Betrouwbaarheid van toetsen en examens verhogen: gebruik beheerde apparaten
In een tijd waarin middelbare scholen toetsen en examens steeds vaker digitaal afnemen, is de veiligheid en betrouwbaarheid van de gebruikte technologie een belangrijk thema. Scholen moeten een veilige en stabiele toetsomgeving hebben. Beheerde apparaten (devices) kunnen hierin de oplossing zijn. In dit artikel lees je hoe deze apparaten bijdragen aan toekomstbestendig en betrouwbaar digitaal toetsen. Ook gaan we meer in op hoe je dit als school kunt inrichten voor de centraal examens.

Hoe is de situatie nu vaak?
Een school met oude desktops die alleen nog gebruikt worden tijdens examens of een FAO-server waarop alles offline draait. Helaas is dit op veel middelbare scholen nog de realiteit. ICT-coördinatoren moeten allerlei trucs uithalen om examens als het CSPE of de kunstvakken goed te laten verlopen. Met de inzet van beheerde apparaten zullen deze dingen verleden tijd zijn.

VSO werkt probleemloos met COOL Check
"We dachten dat digitale examens op een Chromebook ingewikkeld zouden zijn, maar het bleek juist heel makkelijk. De proefafname via COOL Check verliep vlekkeloos – zelfs DUO was onder de indruk."
- Diana Rijnberg, docent Engels en Wiskunde
Wat moet ik als school regelen om met beheerde apparaten te werken?
Steeds meer scholen werken met beheerde apparaten binnen de schoolomgeving. Een groot voordeel: binnen tien seconden kun je aan de slag. Als ICT’er kun je apps en websites klaarzetten en beheren, waarmee leerlingen kunnen starten met de toets of examen. Maar wat moet je als school doen als je met beheerde apparaten wil gaan werken?
Wat zijn beheerde apparaten?
Beheerde apparaten zijn laptops, tablets of desktops waarop een school beheer en controle uitoefent via software. Ze worden vaak centraal aangestuurd met Mobile Device Management (MDM)-programma’s zoals Google Workspace for Education (Chromebooks). Bij toetsen betekent dit dat leerlingen alleen toegestane applicaties of websites kunnen gebruiken. Ook kan de toegang tot internet en bepaalde functionaliteiten (zoals knippen en plakken) geblokkeerd worden.
Is het lastig om met beheerde apparaten te werken tijdens centraal examens?
Het korte antwoord: nee, het is tegenwoordig erg makkelijk toe te passen. De eisen zijn de afgelopen jaren gelukkig erg versoepeld. Een examensecretaris hoeft bijvoorbeeld niet meer bij de Helpdesk Facet te melden dat een school een Chromebook gebruikt. Ook hoeft een school niet meer via een formulier te verklaren dat hij zich aan de voorwaarden zal houden. Ten slotte geldt de specifieke voorwaarde dat het scherm minimaal 14 inch moet zijn niet meer - ook 11,6 inch is toegestaan.
Checklist voor veilig en vertrouwd digitaal toetsen
Digitale toetsen afnemen? Met beheerde apparaten maak je het veilig en eenvoudig. Dit stappenplan laat je zien wat je als ICT’er moet regelen – van devices tot netwerk.
- Kies een platform - Kies het besturingssysteem (bijvoorbeeld ChromeOS of Windows) waarop je de beheerde apparaten wil inzetten.
- Koop devices en licenties - Zorg dat je geschikte apparaten hebt en de juiste licenties om deze centraal te beheren.
- Richt MDM in - Registreer en beheer apparaten via Mobile Device Management (MDM).
- Stel toetssoftware in - Selecteer en stel de software in waarmee je toetsen of examens digitaal afneemt.
- Afspraken en instructies - Maak afspraken en geef uitleg aan leerlingen en docenten over het toetsproces.
- Check je netwerk - Zorg voor een stabiele internetverbinding en betrouwbare IT-omgeving.
- Oefen en test - Voer een proefafname uit zodat alles goed werkt en iedereen weet wat te doen.
Waar kan Cloudwise mijn school mee helpen?
Er is niets zo vervelend als een digitale toetsomgeving die vooral gedoe oplevert. Nog niet alle leerlingen in de bovenbouw beschikken over een beheerd apparaat. Op een eigen of onbeheerd (BYOD) device kun je immers geen betrouwbare toetsomgeving garanderen. Dit is naar onze mening dan ook geen duurzame, op de toekomst gerichte, oplossing.
Gelukkig zien we dat steeds meer scholen in het voortgezet onderwijs ervoor kiezen om de stap te maken naar beheerde devices. Dit doen ze bijvoorbeeld door:
- Samen te werken met externe partijen die apparaten deels in beheer nemen.
- De computerlokalen in te wisselen voor oplaadbare karren met daarin bijvoorbeeld beheerde Chromebooks.
Juist de combinatie tussen COOL Check en beheerde devices werkt erg prettig. Samen kunnen we bijdragen aan een betrouwbare digitale toetsomgeving zonder stress voor zowel leerlingen als schoolmedewerkers.
Digitaal toetsen zonder valsspelen!
Met COOL Check kun je eenvoudig, veilig én snel kennis toetsen. De app werkt in een afgeschermde digitale kioskomgeving, waarbinnen leerlingen geen toegang hebben tot functies op hun device. Zo kunnen zij niet met elkaar chatten of antwoorden uitwisselen en geen antwoorden op internet zoeken.
✔️ 100% vrij van spieken en fraude
✔️ Geen gedoe meer met het klaarzetten van toetsen
✔️ Te koppelen met jouw vertrouwde toetsaanbieder