Skip to main content

Het huidige toetssysteem

Podcast 'ICT in het COOL Café' (S02E05)

In de podcast “Het huidige toetssysteem” nemen Jeroen Heijdeman, Erik Denessen en Henk van de Hoef het huidige toetssysteem onder de loep. Toetsing is een onmisbaar onderdeel van het leerproces. Maar terwijl we de voordelen van toetsen erkennen, worden we ook geconfronteerd met de druk die dit met zich meebrengt voor zowel leraren als leerlingen.

De vraag die we stellen is niet langer alleen “wat wordt er getoetst?”, maar ook “waarom wordt er getoetst?” en “hoe wordt er getoetst?”. Deze vragen brengen ons bij een onderscheid in toetsmethoden: summatief versus formatief toetsen.

Bij summatieve toetsen draait het vooral om het afsluiten van een leerperiode en het geven van een cijfer als beoordeling van de leerprestaties. Bij formatieve toetsen gaat het om het in kaart brengen van de voortgang tijdens het leerproces. De resultaten worden gebruikt om feedback te geven, zowel aan de leerling, als aan de docent. Welke benadering is effectiever in het bevorderen van leerresultaten en het verminderen van stress? En is dat voor iedere leerling hetzelfde?

Toekomstbestendig onderwijs draait om het vernieuwen en verbeteren van de manier waarop we lesgeven en leren. Daar houden Henk en Erik zich dagelijks mee bezig. Erik Denessen als Facultair Coördinator Digitaal Toetsen bij Radboud University en Henk van de Hoef als directeur bij Privacy op School.

Deel de aflevering met jouw netwerk!

Wat zijn de 6 positieve leereffecten van formatief toetsen?

ICT in het COOL Café

ICT is een belangrijke schakel binnen het onderwijs. Maar ICT kan ook belemmerend zijn. Dit vraagt om een permanente dialoog met elkaar om ICT echt te laten werken voor het onderwijs. 

ICT in het COOL Café is een onderwijspodcast van Cloudwise waar we in gesprek gaan over verschillende relevante digitale thema’s.

Om deze dialoog te faciliteren heeft Cloudwise een eigen videopodcast. We willen hiermee een setting faciliteren waarbinnen ict professionals binnen het onderwijsveld  in gesprek kunnen gaan over bredere digitale thema’s die relevant zijn.  In 20 tot 30 minuten tijd ben je weer ‘up to date’ en geïnspireerd. Uiteraard staan wij je vervolgens graag terzijde mocht je nog vragen hebben bijvoorbeeld. 

Over de host

“Mooie gesprekken met interessante gasten, waar alles gevraagd kan en mag worden. Over onderwerpen die er toe doen in het onderwijs. Natuurlijk wil ik daar de host van zijn!”

Onze host is Jeroen Heijdeman, afkomstig uit het Zuiden van het land. Jeroen raakte op jonge leeftijd besmet met het presenteren van radioprogramma’s en het aan elkaar praten van (sport)evenementen. Hij presenteert momenteel een dagelijkse ochtendshow op de radio. De combinatie van een afgeronde opleiding tot leerkracht basisonderwijs, met een open en verwonderende blik op de wereld om hem heen, maakt hem onze host.

Support