Skip to main content

Spieken en fraude

Podcast 'ICT in het COOL Café' (S02E08)

Spiekbriefjes, ondergekliederde waterflesjes, samenvattingen op je arm, formules in je rekenmachine… We kennen allemaal de traditionele vormen van spieken wel. Maar hoe bekend zijn we met de moderne uitdagingen?

In een tijd waarin leerlingen volop ervaring hebben met digitale middelen, zijn er nieuwe vormen van spieken bijgekomen. Denk aan extra tabbladen openen tijdens je toets, de spellingscontrole stiekem aanzetten of informatie opzoeken op je smartwatch of smartphone. Als leerkracht kun je er niet altijd op vertrouwen dat leerlingen zich netjes aan de regels houden. Wat kun je doen om het risico op spieken en fraude te verminderen?

In de achtste aflevering van ICT in het COOL Cafe nemen Thomas Boekhorst en Erik Denessen je mee in de intrigerende wereld van spieken en fraude op scholen. Ontdek waarom BYOD (Bring Your Own Device) geen veilige optie is voor digitale toetsen en krijg praktische tips om spieken en fraude tegen te gaan.

Toekomstbestendig onderwijs draait om het vernieuwen en verbeteren van de manier waarop we lesgeven en leren. Daar houden Henk en Erik zich dagelijks mee bezig. Erik Denessen als Facultair Coördinator Digitaal Toetsen bij Radboud University en Thomas Boekhorst als onderwijsadviseur bij Cloudwise.

Deel de aflevering met jouw netwerk!

In samenwerking met:

Ken jij de vier beveiligingsniveaus van digitale toetsen en examens al?

ICT in het COOL Café

ICT is een belangrijke schakel binnen het onderwijs. Maar ICT kan ook belemmerend zijn. Dit vraagt om een permanente dialoog met elkaar om ICT echt te laten werken voor het onderwijs. 

ICT in het COOL Café is een onderwijspodcast van Cloudwise waar we in gesprek gaan over verschillende relevante digitale thema’s.

Om deze dialoog te faciliteren heeft Cloudwise een eigen videopodcast. We willen hiermee een setting faciliteren waarbinnen ict professionals binnen het onderwijsveld  in gesprek kunnen gaan over bredere digitale thema’s die relevant zijn.  In 20 tot 30 minuten tijd ben je weer ‘up to date’ en geïnspireerd. Uiteraard staan wij je vervolgens graag terzijde mocht je nog vragen hebben bijvoorbeeld. 

Over de host

“Mooie gesprekken met interessante gasten, waar alles gevraagd kan en mag worden. Over onderwerpen die er toe doen in het onderwijs. Natuurlijk wil ik daar de host van zijn!”

Onze host is Jeroen Heijdeman, afkomstig uit het Zuiden van het land. Jeroen raakte op jonge leeftijd besmet met het presenteren van radioprogramma’s en het aan elkaar praten van (sport)evenementen. Hij presenteert momenteel een dagelijkse ochtendshow op de radio. De combinatie van een afgeronde opleiding tot leerkracht basisonderwijs, met een open en verwonderende blik op de wereld om hem heen, maakt hem onze host.

Support