Skip to main content

 

Binnen een (basis)school vormt de server het kloppende hart. Hij maakt het netwerkverkeer en alle bijbehorende functies mogelijk. Door zijn lokale standplaats is effectief thuiswerken moeilijk. Serverloos werken via de cloud vormt een innovatief en modern alternatief; niet langer locatiegebonden maar wel dezelfde netwerkfuncties. Hoe dit kan? Wij leggen het uit:

Lokale Server vs Cloud Computing

Een lokale server vormt een centraal platform waarop documenten en applicaties worden gedeeld, bestanden opgeslagen en een printer aangestuurd. Een alternatief voor deze traditionele, locatiegebonden werkwijze is cloud computing, waarbij dezelfde functies bestaan. Documenten worden gedeeld en opgeslagen via het samenwerkings- en communicatieplatform Google Apps for Education. Traditionele applicaties blijven beschikbaar via een speciaal door ons ontwikkeld schoolportaal, waaraan het administratiepakket van de (basis)school wordt gekoppeld. En de gedeelde printer is beschikbaar voor diegenen die daar recht op hebben via cloud printing.

Voordelen

Cloud computing werkt kostenbesparend. Dat is mooi meegenomen maar moet niet de voornaamste reden zijn om over te stappen. Zijn flexibele infrastructuur maakt cloud computing pas echt interessant. Niet alleen kan er op iedere locatie en elk tijdstip worden gewerkt, maar de constante toevoer van nieuwe web-applicaties, zoals Google Classroom, zorgt voor een altijd actuele netwerkomgeving. Daarbij kan er met elk soort device, zoals een tablet, laptop of Google Chromebook, worden gewerkt zolang er maar een snelle draadloze internetconnectie aanwezig is.

Nadelen

Toch zijn er niet enkel voordelen verbonden aan serverloos werken. Het aansturen van een gedeelde printer verloopt nog niet vlekkeloos. Ook zijn (basis)schoolmedewerkers vaak gewend aan het werken met applicaties als Office 2010/2013. Een overstap naar cloud computing brengt heel wat verandering teweeg en heeft een hoop procesmatige voeten in aarde.

Om je te adviseren in dit verandertraject heeft Google een aantal hulpportalen die je kan raadplegen. Maar natuurlijk zijn wij er ook om je te helpen. Neem gerust contact op!

Leave a Reply

Support