Skip to main content

Summer COOL met deze 10 tips ter voorbereiding op het nieuwe schooljaar

Datum: 14 juli 2023

De zon schijnt, de temperatuur is hoger, maar met deze 10 tips houd je je hoofd COOL deze zomer. Op deze manier kom je al heel ver in je voorbereidingen voor het volgende schooljaar. Ben jij al Summer COOL!?

Hoe kom ik deze zomer COOL door?

Als ICT-coördinator, iCoach of ICT-verantwoordelijke krijg je waarschijnlijk een aantal terugkerende onderwerpen op je bord. Als leerkracht of docent heb je net zo goed last van terugkerende problemen. Met deze 10 tips kun je je in ieder geval zo goed mogelijk voorbereiden op het volgende schooljaar.

TIP #1: Sla je wachtwoord veilig op!

Één van de meest terugkerende onderwerpen zijn toch helaas wachtwoorden. ICT’ers op school, maar ook de Support hier bij Cloudwise krijgen veelal de vraag om een wachtwoord-reset te doen aan het begin van het nieuwe jaar. Natuurlijk ligt dat aan meerdere dingen, maar wat je in ieder geval kunt doen om dit te voorkomen is je wachtwoord onthouden. Schrijf hem niet zomaar overal op, maar zorg dat je je wachtwoord volgend schooljaar direct herinnerd. Zo kun je gelijk soepel aan de slag!

TIP #2: “Waar zijn nu mijn tegels!?”

Ondanks dat het COOL-platform heel stabiel is, wil het nog weleens voorkomen dat er wat tegels missen als je weer inlogt in het nieuwe schooljaar. Dat komt meestal door de 3e partijen zoals Basispoort. Soms loopt de digitale koppeling niet helemaal soepel, net in het nieuwe schooljaar. Wat kun je dan doen? – Vraag het aan je ICT’er! Het kan namelijk zo zijn dat de koppeling direct vanuit jouw school of stichting loopt. Dit versnelt het proces om de tegels weer zichtbaar te krijgen, omdat je direct bij de bron het probleem kan oplossen.

TIP #3: Het netwerk doet het niet...

Soms wil de internetprovider een IP-adres verversen of gebeurt dit automatisch als je je routers opnieuw opstart (na de vakantie). Hierbij krijgt jouw school dus een nieuw IP-adres. Bij het krijgen van een nieuw IP-adres is het belangrijk dat deze wel gewhitelist wordt, anders kun je niet meer bij bepaalde extensies zoals COOL Focus. Check dit dus met jouw ICT’er of internetprovider om ervoor te zorgen dat alles werkt. Zo ga je ‘gefocust’ het nieuwe schooljaar in. 😉

TIP #4: Wordt mijn pakketje in de vakantie bezorgd?

Nee! We houden rekening met jouw schoolvakantie. We weten natuurlijk dat je niet altijd aanwezig bent om onze leveringen of pakketjes aan te nemen. Mocht je toch eerder aanwezig zijn, dan kun je altijd even met ons contact opnemen om dingen af te stemmen. Super handig, toch?

TIP #5: Jouw garantie gaat niet met vakantie!

Als jouw apparaat stuk is voor de vakantie, maar pas na de vakantie bij ons aankomt, kan het zo zijn dat je garantie net is verlopen. Dat is zonde! Zorg er dus voor dat je jouw RMA’s opstuurt voordat je met vakantie gaat. Zo voorkom je dat je garantie misloopt op jouw chromebooks, laptops of andere devices! Met het terugsturen van het apparaat zullen we gewoon netjes rekening houden met jouw vakantie, zo kun je zorgeloos je apparaten in de zomer laten repareren.

TIP #6: Bewaak de veiligheid

Met het nieuwe schooljaar zullen er misschien oude leerkrachten of docenten weggaan en nieuwe bijkomen. Super fijn als alles klaar staat voor nieuwe medewerkers en als oude data opgeschoond wordt. Check daarom alle rechten, toegang van bepaalde mappen, of de printers goed werken, of stuur een reminder om het nieuwe schooljaar te starten met een veiliger wachtwoord!

TIP #7: Begin het nieuwe schooljaar fris & COOL

Beginnen jullie komend schooljaar voor het eerst met Google Workspace, Microsoft 365 of COOL? Of verwacht je nieuwe werknemers die hier voor het eerst mee gaan werken? Misschien is een opfriscursus dan geen gek idee. Neem een kijkje bij onze Cloudwise Academy en plan vast een training of workshop in voor aankomend schooljaar.

TIP #8: Neem eens een kijkje in onze kennisbank

Ben je misschien bang dat je iets hebt gemist? We vullen onze kennisbank zo veel mogelijk aan met bekende en veelgevraagde oplossingen. Hier vind je allerlei informatie over het COOL portaal, COOL Check, Microsoft, Google Workspace, applicaties zoals Basispoort of Cito LOVS, printers maar ook AVG, security en kun je checken of er storingen zijn bij jouw service providers.

TIP #9: Maak geen spaghetti van je kabels

De vakanties zijn voor veel scholen het moment om een grote schoonmaak te houden. Dan worden kabels vaak uit apparaten gehaald. Al die kabels en snoertjes lijken ontzettend veel op elkaar. Hoe houd jij deze apart? Maak foto’s van de huidige aansluitingen en label de netwerkkabels met het nummer van het patchpunt waarop deze is aangesloten. Zo weet je zeker dat alles direct weer werkt na de vakantie en hoef je niet te puzzelen als je deze weer opnieuw aan gaat sluiten.

TIP #10: Begin jouw schooljaar niet zo LAStig

Is jouw LAS op orde voor het nieuwe schooljaar? Als er groepsnamen zijn gewijzigd, worden er nieuwe groepen aangemaakt in het COOL platform en de achterliggende platformen. Deze wordt dan direct geactiveerd, maar applicaties moeten nog wel gekoppeld worden. Basispoort doet dit automatisch, maar overige applicaties van Google en Microsoft moeten handmatig gekoppeld worden. Hier een kleine checklist om jouw schooljaar summer COOL te beginnen:

  1. Controleer of de leerlingen in de juiste groepen terecht zijn gekomen nu ze overgegaan zijn naar een nieuwe groep of klas.

  2. Komt er een leerkracht of docent voor een andere groep te staan? Zet in je LAS de leerkracht ook in deze groep, anders kan hij/zij de groep niet inzien in COOL.

  3. Tot slot, controleer in Basispoort of alle lesmethodes erin staan. Mocht je als leerkracht iets missen of iets veranderd zijn, geeft dit aan bij jullie lokale ICT’er. Hij/zij dient dit goed te zetten in de Basispoort beheeromgeving.

Heb je nu al vraagstukken voor volgend jaar?

Support