offsite back-up opslag

Alle kritieke back-upmedia, documentatie en andere IT-resources die nodig zijn in het kader van IT-herstel- en bedrijfscontinuïteitsplannen worden offsite opgeslagen. De inhoud van back-upopslag wordt bepaald in samenspraak met de eigenaren van bedrijfsprocessen en IT-personeel. Het beheer op de externe opslagfaciliteit werkt op basis van het beleid voor dataclassificatie en de gebruikelijk manier van mediaopslag van de organisatie. IT-management zorgt ervoor dat offsite-arrangementen periodiek, ten minste jaarlijks, worden beoordeeld op inhoud, bescherming tegen omgevingsfactoren en beveiliging. De compatibiliteit van hardware en software voor het herstellen van gearchiveerde gegevens is gewaarborgd en gearchiveerde gegevens worden periodiek getest en ververst.

Bekijk norm
De techniek op orde

BC.04 Gegevensreplicatie

Gegevensreplicatie is opgezet tussen de productiefaciliteit van de organisatie en de disaster-recoveryfaciliteit, zodat kritieke financiële en operationele gegevens op korte termijn beschikbaar zijn. Replicatiestatus wordt bewaakt als onderdeel van het bewakingsproces voor systeemtaken. Als datareplicatie goed is geconfigureerd zullen tijdens een incident gegevens tijdig beschikbaar zijn.

Bekijk norm
Visie, beleid en organisatie

BC.05 Crisismanagement

De organisatie heeft crisismanagement ingericht om snel, grondig en gecoördineerd op incidenten te reageren, de gevolgen te verminderen en de dienstverlening binnen een redelijke tijd te herstellen.

Bekijk norm
Visie, beleid en organisatie

SC.01 Service Level Agreement

IT-services die aan de organisatie worden geleverd, worden gedefinieerd in het contract en bijhorende SLA. Er zijn maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat diensten voldoen aan de huidige en toekomstige behoeften van de organisatie.

Bekijk norm
Visie, beleid en organisatie

SC.02 Service Level Management

Business requirements en de manier waarop IT-services en serviceniveaus bedrijfsprocessen ondersteunen, worden periodiek geanalyseerd. Services en serviceniveaus worden besproken en overeengekomen met de organisatie en vergeleken met het huidige serviceportfolio om nieuwe of gewijzigde services of serviceniveau-opties te identificeren.

Bekijk norm
Visie, beleid en organisatie

SC.03 Leveranciersrisicomanagement

Risico’s met betrekking tot het vermogen van leveranciers om effectieve dienstverlening op een veilige en efficiënte manier voort te zetten worden voortdurend geïdentificeerd en beperkt. Contracten voldoen aan universele zakelijke standaarden in overeenstemming met wet- en regelgeving. Risicomanagement neemt aspecten als niet-openbaarmakingsovereenkomsten (non-disclosure agreements/NDA’s), escrow-contracten, voortdurende levensvatbaarheid van de leverancier, conformiteit met beveiligingseisen, alternatieve leveranciers, boetes en beloningen enzovoorts in overweging.

Bekijk norm
Visie, beleid en organisatie

SC.04 Interne beheersing bij derden

De status van de interne beheersmaatregelen van externe dienstverleners wordt beoordeeld. Er zijn procedures om te zorgen dat externe dienstverleners voldoen aan wet- en regelgeving en contractuele verplichtingen.

Bekijk norm

Weten waar jij staat?

Vraag de privacy en securityscan normenkader aan! Met deze scan krijg je inzicht in zaken rondom de ICT beveiliging van je school of bestuur en bekijken we de beveiliging op drie niveaus:

  • Check van de huidige situatie
  • Check van de 15 domeinen van het normenkader
  • Opstellen verbeterplan voor de toekomst
Vraag de scan aan

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico