Skip to main content

Sta je voor de klas in groep 8 of ben je ICT’er in het onderwijs? Dan weet je als geen ander dat de eindtoets bijna voor de deur staat. Een spannende periode! We geven je tips om je leerlingen, ouders én jezelf extra goed voor te bereiden.

Tip 1: Verminder de druk
Veel leerlingen hebben het idee dat het schooljaar van groep 8 draait om die ene eindtoets. Laat je leerlingen merken dat niet alles van deze toets afhangt. De toets is een bevestiging van wat ze al hebben laten zien afgelopen jaren.

Tip 2: Oefen op de vraagstelling
Het lijkt een trend dat steeds meer leerlingen specifiek gaan oefenen voor een eindtoets. Dat is echt niet nodig. Je leerlingen ‘oefenen’ al acht jaar op deze stof. De vraagstelling van de Centrale Eindtoets is soms wel anders dan dat leerlingen gewend zijn. Oefen hier gratis mee via een van deze websites: IEP toets of Cito toets.

Tip 3: Betrek ouders
Ouders willen graag betrokken worden bij de toetsperiode. Organiseer een informatieavond en probeer de verwachtingen van ouders te managen. Als je vooraf duidelijk bent naar ouders over de rol van de eindtoets binnen het schooladvies (ondersteuning en bevestiging van wat een leerling al heeft laten zien in de klas) dan kan dat voor ontspanning zorgen en dat heeft indirect invloed op hun kinderen.

Tip 4: Digitale Centrale Eindtoets
Het maken van opdrachten en toetsen gaat bij veel scholen al volledig digitaal. Het digitaal afnemen van de Centrale Eindtoets sluit daarom goed aan bij de hedendaagse, digitale samenleving waarin basisschoolleerlingen zich bewegen. Het belangrijkste voordeel van de digitale Centrale Eindtoets is dat deze adaptief is. Dit betekent dat het niveau van de toets tijdens de afname wordt aangepast aan het niveau wat de leerling laat zien. Op deze manier sluit de digitale Centrale Eindtoets goed aan op de talenten van ieder kind.

Hoe werkt het?
Maak je al gebruik van Facet? Vergeleken met het jaar 2017-2018 is de digitale Centrale Eindtoets van Facet sterk verbeterd. Ook wij hebben ervoor gezorgd dat je nog makkelijker gebruik maakt van Facet. Zo is het is niet meer nodig om vooraf de serienummers van de Chromebooks door te geven.

Zo maak je gebruik van Facet:

  1. Om Facet te kunnen gebruiken, is het noodzakelijk om dit formulier in te vullen. 
  2. Na inschrijving stellen wij Facet beschikbaar op de Chromebooks binnen je school.
  3. Voordat je inlogt, zie je links onderin “Apps”. Door hierop te klikken, start je de Facet app in een beveiligde kioskmodus. Dit betekent dat er geen andere apps kunnen worden geopend, zoals een Chromebrowser of Drive.
  4. Afsluiten van de Facet app kan alleen door het herstarten van de Chromebook. 

Bekijk onderstaande korte video om te zien hoe je de Facet app start.

Proeftoets
Om je goed voor te bereiden op de Centrale Eindtoets, kun je t/m 28 februari een digitale proeftoets afnemen. Loop je in deze periode ergens tegenaan bij het opstarten van Facet? In de meeste gevallen vind je snel antwoord op je vraag in de FAQ. Je mag ook altijd contact opnemen met Support via support@cloudwise.nl of 085 273 3007.

Heb je tips die van pas kunnen komen voor andere leerkrachten of ICT’ers? Deel ze gerust hieronder!

Leave a Reply

Support