Computational Thinking (denken als een computer) is één van de vier deelgebieden van Digitale geletterdheid. Programmeren is een mooi middel om aan de slag te gaan met Computational Thinking. Deze cursus is bedoeld voor leerkrachten die binnen de school aan de slag willen met programmeren.
Wat ga je leren?
Tijdens de cursus worden de twaalf onderdelen van programmeren behandeld. Deze twaalf programmeeronderdelen komen voort uit de analyse die gebruikt is om de Kieswijzer Programmeren te ontwikkelen. Er wordt een verband gelegd tussen wat de onderdelen betekenen en hoe dit terug te vinden is in het lesmateriaal. Dit doen we door met lesmateriaal voor de onder-, midden- en bovenbouw aan de slag te gaan. Op deze manier leer je de twaalf programmeeronderdelen herkennen in bestaand en in toekomstig lesmateriaal.
Wil je meer weten over de twaalf onderdelen van programmeren? Bekijk de video’s van Code in de keuken!
Invulling van de cursus
Deze cursus wordt aangeboden volgens het ‘flipping the classroom’ model. Dit betekent dat je je voorbereidt op de gezamenlijke bijeenkomsten: je neemt aangeboden theorie door en oefent zelf met de materialen. Houd daarom rekening met ongeveer 2 uur studietijd voorafgaand aan iedere bijeenkomst. Tijdens de bijeenkomsten besteden we aandacht aan reflectie en verdieping, gaan we aan de slag met diverse materialen én bespreken we met elkaar hoe dit onderdeel van digitale geletterdheid een vaste plek kan krijgen in jullie onderwijs.
De cursus is samengesteld door onze partners Stichting Groningen Programmeert en de Pedagogische Academie van de Hanzehogeschool Groningen. Het lesmateriaal is uitvoerig door studenten van de pedagogische academie in de praktijk getest.
Details
- Tijdsduur: Vier bijeenkomsten van 2 uur
- Voor: leerkrachten basisonderwijs
- Locatie: bij jou op school
- We kijken voorafgaand ook of we gebruik kunnen maken van materialen die je op school beschikbaar hebt. Vraag meer informatie aan over alle mogelijkheden door onderstaand contactformulier in te vullen.