Skip to main content

Wist je dat 28 januari de Europese Dag van de Privacy is? Op die dag werd in 1981 het Dataprotectieverdrag ondertekend, de basis voor de Europese privacybescherming. In 2018 werd daarnaast de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht. Deze regeling zorgt ervoor dat een instantie jouw online gegevens pas mag gebruiken als jij daar zelf toestemming voor geeft.

En dat is ook wel nodig, want inmiddels kunnen we het internet niet meer uit onze levens wegdenken en leerlingen beginnen hoe langer hoe jonger online actief te worden. Maar het internet vergeet niks! Daarom willen we van deze gelegenheid gebruikmaken om weer even de geheugens op te frissen en te zorgen dat leerlingen zowel binnen als buiten het klaslokaal de tools hebben om veilig te internetten. Je vindt deze informatie samengevat terug in een handige poster om te downloaden en in het lokaal op te hangen!

Veilige wachtwoorden
Een voor de hand liggende manier om je gegevens te beschermen is natuurlijk het gebruik van wachtwoorden. Het is daarom erg belangrijk dat je wachtwoorden niet makkelijk te raden zijn. Hoe maak je dan een sterk wachtwoord? De webwijzer houdt er een handige checklist op na:

 • Zorg dat het wachtwoord minstens 10 tekens heeft. Een langer wachtwoord is moeilijker te raden!
 • Houd je er veel wachtwoorden op na? Gebruik dan een password manager, zoals Dashlane, Bitwarden of LastPass. Deze programma’s maken een versleuteld archief van je wachtwoorden en voor welke accounts ze gebruikt worden. Handig én veilig!
 • Houd de variatie hoog door gebruik te maken van minstens één hoofdletter, één cijfer en een speciaal teken, zoals % # $.
 • Gebruik een wachtwoord dat anders is dan je inlognaam.
 • Gebruik geen reeksen, geboortedatums of bestaande woorden in je wachtwoord. Dus geen ‘wachtwoord1234’.
 • Verander je wachtwoord regelmatig, op z’n minst eens per jaar en gebruik niet voor ieder platform hetzelfde wachtwoord. Gebruik je meerdere social media? Geef iedere app dan z’n eigen wachtwoord.
 • Maak gebruik van 2- of meerstaps authenticatie. Zo maak je het indringers nog moeilijker om toegang tot je accounts te krijgen, omdat ze niet alleen toegang tot bijvoorbeeld je e-mailadres nodig hebben, maar ook je telefoon of zelfs je vingerafdruk!

Onze developers lichten deze lijst ook nog even uitgebreid toe in onze blog over het opstellen van een veilig wachtwoord.

Phishing of het delen van gevoelige informatie
Heb je wel eens een e-mail of chatbericht gekregen van een vriend of vriendin die je vraagt op een link te klikken om ergens op te stemmen? Of je bank die je vraagt of je je bankpas en gegevens door wil geven? Trap er niet in! Deze vorm van oplichterij staat beter bekend als ‘phishing’: het hengelen naar jouw waardevolle informatie om je geld of zelfs je identiteit afhandig te maken.

Nu hoeft het niet direct zo ernstig te zijn, maar het is belangrijk om te bedenken met wie je wat voor informatie en misschien ook foto’s deelt. Wie kan er allemaal bij jouw socialmedia-account? Wie kan zien wat je post en wat gebeurt er met foto’s of berichten waarvan je dacht dat ze verwijderd waren?

Zorg er daarom voor dat je socialmedia-accounts alleen zichtbaar zijn voor mensen die je kent. Geef je gegevens alleen aan betrouwbare personen en instanties. Check ook vooral het e-mailadres wanneer je een bericht krijgt van een bedrijf dat bijvoorbeeld je account binnenkort verwijderd wordt! Klopt de domeinnaam (alles achter de @) wel, of staat er een spelfout in? Een handige check die je kunt doen is het controleren of het e-mailadres ook echt overeenkomt met het websiteadres.

Extra tools voor in de klas
Buiten de klas is het moeilijk om het internetgebruik van leerlingen bij te houden, maar in de les is er ruimte om aandacht aan veilig internetten te besteden. Wil je meer weten over hoe je je leerlingen bewust om laat gaan met hun online gegevens? De Cloudwise Academy kan je ondersteunen met een aantal relevante cursussen die je kunnen helpen je leerlingen mediawijs te maken.

Google heeft zelfs een videogame gemaakt die kinderen op een leuke manier leert hoe ze veilig internetten en dit uitgebreid met een bijbehorend lespakket voor het VO.

En zou het niet handig zijn als je deze tips makkelijk aan je leerlingen mee kon geven? Dat kan met onze privacy posters! Download ze hieronder, print ze uit en hang ze op in je lokaal, de hal of plaats ze op je (digitale) prikbord.

Join the discussion 4 Comments

 • Andreas Cornelisse schreef:

  geweldig! De poster had ik al (nog niet voor de leerlingen). Kunnen jullie mij die toezenden? De videogame is toch door Cyber Helden gemaakt en niet door Google?

  De game zelf is trouwens fantastisch. Goed dat de Belgische overheid zoveel financiële middelen hiervoor uittrekt. Na de hectische CITO-periode ga ik de game zeker delen met mijn collega’s. Jullie bedankt voor het delen!

  • Vera schreef:

   Hi Andreas!
   Zeker, ik stuur je de poster nog eens toe, maar je kunt ‘m op deze pagina downloaden met de knop onderaan het artikel.

   De game is een product van Cybersimpel, een intiatief van Google. Het programma van Cybersimpel draait erom om van iedereen een Cyber Held te maken en veilig te kunnen internetten. De tekst is wat kort door de bocht. Maar zeker eens dat de game echt een fantastische manier is om informatieve en vooral leuke manier kinderen op de hoogte te brengen van de risico’s van het internet.

 • Marie de Jonge schreef:

  Ik geloof ook dat het belangrijk is om jonge mensen te behoeden voor veiligheid en informatie delen op het internet. Gevoelige informatie kan snel gelekt en misbruikt worden. Ik ga het artikel doorsturen naar een vriendin van mij.

  • Vera schreef:

   Hi Marie! Zeker waar, met hoe vaak jongeren op het internet zitten vinden wij het ook belangrijk om ze bewust te maken van digitale veiligheid. Fijn om te horen dat het artikel je bevallen is en bedankt voor het delen!

Leave a Reply

Support