Skip to main content

 

Wat is ransomware?
Ransomware is een type malware: software dat ongevraagd toegang probeert te krijgen tot je computersysteem en schade aanricht. In ransomware zit het woord ransom: losgeld. Ransomware zoals WannaCry houden dan ook je bestanden gegijzeld door ze te versleutelen en te vragen om ‘losgeld’ als je je bestanden weer ontsleuteld wilt hebben. Betaal je niet binnen bepaalde tijd dan wordt er gedreigd met de vernietiging van de ‘decryption key’. Dat is de code waarmee je bestanden ontsleuteld kunnen worden.

Moet ik me zorgen gaan maken?
De code van WannaCry maakt gebruikt van een lek in Windows 7, Windows Server 2008 en oudere besturingssystemen. Dit lek is afgelopen maart al gedicht door middel van een update. Het risico voor Cloudwise klanten die met Windows werken, is klein. Wij zetten Windows Updates standaard aan, waardoor nieuwe updates altijd worden geïnstalleerd. Als klant van Cloudwise ben je hier al zo snel mogelijk over geïnformeerd door ons.

Werk online
Werk je alleen maar in de cloud en sla je geen bestanden op op je computer, dan zit je goed. WannaCry heeft alleen vat op deze lokale bestanden. Maak je gebruik van bestanden in Google Drive, Dropbox of OneDrive die gesynchroniseerd worden naar je computer, dan is het minder veilig. Behalve als dit Google bestanden zijn zoals Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties. Dat zijn namelijk html-bestanden, waardoor ze heel moeilijk te infecteren zijn.

5 tips

  • Werk je op een Windows pc en er staat een update klaar: installeer die dan gelijk.
  • Synchronisatietools zorgen ervoor dat je online bestanden op een computer worden gezet. Wil je minder vatbaar zijn voor infecties, gebruik deze tools dan niet.
  • Werk online met Google apps: deze zijn niet of nauwelijks te infecteren.
  • Mailberichten met virussen zien er steeds professioneler uit en komen niet alleen meer van Nigeriaanse prinsen zonder spellingcontrole. Twijfel je over de afzender: open de e-mail niet, maar verwijder ‘m gelijk. Ken je de afzender, maar komt het onderwerp wel heel vreemd over, neem dan even contact op met deze persoon als je zeker wilt weten dat er niets geks in zit.
  • Zo bescherm je je Chromebook tegen virussen.

Leave a Reply

Support