Wist je dat 95% van de tabakverslaafden weer opnieuw gaat roken? En alcohol op nummer 4 staat van de meest gevaarlijke drugs volgens het RIVM? Verslavende middelen kunnen meer kapot maken dan je lief is. Zo zijn er verhalen dat (ex)verslaafden in de schuldsanering terecht kwamen, waardoor zij bijvoorbeeld hun huis, bedrijf, echtgenoot en auto kwijtraakten. Wij omarmen het initiatief van Digiprevent om leerlingen te beschermen tegen verslavende middelen.
Voorkomen is beter dan genezen
Met de gratis lessen van Digiprevent leren leerlingen over de gevaren en gevolgen van de verslavende middelen alcohol, drugs en tabak. Deze lessen bestaan uit korte filmpjes van professoren en ervaringsdeskundigen, opdrachten, een zelfbeschermingstest en een quiz.
Kant-en-klare lessen
Zet de digitale lessen eenvoudig in vanaf elk gewenste apparaat of locatie. Het lesmateriaal bevat geen reclame en is gratis toegankelijk zonder account. In de video hieronder zie je hoe je Digiprevent gemakkelijk toevoegt aan je COOL portaal.
Doelgroep
De lesmethode is speciaal ontwikkeld voor groep 7/8 van het primaire onderwijs en het voortgezet Onderwijs. Leerlingen komen namelijk al op een jonge leeftijd in aanraking met verslavende middelen. In 2015 was de gemiddelde leeftijd waarop scholieren gingen drinken 13,2 jaar en roken zelf 12,8 jaar.
Echte verhalen
Professoren en ervaringsdeskundigen delen hun verhaal door middel van korte video’s. Door de waargebeurde verhalen kunnen leerlingen de informatie koppelen aan een persoon, waardoor het beter blijft hangen dan theorie. Deze video’s gaan over:
• hersen- en lichamelijke schade door verslavende middelen;
• een omgeving met gebruikers;
• de alcohol-, drugs- en tabaksindustrie;
• individuele verschillen waardoor zij verslaafd raakten;
• de gevolgen die nog steeds worden ervaren.