Skip to main content

Het Wolfert Lyceum in Bergschenhoek is een openbare daltonschool voor gymnasium, atheneum en havo. De school is er trots op een erkende daltonschool te zijn.

Het Wolfert Lyceum heeft als een van de eerste scholen van Nederland kennis gemaakt met COOL Check van Cloudwise. ICT-coördinator René Campo vertelt hoe dit is verlopen.

Hoe het begon
René weet nog precies hoe ze op school met digitaal werken zijn begonnen. Er stonden enkele vaste computers en er werd gewerkt met beveiligde spreadsheets waarvan de link met leerlingen werd gedeeld. Toentertijd was het nog zo dat het aantal computers bij lange na niet toereikend was voor het aantal leerlingen. Totdat ze acht jaar geleden zijn begonnen met Chromebooks.

Hoe heeft COOL Check je geholpen?
Al meteen vanaf het moment dat COOL Check voor het Wolfert beschikbaar was, ontstond er bij de leerkrachten een grote vraag naar de toetsingsmogelijkheden op de beheerde Chromebooks. Helemaal omdat leerlingen met COOL Check niets anders kunnen openen dan de toets of ander materiaal dat de docent heeft klaargezet. “We zijn 3 weken geleden begonnen met een test. Eerst hebben we een testgroep aangemaakt met 3 Chromebooks. We hebben alle leerkrachten uitgelegd hoe het werkt en dat is intern erg goed opgepakt. En voordat we daadwerkelijk aan de toetsweek begonnen, hebben we alle leerlingen een week van tevoren een uitleg gestuurd.”

Hoe nam je hiervoor toetsen af?
Ze werkten op de computers met een meekijkprogramma (AB-tutor) waarmee je ook kon blokkeren. Zo werden de toetsen afgenomen. “Toen was er eigenlijk geen controle op wat de leerlingen aan het doen waren. Voor docenten was het dus heel moeilijk om bij leerlingen te bepalen welke websites er bijvoorbeeld open stonden.” Totdat René samen met zijn collega Vincent van Dijk sinds afgelopen zomer de Google-omgeving is gaan beheren. Als Google Admin werd hij getipt door Momen van Cloudwise en vanaf dat moment is het Wolfert met COOL Check aan de slag gegaan.

Hoe is de implementatie verlopen?
“Tijdens een les hebben we gekeken hoe COOL Check werkt. Even inloggen en kijken hoe het werkt voor de grote toetsweek. We hebben van tevoren dus gewoon even geoefend. Er waren maar een paar leerlingen die even verder op weg geholpen moesten worden. Ook die konden daarna snel aan de slag. Het is zo gebruiksvriendelijk om klaar te zetten en aan te passen. Wat dat betreft is het allemaal vlekkeloos verlopen. Terwijl ik er in het begin echt een hard hoofd in had dat de kinderen het niet zouden gaan saboteren.”

Welke reacties krijg je van collega’s?
“We hebben het zelf vrij duidelijk gecommuniceerd waardoor het nu erg goed door de docenten wordt opgepakt. Er is een document opgesteld met een stappenplan voor de docenten. Hoe ze een toets kunnen klaarzetten en hoe ze kunnen meekijken, zijn vragen die erin worden beantwoord. We hebben nog vier locaties en samen met mijn collega Vincent van Dijk gaan we COOL Check daar nu ook inzetten zodat iedereen de app kan gebruiken. Het geeft de docenten een stukje rust omdat ze precies zien wat de leerlingen aan het doen zijn, zoals ze zelf aangeven.”

Heb je tips voor andere collega’s?
“Ik zou zeggen voordat je begint: maak een proefles in COOL Check. Zodat de leerlingen ervaren hoe ze COOL Check moeten openen als je toetsen gaat afnemen. En ze weten dat je in COOL eerst even helemaal moet uitloggen voordat je met COOL Check kunt beginnen. De grootste tip is eigenlijk: doe een proefles zodat de kinderen weten hoe ze moeten inloggen en dat ze de wachtwoorden hebben. Dan vang je het meeste op. Want voor de rest… ja, ze openen het en het spreekt voor zich.”

Denk je dat COOL Check een succes wordt?
“Nou ja, hier is het een succes! En het wordt vast overal een succes. Dit geeft zoveel rust, de kinderen kunnen gewoon helemaal nergens meer heen eigenlijk. Het werkt eenvoudig. Het moet voor een docent ook niet te ingewikkeld zijn, het moet hun les vergemakkelijken. Wij hadden de luxe om dit onder de begeleiding van Cloudwise te mogen testen. Ook de leerlingen is toen natuurlijk gevraagd hoe het hen bevallen is. Dat was allemaal positief. En als er een vraag is, wordt het meteen via de afdeling Support bij Development neergelegd en krijgen we direct antwoord.”

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw school of wil je een COOL Check demo boeken? Vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.

Over de school

Volgens het Wolfert vormt daltononderwijs een uitstekende voorbereiding op de toekomst. Dat is te begrijpen en te verklaren, want daltononderwijs sluit goed aan bij de eisen en de verwachtingen van de moderne maatschappij. 

Omdat digitale leermiddelen in het onderwijs een belangrijk onderdeel van veel vakken is geworden, werken ze op school met Chromebooks. Dat betekent niet dat alle boeken zijn afgeschaft, maar wel dat ze optimaal gebruikmaken van het grote digitale lesaanbod dat de laatste jaren ontwikkeld is. Chromebooks zijn betaalbaar en starten snel op, hebben een lange levensduur en documenten zijn altijd beschikbaar en op te slaan in de cloud.

Feiten & cijfers

  • Locatie: Bergschenhoek
  • Gymnasium, atheneum en havo
  • 1115 leerlingen, 120 medewerkers
  • Producten & diensten via Cloudwise: COOL portaal, Chromebase licenties, laptopkarren, wifi, scholing, systeembeheer én COOL Check.

Leave a Reply

Support