Skip to main content

Je wordt I-Coach, ICT-coördinator of ICT-kartrekker genoemd. Hoe je aan deze naam komt? Misschien ben je wel in deze functie gerold omdat je de enige man bent van de school of omdat je net van de PABO komt. Wellicht ben je ooit eens aangewezen omdat je zo handig bent met kabeltjes. Of misschien was het een meer bewuste keuze, omdat jij nu eenmaal veel affiniteit hebt met ICT. Hoe je wordt genoemd en hoe je aan deze functie komt maakt eigenlijk niet uit. Eén ding is zeker: je speelt een belangrijke rol in het hedendaagse onderwijs.

Aan de slag gaan met deze rol kan in principe zonder hulp van anderen. Met Google Zoeken als een goede en behulpzame leermeester kom je bijvoorbeeld al een heel eind. Toch zien we dat (net als voor de leerlingen) een goede samenwerking en ‘het met en van elkaar leren’ waardevol kan zijn om ICT een goede plek te geven in jullie onderwijs.

Samenwerken helpt
Al vanaf jonge leeftijd worden we gestimuleerd om in groepsverband opdrachten uit te voeren en projecten af te leveren. Samenwerken hoort niet voor niets bij de belangrijkste vaardigheden van de 21e eeuw. Het mag duidelijk zijn dat samenwerken niet zomaar een uitvinding van deze eeuw is, maar van alle tijden! Wel is het zo dat we in de huidige samenleving nauwelijks nog alleen werken, maar veelal in teams. Waarom? Ten eerste is het onmogelijk om als individu alle kennis in huis te hebben, dus is het logisch dat de kennis wordt verdeeld over diverse specialisten. Op die manier kun je met een team van mensen met ieder hun eigen expertise samenwerken aan een groter geheel. Ten tweede weten we dat ‘van en met elkaar leren’ veel meer oplevert dan alleen. Wat voor je leerlingen geldt, geldt ook voor jou. Door samen te werken vergroot je de betrokkenheid, heb je een groter bereik en kun je elkaar inspireren en helpen. En uiteindelijk is samen ook gewoon leuker dan alleen!

Jouw rol als ICT’er
Ook als ICT’er kun je niet alle kennis in huis hebben. Sommige ICT’ers zijn meer van de techniek, anderen van de onderwijsinhoud. Vaak zien we dat beide van je worden gevraagd of verwacht; dit maakt de rol van ICT’er heel divers, maar vooral ook uitdagend! Je houdt je namelijk bezig met alle verschillende ICT-vraagstukken van de school én je collega’s.  Zo zijn er bijvoorbeeld vragen die op korte termijn opgelost ‘moeten’ worden: “Waarom doet het geluid van mijn smartboard het niet?”, waardoor je met kleine (kleine) technische handelingen een collega uit te brand kunt helpen. En nog belangrijker zijn de vraagstukken voor de lange termijn rondom visie en beleid. Dit is de grootste verschuiving die we zien in de taak die jou is toebedeeld. Je bent al tijden niet meer de ‘stekkertjes-ICT’er’. Door de snelle ontwikkelingen in het onderwijs én de ‘opdracht’ om met bijvoorbeeld digitale geletterdheid aan de slag te gaan, zet je alle zeilen bij om dit op te pakken. Waarschijnlijk weet je hierdoor ook als geen ander dat je de expertise van anderen goed kunt gebruiken!

Samen vooruit
Bij verschillende stichtingen zien we ICT’ers in teams met elkaar samenwerken om ICT op een effectieve en duurzame manier in te kunnen zetten. Door met anderen in gesprek te gaan, krijg je nieuwe inzichten en ideeën voor ICT op je eigen school. Tijdens een overleg in  deze teams worden beslissingen omtrent ICT genomen voor de scholen binnen de stichting, vaak onder leiding van een bovenschoolse ICT-coördinator. Vraagstukken als: ‘Welke devices en software schaffen we aan?’ en ‘Hoe zorgen we ervoor dat ICT een belangrijke plek in het onderwijs krijgt?’ komen aan bod. Daarnaast ontwikkelen ze lessen en materialen met elkaar, worden ideeën uitgewisseld en successen gevierd. Iedere ICT’er in zo’n team deelt dezelfde mening: samen maken we grotere stappen dan ieder voor zich.

Wat als je er alleen voor staat?
Wij hopen op de eerste plaats dat we jullie het gevoel geven dat dit niet zo is. Naast onze Supportafdeling die dagelijks voor jullie klaar staat, kun je altijd contact opnemen met je accountmanager of één van onze onderwijsadviseurs van de Cloudwise Academy. Wij denken namelijk graag met je mee in alle ICT-vraagstukken. We weten dat niet iedereen zo’n groot netwerk heeft, simpelweg doordat hun school niet onder een stichting valt. Of misschien ben je net begonnen als (bovenschools) ICT’er en is het nog zoeken naar een netwerk. Daarom proberen we met onze events jullie netwerk weer iets verder uit te breiden, want hoe leuk is het om (komt ‘ie dan nog één keer) ‘van en met elkaar te leren’! Komende september staat er weer een leuk event op de planning en deze organiseren we speciaal voor jou! Hopelijk zien we je dan, want je netwerk kan namelijk nooit groot genoeg zijn.

Leave a Reply

Support