Helen Parkhurst zet vol in op digitale geletterdheid met studiedag
Een studiedag kan helpen richting te geven aan denken en doen rond een bepaald thema. Cloudwise heeft al heel wat scholen ondersteund bij het organiseren van zo’n studiedag. Op 11 februari 2025 was het de beurt aan Helen Parkhurst in Almere, Daltonschool voor mavo, havo en vwo en onderdeel van stichting ASG. Het thema van de dag was digitale geletterdheid.

De studiedag werd opgezet door David Le Clerq, afdelingsleider havo/vwo bovenbouw en portefeuillehouder digitale geletterdheid, en Anmol Mand, docent Nederlands. Anmol vertelt hoe dat in z’n werk ging. “Ik kende Cloudwise al doordat ik bij hen de opleiding Specialist Digitale Geletterdheid heb gevolgd. Zo wist ik dat ze ook dit soort ondersteuning bieden.”
Behoefte aan duidelijkheid
De studiedag kwam voort uit een behoefte aan meer duidelijkheid over de basisvaardigheden en de kerndoelen die SLO daaraan verbindt, vertelt Anmol: “Het afgelopen schooljaar hadden we al studiedagen georganiseerd over burgerschap en taal en rekenen, en nu wilden we graag iets vergelijkbaars rond digitale geletterdheid. Ons voornaamste doel was voor alle collega’s duidelijk te krijgen welke opdracht er nu precies voor ons ligt. Er waren wel collega’s die al iets deden met digitale geletterdheid, maar er was geen eenduidige lijn. We hadden ook nog geen werkgroep digitale geletterdheid, terwijl het een belangrijke taak is waar we wel mee aan de slag moeten.”

Programma
- Keynote
De studiedag begon met een keynote van Cloudwise-onderwijsadviseur Wim van der Veen. Hij sprak over het nut en de urgentie van digitale geletterdheid, ook in de context van het Daltononderwijs. “Wim had een interessant verhaal over wat digitale geletterdheid precies is, uit welke onderdelen het bestaat en wat de opdracht voor het onderwijs is.” - Good practices
Na de keynote kwamen er uit de eigen gelederen van Helen Parkhurst docenten en leerlingen aan het woord over good practices, oftewel wat zij allemaal al hadden gedaan op dit gebied. “Daar zaten geweldige verrassingen bij. Er kwamen bijvoorbeeld drie leerlingen van 4 vwo aan het woord. Zij hadden een presentatie opgezet waarin ze elk een aspect van digitale geletterdheid op zich hadden genomen. Er was ook een leerling van 1 mavo die vertelde over een AI die hij zelf aan het ontwikkelen was.” - ICT-vaardighedenscan
Het volgende programma-item was een ICT-vaardighedenscan die Cloudwise ter plaatse uitvoerde. Deze scan dient als een nulmeting, om de stand van zaken met betrekking tot digitale geletterdheid en de eventuele scholingsbehoefte in kaart te brengen. De resultaten van de scan werden door Cloudwise uitgewerkt en op een later moment aan de school gepresenteerd. - Workshops en intervisie
Na de lunch was het tijd voor een aantal workshops waarop de aanwezigen zich vooraf hadden kunnen inschrijven, aldus Anmol: “De collega’s konden kiezen uit vijf onderwerpen: AI, computational thinking, mediawijsheid, het TPACK-model* en visie op digitale geletterdheid. De workshops boden vooral een laagdrempelige eerste kennismaking met de genoemde onderwerpen.” De studiedag werd afgesloten met een evaluatie en een intervisiesessie. De diverse secties gingen bij elkaar zitten om te bespreken hoe ze digitale geletterdheid in hun lessen zouden kunnen integreren, als aanzet tot het gewenste visiestuk.
* Technological Pedagogical Content Knowledge; een model dat beschrijft welke kennis leraren nodig hebben om technologie effectief te integreren in hun onderwijs.
Goed bevallen
De studiedag is Anmol goed bevallen en ze zou collega’s bij andere scholen zeker adviseren ook iets dergelijks te organiseren. “Het is alleen al heel waardevol om zicht te krijgen op waar je staat en wat er nog moet gebeuren. Dankzij de ICT-vaardighedenscan weten we nu beter wat we in huis hebben en hebben we meer grip gekregen op het thema. Verder hebben we nuttige input kunnen verzamelen die we kunnen verwerken in ons visiestuk, en zijn er veel aanmeldingen binnengekomen voor de werkgroep digitale geletterdheid die momenteel wordt opgericht. Voor alle collega’s is de opdracht nu helder en we kunnen een plan gaan maken met de stappen die we moeten zetten. Iedereen staat nu echt aan als het over dit thema gaat en wil ermee aan het werk. Dat is heel gaaf.”
Samen een inspirerende studiedag organiseren?
We denken graag met je mee. Samen bepalen we welke thema’s, zoals AI, ICT-vaardigheden, digitale geletterdheid of visieontwikkeling, het beste passen bij jouw school. Zo maken we er een inspirerende en waardevolle dag van.
Meer klantcases:

Klantcase: Helen Parkhurst
Een studiedag kan helpen richting te geven aan denken en doen rond een bepaald thema. Cloudwise heeft al heel wat scholen ondersteund bij het organiseren van zo'n studiedag. Op 11 februari 2025 was het de beurt aan Helen Parkhurst in Almere. Daltonschool voor mavo, havo en vwo en onderdeel van stichting ASG. Het thema van de dag was digitale geletterdheid.

Klantcase: Esdal College
Het Esdal College, onderdeel van Aurelia Onderwijs, biedt voortgezet onderwijs in de breedte, van praktijkonderwijs tot en met gymnasium. Heutink ICT mocht alle scholen voorzien van Predia touchscreens, inclusief Bytello software waarmee de schermen op afstand kunnen worden beheerd.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.

Klantcase: MOVARE
Bij Onderwijsstichting MOVARE in Zuid-Limburg lag een flinke uitdaging klaar voor de 46 scholen. De stichting zocht, mede door de introductie van het normenkader, naar een onderwijsinhoudelijke ICT-partner die technische bagage meebrengt op gebied van privacy en security en een moderne DLWO in huis heeft. Vanuit die intentie is Heutink ICT met Movare aan de slag gegaan om de digitalisering te professionaliseren. Met de MOO Suite als centrale platform.
Let op! Deze klantcase dateert van vóór de tijd dat Cloudwise en Heutink ICT samengingen. Daarom komt de naam Heutink ICT er nog regelmatig in voor.